Ríbezľový džem

marta5 - fotkamarta5, 13. júla 2013

Je čas keď ovocie zreje.Naoberala som v záhrade ríbezle a spravila skvelý a hlavne rýchly džem.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 kg




Postup

  1. 1

    Ríbezle bez stopiek variť 10 minút, precediť cez gázu-/ja používam hlboké sitko/ šťavu plus cukor variť ešte 20 minút. Naliať do pohárov a sterilizovať.

  2. 2

    Včera som ho varila,je super. Aj minulý rok som vyskúšala a nechcela som veriť,že bude taky tuhy. Mám ho overený,vyskúšajte a určite budete takto robiť ríbezľový džem každý rok.

  3. 3

    Na 1 kg ríbezli dávam 1/2 kg cukru kryštálový .Nech sa Vám dari.

Diskusia k receptu

kimlo
Zajtra sa chystám oberať, vyskúšam teda tento recept...
marta5
Teší ma,môžeš ich najskôr popučiť,len tak rukou.Nech sa Ti dari.
evanaaa
Raz som varila ríbezľový džem a bol z toho ríbezľový rôsol. Ale aj ten bol dobrý, len nie na natieranie.
concord
@marta5
Tak to ti neverím, že bol super hustý. To máte asi na tom východe zase svoje svojrázne ríbezle. Asi je to tým, že ste bližšie ku krajine, kde zajtra znamenalo včera.
@evanaaa
Ak budeš variť ríbezľový džem, kúp si želírovací cukor buď diabetický alebo nediabetický. Odvážiš si ríbezle, odšťavíš ho a začneš ho variť. Pomaly a musíš ho neustále miešať aby sa ti neprihorel.V návode želírovacieho želé, nájdeš presný postup ako pripravíš džem. Nie je to žiadna veda. Hustotu si už zvolíš sama, akú chceš mať. Množstvo pridanej kyseliny citrónovej ti určí hustotu.
mariamka
tento recept podla @marta5 je zaruceny, varim ribezlove lekvare 20 rokov, ani raz som nedala tie umeliny, ribezle obsahuju velke mnozstvo pektinov, ktore zarucia zhustnutie, ze lekvar sa da krajat nozom.. treba robit tanierikovu skusku,, mam tu staru dobru knihu Konzervovanie v domacnosti.. a tie postupy su overene, ak budete chciet, odfotim.. to popucenie robim aj ja
1x mumu
radost
i ja robím tento ríbezľový rôsol-z čistej šťavy-bez chémie-bo ríbezle majú pektínu dostatok-a rýchle hustnú..
takto-ako píše @marta5-so sterilizovaním-som ešte nerobila..teraz už mám v pohárikoch..takže skúšať už nebudem..možno o rok..
marta5
CONCORD-dobrý deň želám,možno by bolo dobré vyskúšať-čo myslíš?Varila ho roky moja známa,aj ja som tomu nechcela veriť a vyskúšala som,je perfektný.
marta5
KIMLO,MIRIAMKA,MESIAR50,RADOSŤ,EVANAA-ďakujem za príjemné komentáre,ktoré potešia. Želám pekný deň,nech sa Vám darí. Dnes ideme oberať ďalšie ríbezle .
stanicka
Akurat som ho dovarila, je velmi dobry, dakujem zs super recept
marikahr
Ja používam tiež tento postup, ale mám recept s 80dkg cukru,aj keď vždy dám menej. Robím takto aj s pridavkom jahod a robila som aj s marhulami, je to rýchle a super :-)
marta5
marikahr - ďakujem za komentár,skúsim na budúci rok podľa Teba aj marhuľový a jahodový, varila som ich doposiaľ klasickým spôsobom.
marta5
Stanicka - som rada,že sa Ti podaril, ja som neskôr chcela experimentovať a dala som nenej cukru,chcela som kyslejší,nevyplatilo sa ,je menej tuhý,asi ten cukor tam ma byť ako je v recepte,no použijem ho na poliatie zmrzliny či zákuskov.Teraz budem robiť džem z černíc.
julicar
ja som novacik vo vareni dzemov a lekvarov ... chcem sa len spytat ohladom sterilizovania - co som citala recepty na dzemy, vsade bolo uvedene - naliat do poharov,zatvorit a otocit na 5 min na viecko ... pri tomto recepte treba naliat do poharov, zatvorit a este dat sterilizovat tak ako zavaraniny ?
marta5
julicar-môžes skúsiť aj tak otočiť na 5 min. ,ja som zvyknem z opatrnosti ešte sterilizovať.Nech sa ti darí,práve varím slivkový lekvár.Je horúco,no ale je leto.
marta5
julicar,chcela som ešte dodať,že po sterilizácii ich nechám vychladnúť v tej vode kde som sterilizovala.Mám s tým dobré skúsenosti už veľa rokov.Veľa trpezlivosti v tom teple .
julicar
Tak uz ho mam hotovy aj vysterilizovany. Vyzera, ze sa podaril, dakujem velmi pekne za rady
julicar
... a slivkovy lekar sa vari tak isto ? ten mame velmi radi do buchiet ...
marta5
julicar - slivkový lekvár varím klasickým spôsobom.Večer som slivky vykôstkovala,zasýpala cukrom do rána pustili šťavu,niekde som čítala,že potom sa varia o polovičku kratšie.Dala som ich variť,kým sa mi džem zdal už dosť hustý.Dala som do fliaš na zaváraniae a sterilizovala,aby vrchnáky trošku napučali,teraz chladnú vo vode .Prajem pekný deň.
123bea
Prajem pekný deň,

