Rezy s piškótami

aroooo - fotkaaroooo, 3. novembra 2014
Rezy s piškótami
Foto: aroooo

Jogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Zobraziť celý popisJogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Chuťove bol veľmi dobrý a aj vyšlo z neho veľa rezov. Tak ak má niekto záujem:

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5 ks
20 dkg
18 dkg
1/2 bal.
Plnka:
podľa potreby (ríbezľový, malinový)
2 dcl
cca 2 bal.
5 ks
20 dkg
30 dkg (alebo Hera)
10 dkg




Postup

  1. 1



    Cesto si pripravíme tak, že vajcia určené na cesto rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka riadne vyšľaháme s kryšt. cukrom do spenenia, potom pridávame po troche múku zmiešanú s PDP a na tuho vyšľahaný sneh z bielkov. Toto do žĺtkovej hmoty opatrne primiešavame vareškou. Plech vyložíme mastným papierom, vylejeme doň cesto, zarovnáme a upečieme, stupne a dĺžku pečenia neuvádzam, každý si pozná svoju rúru.

  2. 2



    Po upečení papier stiahneme a cesto necháme vychladnúť, potom ho potrieme slabou vrstvou pikantného lekváru podľa svojej chuti / ríbezľový, malinový, višňový, ..../

  3. 3



    Dobu, kým nám chladne cesto využijeme na prestávku a spravíme si silnú čiernu kávu, samozrejme aj pre seba, ale myslíme aj na náš koláčik a sem počítame také 2 dcl, ktoré necháme vychladnúť, rýchlo do nej namáčame piškóty/aby sa veľmi nepremočili/ a ukladáme ich na lekvárovú vrstvu po celom ceste. /dávnejšie sme používali podlhovasté piškóty, no môžu ich nahradiť aj tieto malé okrúhle/

  4. 4



    Plnka: V mise, ktorú dáme na hrniec s vriacou vodou vyšľaháme nad parou vajcia s kryšt. cukrom až do zhustnutia / pozor, aby sme si nepripravili sladkú praženicu, stále šľaháme/my sme šľahali ručne metličkou/ a podľa potreby regulujeme vrenie vody/, necháme vychladnúť.


  5. 5



    Medzi tým si vyšľaháme maslo /Heru/ s práškovým cukrom, keď nám vaj. zmes vychladne, po častiach zašľahávame do maslovej hmoty.

  6. 6



    Plnku natrieme na ponamáčané piškóty, zarovnáme a necháme trochu stuhnúť na chlade a polejeme čokoládovou polevou, po jej zaschnutí nakrájame rezy.

  7. 7



    Všetkým, ktorí vyskúšajú, prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

dara2112
Skoda zr nie je foto ale musia chitit výborne ta plnku poznam ale mne sa bzdy zrazila aj ked som mala všetko. rovnakej teploty,odkedy používam. maslo do tejto plnky nikdy sa nezrazi a je samozrejme aj ovela lahodnejsia inak ukladam. a urcite vyskúšam. Pekny večer
používateľ nemá avatar
123
123
môj,ty Bože, super koláčiky..., ale som sa ich kedysi napiekla... dnes preferujem hlavne nejaké "rýchlovky", ale s chuťou by som si ich dala...a kto vie, možno aj na ne príde opäť čas, keď bude zaujímavejšie piecť pre vnúčikov, ako iba pre budúcu babku a dedka...
1x aroooo
olinecka
Škoda,že nie je foto,ale zaujímavé !!!!!Pozdravujem!!!!
margaretka28
ešte som zabudla dodať, že ja do kávy ulejem aj rum a ak sa mi nechce robiť poleva, tak dám len postrúhanú čokoládu :-)
aroooo
Tak a je to komplet, ďakujem @margaretke28 ktorá ho sem tiež chcela pridať a mala ho nafotený za dodanie fotografií. Ja ho robievam s čokoládovou polevou, tak mi chutí lepšie a ako pozerám na strúhanú aj lepšie vynikne, tak slávnostnejšie. Ešte raz dík za spoluprácu a fotky a ostatným za nahliadnutie.
jarunka
Tento kolacik pekavala svagrova, ja som nemala recept tak si ho ukladam.
aroooo
@Jarunka ,som rada, že hoci aj takýmto receptom som ti pripomenula domovinu, po upečení daj vedieť ako chutil, zdravím za "veľkú mláku"
marika21
Dobrá spolupráca. Radosť čítať komentáre. Zákusok je chutný, dobrý.KK*****
aroooo
@marika21 som rada, že chutil, rozmýšľam či ho neupečiem na sviatky, mne stačí aj polovičná dávka, aby bolo na rozdanie.
afataga
Neviem, kde ti to mam napisat, tak sem: prosim ta mozes dat rcp na ten dzem bez cukru? Nevadi ak bude bez fotky. Dakujem.
aroooo
@Afataga (12.5.2018 10:27)

Ahoj, recept na to nemám, ale robila som to od oka z marhúľ riadne dozretých -skoro prezretých, ktoré som trochu rozmačkala a dala variť. Keď sa trochu rozvarili a pustili šťavu, tak som to posolila 1-2 štipky soli podľa množstva, chutnala som, ak málo sladký, tak ešte štipka soli. Soľ z dozretého ovocia vyťahuje cukor a tým to osladzuje /ako keď zaváraš čerešne,višne,marhule a ostatné dozreté ovocie, že ho dáš do pohára, štipka soli a doleješ vodou, zavrieš a starilizuješ - hotovo, suseda nechcela veriť že tam nie je sirup - cukor/. Lekvár varíš ako sa varil niekedy na hustejší, prípadne pridáš trošku kyseliny citrónovej - tá to zahustí aby keď prejdeš vareškou ostávala cestička a nakoniec na špic noža ten konzervačný prípravok na konzervovanie. Ja som toho nemala veľa, ak ho chceš dlho skladovať, ešte ho pre istotu sterilizuj. Nech sa vydarí.
afataga
@Aroooo (12.5.2018 10:51)

Dakujem, marhule som uz zavarala so solou a neverila som, ze budu dobre a su :-). Tak na jesen trochu skusim, nech mam do jogurtu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia