Rizoto

Risotto s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tu u nás rastie medvedí cesnak skoro všade a rastie aj u nás na záhrade. Ja ho takto na jar pridávam skoro do všetkého. Okrem mastného chleba s medvedím cesnakom, je toto jeden z mojich najobľúbenejších receptov.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Medvedí cesnak takto na jar začína rásť hlavne pri potokoch, v lužných lesoch. Rastie na veľkých plochách. Jeho zber začína v marci a končí v máji v čase keď cesnak začne kvitnúť. Tak si ho užime pokiaľ sa dá. Pripraviť risotto s medvedím cesnakom je veľmi jednoduché. Stačí si uvariť ryžu a zmiešať ju s rozmixovaným medvedím cesnakom. Ale ak chcete pripraviť dobré risotto kúpte si ryžu Arborio alebo Carnaroli alebo akúkoľvek inú značku ryže určenú na risotto.
  2. Pórik nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme ryžu (nepreplachujeme) a chvíľu restujeme, potom podlejeme vodou, alebo vývarom, osolíme. Ryžu len podlievame a miešame, keď sa tekutina vstrebá prilejeme ďalšiu až pokiaľ nie je ryža hotová podľa našej chuti. Ryžu odstavíme, pridáme kúsok masla a za hrsť nastrúhaného syra a dobre zamiešame.
  3. Medvedí cesnak umyjeme, nasekáme a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu, pridáme trochu vody, aby sa cesnak lepšie rozmixoval. Rozmixovaný medvedí cesnak pridáme do hotovej ryže a zamiešame, už nevaríme.
  4. Hotové risotto má mať krémovú konzistenciu.
  5. Ak sa vám zdá risotto suché, prilejte trochu vody alebo vývaru.
  6. Na tanieri môžeme risotto ozdobiť nastrúhaným syrom, nasekaným medvedím cesnakom, pórikom alebo červenou reďkovkou.