V recepte nieje spomínaná žiadna voda, je potrebné nejakú pridať, alebo čerpám iba z ríbezlí?
ďakujem.
123bea
Prajem pekný deň,

V recepte nieje spomínaná žiadna voda, je potrebné nejakú pridať, alebo čerpám iba z ríbezlí?
ďakujem.
marta5
123bea-vodu nepridávam do žiadneho džemu. Džem robím aj z čierneho hrozna,ale tam dávam tam Gelfix /povarím hrozno-prepasirujem ho,do šťavy pridám cukor podľa návodu na gelfixe,ponalievam do pohárov a sterilizujem.Je to fantastický džem-spravím ho určite aj toho roku.
marta5
123bea - ospravedlňujem sa,že som sa ozvala neskôr,mám vzácnu návštevu-moje vnúčata,na Vareche som dávno nebola,tak ešte ráz prosím prepáč.
majka231
ďakujem za recept včera som džem robila a je priam úžasný dal by sa krájať,taký je hustý.
maribe
podľa tvojho receptu robím každý rok - bezkonkurenčný! ďakujem.
marta5
@maribe - aj ja ho mám spravený,som rada,že sa Ti osvedčil. Nech sa Ti darí a pekný deň želám.
zuzuzu
ja som doteraz lekvare a dzemy nikdy nesterilizovala. kolko stupnov a ako dlho ich treba?
monty469
Tento rok skúsim podľa tvojho receptu.Môžem takto použiť aj čierne ríbezle?Tých máme každý rok veľa
marta5
Zuzuzu-dodatočne odpovedám-sterilitujem chvilu tak,že keď viečka trochu akokeby napučia vo vrelej vode,ešte chvilku necham povrieť a vypnem ohrev,v tej horúcej vode necham vychladnuť.Asi to robi prax. Prepač ,že tak neskoro odpovedam,práve varim ribezľový džem a isla som do receptu.Nech sa dari.
marta5
Monty469-iste že môžeš použiť aj čierne ríbezle,ja ho mám už uvarený a robim tak isto ako z červených. Ospravedlňujem sa,že odpovedám s odstupom času.
miska90
Výborný recept, výborná chuť, skvelá konzistencia :) robila som ho prvý krát a určite nie posledný
gretka70
Musím povedať,že recept podľa marty5 je výborný,mám už po 70-tka a bez kadejakých konzervantov ho takto varila moja mama aj stará mama a robím aj ja.Je smutné,že niekto uráža ako CONCORD a zaťahuje do diskusie kto je odkiaľ.
A ešte jedna drobnosť k želírovaciemu cukru,je fajn ,ale nie je dobrý do džemov,ktoré sa tepelne spracovávajú(npr.do pečenia.
Tiež sa ríbezle pre svoj vysoký obsah pektínov používali v určitom množstve npr.k jahodám z ktorých sa varil džem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia