Rigó Janči

dadush - fotkadadush, 7. marca 2016
Rigó Janči
Foto: dadush

Tento rcp som objavila na jednej facebookovej stránke. Zaujal ma pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a hlavne pre to že som čokoholik :D Pôvodne Zobraziť celý popisTento rcp som objavila na jednej facebookovej stránke. Zaujal ma pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a hlavne pre to že som čokoholik :D Pôvodne bol tento zákusok pečený na plechu ale kedže ja som malý výmyselník tak som z neho upiekla tortu. Trošku som si rcp upravila podľa seba a zachovala len krém, korpus som spravila môj osvedčený.

Suroviny

Korpus:
8 ks
8 PL
4 PL
1 ks
2 PL
Krém:
700 ml
250 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajíčka si rozdelíme na bielka a žltka. Bielka vyšlaháme najskôr do tuha. Potom vyšlaháme žltka s cukrom do penista, kam po vyšlahaní pridáme múku s kypriacim práškom, kakaom a zamiešame vareškou a pridáme aj sneh z bielkov. Do tortovej formy vytretej maslom a vysypanej kokosom vlejeme vzniknutú masu a pečieme pri teplote cca 170stupňov celzia.

  2. 2

    Krém: Najskôr si dáme roztopiť čokoládu nad parou. Po roztopení ju necháme mierne vychladnúť. Medzi tým si môžeme vyšľahať smotanu na šľahanie. Tieto dve ingrediencie spolu zmiešame. Môžeme pridať aj trochu rumu, no nemusí byt.

  3. 3

    Upečený korpus si rozrežeme na polovicu . Spodný plát si môžeme natriet džemom, ja som použila domáci malinový. No v pôvodnom rcp nebol písaný džem. Na tento natretý plát dáme krém, ktorý rozotrieme rovnomerne a prikryjeme druhým plátom. Ja som si nechala trocha krému aj na vrch torty, "obalila" som ju celú v kréme. Natretú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí môžeme "pokropiť" roztopenou čokoládou či ozdobiť ľubovolne podľa fantázie, ja to nazývam "čo čarovná skrinka dá" :D Po ozdobení dáme tortu naspať do chladničky stuhnúť aspoň na pár hodín ak sa vôbec bude dať :-) U nás žiadny koláč nestačí poriadne stuhnúť, tento nebol žiadnou výnimkou :D

  4. 4

    Prajem dobrú chuť :-)

    Rigó Janči  - obrázok 4

Diskusia k receptu

jack
Nóó,jednoduché a určite dobrá mlsanica.ukladám.
veronikkka
ahoj @Dadush ,
poznám Rigó Jancsi ako tortu alebo rezy. pripraví sa cesto z čokolády a orechov, po vychladnutí sa upečený korpus prereže na polovicu, dole je cesto z čokolády a orechov, pokropené rumom bez lekváru, nasleduje ušľahaná šľahačka, prikryje sa hore cestom z čokolády a orechov, pokrája na kocky a každá kocka sa potrie na bokoch tenkou vrstvou rozpustenej čokolády, dá stuhnúť do chladničky, znovu nasleduje tenká vrstva čokolády, znovu sa dá stuhnúť do chladničky, toto vrstvenie tenkej vrstvy čokolády pokračuje až do 6 vrstiev, rovnako na povrchu. údajne toto je pôvodný recept, ktorý vznikol po škandalóznom príbehu lásky cigánskeho primáša Rigó Jancsi s mladou belgickou kňažnouClara Ward - Chimay. Kňažná ušla od manžela spolu s cigánskym primášom v roku 1896. Šikovní cukrári ihned upiekli tento úžasný zákusok. existuje odvtedy mnoho variant. už som robila túto tortu, je veľmi pracná, náročná na čas. rada som uvítala tvoju zjednodušenú verziu, preto som hodnotila 5* a mám už v kk :-)
dadush
@Veronikkka (9.3.2016 09:11)
Ďakujem za opis rcp, naozaj je pracny. Ja čo som našla rcp bol jednoduchší od toho, tvojho opisaneho a ešte ja som ho zjednodušila :D
Niečo málo som už čítala o tomto príbehu vzniku tohto kolacika. Ach, tá láska je najlepšia inšpirácia :)
Určite stojí za vyskusanie aj tento pracny, musí byť fantastický!
Ďakujem za 5* a aj za uloženie do KK, som rada, že ťa inšpirovala :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia