Rezy z jahodového kompótu fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 15. augusta 2011
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
150 ml horúca
150 ml
250 g
250 g
4 PL
2 KL
 štipka
Krém:
5 PL
200 g
250 g
2 ks
Poleva:
150 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme horúcu vodu, olej a chvíľu šľaháme. Postupne zašľahávame kakao

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a múku s práškom do pečiva.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný fóliou na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Príprava krému: Jahodové kompóty precedíme, šťavu zachytíme.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrebujeme cca 500ml kompótovej šťavy.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K šťave pridáme škrob a metličkou rozmiešame.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na miernom ohni uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maslo vymiešame s práškovým cukrom,

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridáme vychladnutú kašu. Vyšľaháme jemný krém.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver pridáme cele jahody a šľahačom ešte chvíľu premiešame.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krém natrieme na cesto a odložíme do chladu.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Poleva: Smotanu na šľahanie zohrejeme. Nevaríme. Odstavíme a pridáme kúsky čokolády. Vymiešame hladkú polevu, ktorú ihneď nalejeme na krém a uhladíme.

    Rezy z jahodového kompótu (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

yanah
kráááásne jahodové rezy, nádherne foto :)
1x alda
ancicka
Poznám, chutné rezy.Ja miesto škrobu dám jahodový puding.Polevu zasa robím tak,že do horúcej čokolády pridám pochuťkovu smotanu.
1x alda
dorisa
Vždy obzerám ten Gustin, to máš presypané, alebo tak kúpený v pohári? Krásny koláčik, ved, ako vždy.
1x alda
marianna76
krásne, a nie je ani moc drahý... ani veľa vajíčok tam nejde. ukladám si, určite dakedy mojim chlapom spravím
3sandra3
krásne jahodové rezy... musím vyskúšať,,, takú šľahačkovo-čokoládovú polevu som ešte nerobila,,, veľmi sa mi páči
tati2008
Poznám z detstva, je výborný a nie je zložitý na prípravu.
ailuj82
Toto aj ja poznám, jedla som to už veľmi dávno, ale pri najbližšej príležitosti upečiem :-D
zirafninka1
Dakujem Vam. @dorisa to mam presypane.. Kolacik bol v caspose Zivot.. ked este recepty zbierala moja mama.. Preto si ho vsetci pamatame hlavne z detstva :)
grinchester
Pekne nafotený postup. Moja starká kedysi túto plnku robievala ako náplň do torty a je to úžasné. Dnes večer sa do toho pustím aj ja :)
grinchester
Skoro by som zabudla na hodnotenie pred a po :o)
Skvelý recept, jednoduchý a neskutočne lahodný. Priateľ dokonca na mňa protestne pozeral, keď som kus koláča odnášala preč na ochutnávku k rodičom :)
zirafninka1
@grinchester jeeej to som rada, ze chutilo.. Aj u nas je to podobne. Je ho dokonca aj moja sestra, ktora inak zje zakusok tak 3x do roka :) A co je naj, je strasne jednoduchy a noc specialne donho nejde. Len vsetko co je skoro vzdy doma.
alexa73
Určite vyskúšam , lebo koláč vyzerá perfektne . Najviac som zvedavá na tú polevu , nikdy som takú nerobila .
havino
ani tento koláčik som tu neobjavila, roky do zadu sme so susedkami robievali tento krem, je vdačný, osviežujuci, poleva je pre mňa niečo nové. Už som robila, ked som tu na vareche @sovku čítala, spomínala pochuťkovú smotanu s čokoládou, tá je výborná tiež, ale so smotanou takto som ešte nerobila, určite vyskúšam celú kombináciu tvojho receptu, vdaka
zirafninka1
@alexa73 taku polevu robievam na vsetky rezy. je vyborna. @elixir :)) to je mile. dakujem. @havino dakujem. ja uz tento rez robim trochu inak. pozmenila som si ho trochu - na vegansky, ale pre nas je stale najlepsi.
gabcar
Super kolacik. Dnes som ho robila s broskynovym kompotom.
ecladka
Prosim vas, mne sa ta plnka stale zgrcne. Neviete v čom môžem robiť chybu? Inak je chutovo vynikajúci, len plnka vyzerá divne :(
mesiar50
@ecladka
Ahoj
Skús pracovať zo surovinami cca.izbovej teploty.Osobne keď robím krém z masla,tak ho vyberiem z chladničky aj dve hodiny dopredu.Jahodovú kašu pridávaj k vyšľahanému maslu,len po lyžičkách.
Moje rady však ber s rezervou,keďže nie som cukrár.Pekné sviatky želám.
katarina64
Podobný recept bol v Živote v 80-tych rokoch,len poleva bola klasicky čokoládova...niečo som sa ho napiekla,ďakujem za pripomenutie,niekde mám odložený ešte originál recept zo Života...
charonka
Dalujem za tento recept. Milujem tento kolac a uz roky som ho nejedla. Dnes ss u nas bude piect 🤩




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia