Rizoto (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Aj keď je rizoto talianske jedlo, moja mama ho robievala v pondelok z mäsa z polievky od nedele a veru nemala ani poňatia o nejakej talianskej kuchyni. Bolo to skrátka mäso so zeleninou a ryžou a k tomu kyslá uhorka alebo červená repa. Aj keď sme ho mávali často, rizoto milujem na akýkoľvek spôsob.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie mäso nakrájame na kocky, pridáme sójovú omáčku, biele mleté korenie a chvíľu necháme postáť. Môžeme použiť zbytky akéhokoľvek mäsa napr. z predošlého dňa. Pripravíme si zeleninu, ktorú chceme dať do rizota ja som použila sterilizovanú kukuricu, hrach a mrkvu nakrájanú na kocky, dobrý je aj pórik, patizón - čo máme doma a čo máme radi to tam dáme.
  2. Mäso sprudka orestujeme na oleji, pridáme mrkvu podlejeme bujónom alebo čistou vodou a dusíme až je mrkva polomäkká, pridáme hrach a kukuricu, pridáme vývar a necháme zovrieť, okoštujeme ak treba dochutíme. Nasypeme ryžu a prípadne ešte dolejeme vývar tak aby bolo všetko ponorené. Premiešame, pridáme mletý šafrán a môžeme prikryť ale musíme veľmi často premiešavať aby sa všetky chute spojili. Keď ryža vypije všetku vodu a je mäkká rizoto je hotové.
  3. Podávame posypané syrom s čerstvým alebo sterilizovaným zeleninovým šalátom.