Rizoto (fotorecept)

Rizoto (fotorecept)
Foto: evusik
evusikEvusik, recept pridal: 2. júna 2010 14:40Ďalšie jeho recepty

Aj keď je rizoto talianske jedlo, moja mama ho robievala v pondelok z mäsa z polievky od nedele a veru nemala ani poňatia o nejakej talianskej kuchyni. Bolo to skrátka mäso so zeleninou a ryžou a k tomu kyslá uhorka alebo červená repa. Aj keď sme ho mávali často, rizoto milujem na akýkoľvek spôsob.

Suroviny

4
porcie
20
minút
príprava
25
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Kuracie mäso nakrájame na kocky, pridáme sójovú omáčku, biele mleté korenie a chvíľu necháme postáť. Môžeme použiť zbytky akéhokoľvek mäsa napr. z predošlého dňa. Pripravíme si zeleninu, ktorú chceme dať do rizota ja som použila sterilizovanú kukuricu, hrach a mrkvu nakrájanú na kocky, dobrý je aj pórik, patizón - čo máme doma a čo máme radi to tam dáme.
Rizoto (fotorecept) - obrázok 1

2

Mäso sprudka orestujeme na oleji, pridáme mrkvu podlejeme bujónom alebo čistou vodou a dusíme až je mrkva polomäkká, pridáme hrach a kukuricu, pridáme vývar a necháme zovrieť, okoštujeme ak treba dochutíme. Nasypeme ryžu a prípadne ešte dolejeme vývar tak aby bolo všetko ponorené. Premiešame, pridáme mletý šafrán a môžeme prikryť ale musíme veľmi často premiešavať aby sa všetky chute spojili. Keď ryža vypije všetku vodu a je mäkká rizoto je hotové.
Rizoto (fotorecept) - obrázok 2

3

Podávame posypané syrom s čerstvým alebo sterilizovaným zeleninovým šalátom.
Rizoto (fotorecept) - obrázok 3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • tinca, 2. júna 2010 o 15:18
    @evusik mňam, vyzerá skvelo a isto aj tak chutí, mám rada rizoto.


  • michsamant, 2. júna 2010 o 16:37
    ukladam, uvarim :)


  • frezia68, 3. júna 2010 o 06:38
    Včera sme mali podobné,máme radi ako Tvoje,s pestrou zeleninou :-))


  • monicek, 8. augusta 2010 o 18:07
    ja milujem rizoto


  • zuzanakovalcikova, 17. apríla 2011 o 09:46
    No dnes vyskusam:)Vyzera skvele:)


  • hviezdickaz, 17. apríla 2011 o 09:53
    mam velmi rada rizoto,toto tvoje vyzera uzasne !


  • violetacamorova, 26. novembra 2011 o 22:17
    Tiež milujem rizoto a práve som dokončila toto voňavučké rizoto, super recept!


  • evusik, 27. novembra 2011 o 08:57
    ja už mám dva týždne chuť na rizoto a stále to odkladám.... @violetacomorova tak to ťa obdivujem, ja v noci nemôžem variť lebo by som to všetko zožrala a to by bola pohroma :-)


  • lucyyyy, 9. decembra 2011 o 22:14
    ahoj,
    prosim Vas v ktorom konkretnom obchode je zohnat ryzu na rizoto? Stale som robievala s klasickej ryze ale inym sposob, ale vase vyzera uzasne chcem ho vyskusat tak poradte prosim kde kupit tu ryzu. Krasne dakujem.


  • evusik, 9. decembra 2011 o 22:57
    @lucyyy skús pozrieť zn.Lagris ryža Arborio, to je celkom bežne dostať v marketoch, napr. v Bille, Hypernove. Ja som napr. v Čechách našla ryžu na rizoto medzi cestovinami :-)
    Na rizoto se používa ryža s vysokým obsahem škrobu. Najznámejšie značky ryže na rizoto sú Carnaroli a Vialone Nano, ale u nás asi najskôr kúpiš Arborio.


  • lucyyyy, 13. decembra 2011 o 15:01
    Ahoj, dakujem krasne, podarilo sa mi kupit v Optime Arborio, este som v zivote nerobila s takou ryzou a ani niesom moc skusena kucharka, ale musim sa snazit kvoli syncekovi. Ked dam, prosim Ta sterilizovanu zeleninku z konzervy ako dlho je nutne ju varit? . Inak uzasne foto, verim, ze sa mi to moje podari takto urobit aspon z casti :-) Voda do rizota sa dava u tejto ryze takisto v pomere 1:2?


  • evusik, 13. decembra 2011 o 16:15
    @lucyyyy ak ti môžem poradiť tak asi toto: predovšetkým ryžu na rizoto nepreplachuj a nedus pod pokrievkou ako sme zvyknutý robiť prílohovú ryžu. Zeleninu s konzervy nemusíš vôbec variť (hrášok, kukurica) stačí ich len zo pár minút prehriať.
    Vody ide zhruba dvojnásobok, ale kľudne sa môže stať, že budeš musieť doliať. To uvidíš pred koncom, ak ryža vypije všetku tekutinu a je ešte suchá doleješ po troške tekutinu dobre pomiešaš a necháš vydusiť.
    Ak použiješ zeleninu z konzervy tak najskôr opraž ryžu na troche masla alebo na oleji, prilej vodu alebo vývar, len časť, a miešaj až ryža vypije všetku vodu, znova prilej vodu a miešaj... vodu prilievaj po troche a dovtedy dokiať ryža nie je mäkká, zeleninu s konzervy zamiešaj až na koniec.... určite sa ti podarí :-) a Arborio je dobrá voľba


  • lucyyyy, 14. decembra 2011 o 15:09
    dakujem pekne za odpoved, ja som to vase rizoto vcera skusala, ale este som nemala precitanu spravu od vas. Takze som to robila klasickym sposobom teda konkretne tu ryzu a to hned ako citam bola prva chyba. ja som ju varila klasickym sposobom pod pokrievkou a este som ju aj preplachla, cize vsetko naopak :-). Nic ked clovek neskusi nevie. Mne to rizoto celkom vyslo, ale bolo hrozne lepkave a ta ryza sa mi zda, ze som ju rozvarila. Tak neviem kde som urobila chybu. Ale podla mna, ze som ju dlho varila, zdala sa mi tvrda a stale som dolievala vodu. Takze potom celkovy dojem rizota bol taky lepkavy :-(. Cize prosim Ta masko a vsetku tu zeleninu spolu s ryzou nemam varit dokopy, vsetko zvlast aj ryzu zvlast? Preto sa pytam, lebo urcite to este chcem vyskusat, len chcem, aby to rizoto bolo ovela take suchsie . dakujem


  • evusik, 14. decembra 2011 o 17:50
    či to máš alebo nemáš variť spolu záleží od toho akú zeleninu použiješ... preto som ti radila pridať sterilizovanú zeleninu až na konci, je úplne zbytočné variť ju 30 minút.
    Keď budeš robiť ryžu tak ako som ti písala, čiže budeš postupne prilievať tekutinu, tak si to môžeš korigovať sama tak ako to máš rada... na záver keď sa ti už bude zdať že je ryža ešte trošku tvrdkavá už nepridávaj veľa vody, pretože ryža ak ju na koniec zakryješ ešte dôjde.... tak nech sa ti darí :-)


  • 01pralinka, 3. mája 2012 o 23:06
    dobry den, ja by som sa chcela spytat co to mate za panvicu. zariadujem si byt a potrebujem doplnit nejake tie hrnce. nemate prosim nejake dobre rady? dakujem


  • evusik, 4. mája 2012 o 09:16
    @01pralinka túto panvicu mám už zopár rokov a kúpila som ju v Bille za body a som s ňou veľmi spokojná.... čo sa týka rady tak asi všetko záleží od toho čo doma máš a čo ti chýba, určite by som nekupovala celú sadu ale radšej jednotlivo.... tiež záleží na čom varíš, či na plyne, elektrike... ja som "posadnutá" liatinou, sú to veci na celý život, prakticky nezničiteľné, výborne udržujú teplo čiže šetria energiu ale sú hrozne ťažké takže nie každý na nich rád varí.... ale aj taká keramická panvica nie je zlá... skrátka teraz je toľko značiek a druhov, že je ozaj ťažké vyberať a hlavne vybrať správne.... ja by som na tvojom mieste založila diskusiu, určite ti mnohí poradia, prípadne napíšu vlastné skúsenosti :-)


  • slice, 1. augusta 2012 o 10:49
    v kauflande majú ryžu Arborio v 500 gramovom balení za euro. skúšal som a je vynikajúca. konečne sa mi podarilo vyrobiť krémové a pritom nemazlavé rizoto. hlavne ryžu nepreplachovať..


  • slice, 1. augusta 2012 o 10:54
    takisto v tescu predávajú slovenský syr Vršatec vo vákuovom balení. je to neporovnateľne lacnejšia a veľmi chutná náhrada parmezánu. na prípravu rizota a cestovín používam už len ten..


  • evusik, 1. augusta 2012 o 11:25
    ja som naposledy kúpila Arborio v Lídli vakuovo balené po 500g za euro a naše syry všeobecne sú nedocenené... ja napr. mám rada Liptov Vrchár... samozrejme, že parmazán má svoju neporovnateľnú chuť, tak ako každý syr, ale toť nedávno som pozerala Emanuela Riddiho (teraz chodí po Taliansku a varí) a varil cestoviny a na záver ich posypal opečenou strúhankou a povedal, že to bol voľakedy parmazán chudobných :-)


  • katkadca, 7. októbra 2013 o 13:21
    Aj ja som vyskúšala, ryžu neprepláchla a ono to vyšlo - konečne fantastické nemazľavé rizotíčko ;)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist