Rizoto
Risotto s medvedím cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tu u nás rastie medvedí cesnak skoro všade a rastie aj u nás na záhrade. Ja ho takto na
jar pridávam skoro do všetkého. Okrem mastného chleba s medvedím cesnakom, je toto
jeden z mojich najobľúbenejších receptov.
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Medvedí cesnak takto na jar začína rásť hlavne pri potokoch, v lužných lesoch. Rastie na veľkých plochách. Jeho zber začína v marci a končí v máji v čase keď cesnak začne kvitnúť. Tak si ho užime pokiaľ sa dá.
Pripraviť risotto s medvedím cesnakom je veľmi jednoduché. Stačí si uvariť ryžu a zmiešať ju s rozmixovaným medvedím cesnakom. Ale ak chcete pripraviť dobré risotto kúpte si ryžu Arborio alebo Carnaroli alebo akúkoľvek inú značku ryže určenú na risotto.
- Pórik nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme ryžu (nepreplachujeme) a chvíľu restujeme, potom podlejeme vodou, alebo vývarom, osolíme. Ryžu len podlievame a miešame, keď sa tekutina vstrebá prilejeme ďalšiu až pokiaľ nie je ryža hotová podľa našej chuti. Ryžu odstavíme, pridáme kúsok masla a za hrsť nastrúhaného syra a dobre zamiešame.
- Medvedí cesnak umyjeme, nasekáme a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu, pridáme trochu vody, aby sa cesnak lepšie rozmixoval. Rozmixovaný medvedí cesnak pridáme do hotovej ryže a zamiešame, už nevaríme.
- Hotové risotto má mať krémovú konzistenciu.
- Ak sa vám zdá risotto suché, prilejte trochu vody alebo vývaru.
- Na tanieri môžeme risotto ozdobiť nastrúhaným syrom, nasekaným medvedím cesnakom, pórikom alebo červenou reďkovkou.