Rillettes z pomalého hrnca fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 25. júla 2016
Rillettes z pomalého hrnca (fotorecept)
Foto: kimlo

Výborná pochúťka na chlieb alebo pečivo.

8-10
porcií
15 minút
príprava
480 minút
na 90 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
700 g surová
30 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na kocky asi 1x1cm a mäso na kocky 2x2cm. Dáme do väčšej misky, pridáme soľ a dobre premiešame. Všetko zalejeme dobrým bielym suchým vínom (ja som použil Veltlín zelený...) a vložíme do pomalého hrnca. Varíme na nízkom stupni LOW 8-10 hodín.

    Rillettes z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po uvarení je mäso mäkké a rozpadáva sa na vlákna... ešte ho trocha rozpučíme "šťouchadlom" na zemiaky a premiešame. Naplníme do pohárov alebo misiek, ktoré nakoniec zalejeme vzniknutou šťavou a masťou...

    Rillettes z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí dáme do chlaničky stuhnúť. Natierame na chlieb alebo pečivo. Pre dlhšie použitie možno aj sterilizovať ale neskúšal som...

    Rillettes z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Nepohrdla bych takovou dobrotou, hezky s čerstvým chlebíkem a kvašák k tomu. Hmm, nadělal jsi mi chutě!
mijaita
Pomalac nemam, misto na nej nemam, ale pomalim v pohode v el. troube. Upomalim tam tedy i rillettes. Někdy :-) Luxusní jídlo!
siisa
Tak to už hej, to je papaníčko...super si navaril :)
hubata
Skvelá vec na leto: na výlety, na kupko, držgroši aj na dovolenku ....... alebo keď som nemala čas a bolo treba niečo rýchle urobiť. Pomalý hrniec nemám, nejako mi to príde zbytočnosť variť bravčové 10 hodín, ale pamätám si chuť konzerv bravčové a hovädzie vo vlastnej šťave a je to výborné. Vďaka za receptík @kimlo z Levár. Ukladám do KK a tebe klikám 5 hviezdičiek.
frezia
S cerstvo upecenym chlebikom, velka dobrota.
nadia56
@kimlo ,vyborne si navaril,vidim,ze pomaly hrniec si nasiel miesto aj tvojej kuchyni,je to vyborny pomocnik,hoci dost varechaciek ho povazuje za zbytocnost, ja tymto sposobom pripravujem aj husacie a kacacie rillettes a na nizsom stupni varim az 12 hodin,
zelam ti pekny letny den :-)
kimlo
Ďakujem Vám všetkým za komentáre, pomalý hrniec som si už stačil obľúbiť, našiel som veľa receptov s ním, práve sa v ňom robia kuracie stehná na paprike, ráno bude navarené, už len halušky sa spravia, výhoda je že sa pri tom nemusí stáť, nič nevykypí, nič neprihorí, netreba miešať. Vraj aj vývar lepšie tak na pomalo chutí a robí sa tam dobre aj huspenina, všetko však musím ešte vyskúšať... Prajem Vám pekný večer.
kukulienka71
ach, @kimlo , otvárať tvoj recept v neskorú hodinu sa mi neoplatí, bude sa mi snívať o tej vynikajúcej chuti, už vidím:-)))) Výborné rilettes sme si kúpili v malom rodinnom mäsiarstve v preslávenom mestečku Gordes. Budem zvedavá na chuť toho tvojeho, takže ukladám, hviezdičkujem a ďakujem.
sracz
Srdečne buď pozdravený @kimlo kamarát! Obľúbil som si Tvoj štýl varenia a aj tentoraz si nesklamal. Nádherný rcp pre rozšírenie jednej z kolóniek mojej KK "pausermariáš specials"! Mám "pomaláč" a často ho používam. Potvrdzujem Tvoj predpoklad na varenie huspeniny a už iba čakám, kedy sa príroda dóóóbre ochladí a pôjdemE opäť na vec. Ahoj a drž sa!
majsterka
výborná pochúťka, robila som ju s kačacím a bravčovým mäsom ,keďže ne mám pomaly variaci hrniec robila som to v rúre,mäso som zakryla alobalom,príprava trvala päť hodín
bembo
Parádny recept.v zime vyskúšam,a niečo aj naložím do pohárikov,vysterilizujem a bude pochúťka na zimné obdobie
jujoska
dobrota, tiez robievam v rure. Ten hrniec trosku zavidim, mne by sa uz nikam nezmestil :-D
kimlo
@Jujoska (26.7.2016 09:58)

určite sa zmestí... :-).. ja osobne mám ten menší 3,5 l, to úplne postačuje a nezaberá veľa miesta.
1x seanka
hrusticka76
..tak toto musím vyskúšať :) ..nemám pomalý hrniec,skúsim to v rúre,prosím pri akej teplote sa to dusí/varí?..
frezia68
@Kimlo : Krásny a určite chutný výsledok.Láka ma ochutnať,ale počkám na chladnejšie dni a urobím bez kože,ako Ty.Ten pomalý hrniec ma láka,ale sama nevyužijem.Hoci ten 3,5 l som hľadala v ponukách,ako máš Ty,som nenašla,tak aspoň hviezdičkujem :-) .
zdenka1009
Tento rcp musím aspoň raz vyskúšať...tie konzervy bravč. vo vlastnej šťave nám chutili..no a doma vyrobené budú ešte kvalitnejšie :-)
2010
@kimlo pekne 5*
Skoda ale nemam cas sa venovat vareniu.
Skus tuto variantu tzv. pulled pork z pliecka ked uz mas pomaly hrniec, inac gulas je z neho sam super.






monty469
Ach to musí byť dobrota ! A ja blbá to teraz večer pozerám, to som si dala :-)
kecemis
Krasa. Tiez ho casto pouzivam a dlho som uvazoval pridat recept na pulled pork, ako tu pridal @2010. Je to tiez skutocna pochutka, ktoru vzdy pripravujem, ked sa zidu nasi chalani doma. Ale aj huspeninu sa v nom chystam robit.
1x lianka
nadia56
@kimlo , domaca bravcova mast a oskvarky / mas tu na ne pridany recept/ je vynikajuca aj pripravena v pomalom hrnci, treba len nakrajat slaninku a dat na pomaly / nizky stupen/vytapat, cca za 6-7 hodin je vsetko hotove a pomiesat staci 2x za cely cas topenia, nic sa neprichyti na hrniec a mast je spravena bez namahy, ma to vyhodu najma v letnych dnoch, my hrniec vylozime na terasu, vnutri nie je teplo a ani vona z vytapania, robime si mast takto uz roky,
pekny den ti zelam ☺
kukulienka71
tak tu je toľko dobrých tipov na využitie pomalého hrnca, že už nerozmýšľam nad jeho kúpou, či zaberie miesto, či nie. Aj vytápanie masti v ňom ma zaujalo. Vie mi niekto odporučiť spoľahlivú značku? Ďakujem:-)
kimlo
@Sracz (26.7.2016 01:16)

Ahoj Feri, tiež čakám až sa ochladí a skúsim tú huspeninu.
kimlo
@Hrusticka76 (26.7.2016 12:01)

V rúre s tým skúsenosti nemám ale čo som pozeral diskusie, tí čo to robili v rúre spomínali teplotu 120 st.
kimlo
@Nadia56 (27.7.2016 03:44)

Ja robievam masť a oškvarky minimálne zo 4kg slaniny, na to by mi môj 3,5 l hrniec nestačil...ale ďakujem za tip, keď budem robiť menšie množstvo tak skúsim.
jujoska
@Kimlo (27.7.2016 09:10)

@hrusticka76 ja robievam na 100 a vtedy to trva cca 6-8 hodin, zalezi od druhu masa, je rozdiel medzi bocikom a plieckom. Urcite sa da aj na 120 a kratsi cas ale to uz by som asi obcas kontrolovala a premiesala
nadia56
@Kukulienka71 (27.7.2016 09:02)

ja som si na slovensku pred troma rokmi kupila tuto znacku

 www.hej.sk/pomaly-hrniec-eta-slowpot-0132-90000-ne...


som s nim velmi spokojna, ak budes kupovat pomaly hrniec zober si s vacsim objemom, je to vyhodnejsie,
ja varim v nom aj dzemy, zemlovku,plnenu papriku, kura sa v nom krasne upecie, teda vsetko to, co sa vari v obycajnych hrncoch a aj v rure, da sa v nom upiect aj kolacik a chlieb,
ak sa rozhodnes pre kupu, nech sa ti v slowcookeri dobre vari a vsetkym chuti,
pekny den ti zelam ☺
atina47
Ukazala jsem doma titulni fotku a nechala se zlomit, uz se to chladi, je to vyborne. Dekuji.
maska10
To nema chybu!!! Mam otazku,co keby som dala miesto slaniny bocik,myslite ze by to bolo suche? Ale aj tak si myslim ze raz za cas sa oplati zhresit
kimlo
@Maska10 (28.7.2016 15:59)

Kľudne daj bôčik, suché to určite nebude, pomalý hrniec má totiž aj tú výhodu že sa z neho tekutina neodparuje, takže akurát bude viac mäsa a menej masti.
marikafil
Ja mám český výrobok - multifunkčný hrniec Combivar - dá sa v ňom nastaviť teplota aj čas, čiže slúži na varenie pod tlakom, bežné varenie, pomalé, vo vákuu - ale dá sa v ňom aj fritovať a ešte všeličo iné.
 www.dedra.cz/cs/el7979-combivar-varne-a-tlakove-cent...

Robila som v ňom aj masť a oškvarky boli luxusné. A čo najviac oceňujem - NIČ sa nepripáli. Tak mrknite na link...
Inak, tento recept je naozaj geniálny, poznám ho už dávnejšie, vďaka @Kimlo za pripomenutie. A samozrejme plný počet hviezdičiek:-)
renulienka
Supla som pár flaštičiek aj na sterilizáciu. Velmi chutné. Vdaka za recept ;-) A robila som iba v rúre pri nízkej teplote.
kimlo
@Renulienka (13.11.2016 17:19)

Som rád že chutilo... tiež mám v chladničke zopár pohárikov zasterilizovaných...
kucharka
Kúpila som si pomalý hrniec a hneď som aj skúsila túto dobrotu. Urobila som si dva veľké poháre ... a chodíme na to tak päťkrát za deň do chladničky :-)))
Ďakujem za recept. Pekný zvyšok večera prajem.


1x haji
mijaita
Mam doma uz vic nez rok v lednici takhle zavarene rilletes a nemuzu se do nej dostat! :-) Nuz, spendlik, nic nepomaha. No nejsem ja chudak?
1x kimlo
kimlo
@Kucharka (21.1.2018 20:02)

Krásne fotky tejto dobroty! Som rád že chutí.. :-)
babkamt
Och, ty pokušiteľ:-) Láka ma zrealizovať tvoj recept. No a ten pomalý hrniec je výborná vec. Neviem, či by som mala čo sterilizovať, určite by sa to hneď zjedlo. Palček hore.
kvakac
Za tento recept si zaslúžiš rád zlatej varešky. Koncom týždňa som to urobil. Použil som len samotné bravčové plece a surovú slaninu. Do PH som dal na dno oprážanú cibuľu a 15 minút pred koncom robenia strúhaný cesnak. No ale keď otvorím pohár, tak za chvíľu je po ňom. Zavárané uhorky k k tomu a čerstvý chlieb a siedme nebo v ústach. Nevieme sa toho dojesť, dobrota veľká. Vyskúšam to aj kombinovať s divinou. Vďaka za recept.


2x haji a kimlo
kvakac
Asi ostanem na toto jedlo závislý. Pozeral som sa na obrázok čo som sem pridal a než som si stihol uvedomiť čo robím už som mal natretý chlieb s touto dobrotou. Nuž keď už je chlieb natretý tak čo s ním? To asi robí ten cesnak s cibuľou v tom. Čím viac to ješ, tak tým viac to chutí.
kimlo
@Kvakac (10.6.2019 11:36)
Dobre že si mi tento recept pripomenul kamarát! Dlho som nerobil. V tých pohároch na fotke to aj zavaras alebo to je na rýchly konzum?
1x kvakac
kvakac
@Kimlo (10.6.2019 17:43)

Ja to dávam do pohárov horúce. Viečka mám čisté a suché a vrch pohára po naložení poutieram čistou utierkou do suchá. Dám viečko zatočím a nechám ochladnúť, Potom pri otváraní to riadne berie vzduch, ako keby boli v pare. Mne to vydrží aj mesiac. Dlhšie neviem, lebo sa záhadne vytratia. Teraz keď je teplo to mám v starej chladničke, nech sa to neroztápa. Veď som to robil 3 kg bravčového pleca a 1,5 kg surovej slaniny a tieto 4 poháre už len ostali, lebo som ich nechal doma. Ostatné poháre som zobral na chalupu a momente bolo po nich. Ja mám 5,5 l pomaly hrniec a tam mi to množstvo vošlo.
kimlo
@Kvakac (10.6.2019 18:38)
Také patentné poháre mám tiež. Preto som sa pýtal či si to v nich nezaváral, lebo ja som to uz aj zavaril ale do obyčajných pohárov. V týchto to vyzerá veľmi dobre. Vďaka za inšpiráciu. :-)
1x kvakac
kvakac
@kimlo (11.6.2019 07:42)

Dnes som mal také zdravé a ľahké raňajky, takejto dobroty od teba.


1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia