Rezy parížskeho kardinála fotorecept

eviana - fotkaeviana, 2. decembra 2013
Rezy parížskeho kardinála (fotorecept)
Foto: eviana

Ide o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s parížskou šľahačkou, preto ten názov... :) Robievam vždy z dvoch dávok - Zobraziť celý popisIde o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s parížskou šľahačkou, preto ten názov... :) Robievam vždy z dvoch dávok - v rozpise sú ale uvedené suroviny na jednu dávku, aj keď na obrázkoch sú dve šľahačky, aj dva šľahačkou natreté korpusy. Keď budete robiť z jednej dávky, šľahačku natrite len na jeden, druhým iba priklopte. Džemom sa ale natierajú oba pláty.

8-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Biele cesto:
3 ks
100 g
štipka
Žlté cesto:
2 ks
1 ks
50 g
50 g (alebo polohrubá múka)
Náplň:
250 ml
100 g
1 ks
100 ml
 na potretie




Postup

  1. 1

    ...deň vopred si uvaríme parížsku šľahačku

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, nalámeme čokoládu

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...za stáleho miešania necháme prejsť varom, dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...bielka s cukrom vyšľaháme - ja som ich dnes dala do mixéra - na veľmi hustý sneh

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...kým mixér šľahal sneh z bielkov, ja som v mise vymiešala žĺtka, celé vajce a cukor do hustej hladkej peny

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme múku (u mňa semolina - pokojne nahraďte polohrubou múkou)

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...hustý sneh z bielkov dáme do sáčku, zaviažeme ho a odstrihneme jeden rožtek sáčku.

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na papier na pečenie postupne vytláčame a robíme čiary. U nás je tento zákusok kolektívna práca, ja všetko vymiešam a môj chlap robí krásne línie, mne by asi vyšli skôr vlnovky :)

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...robíme oba pláty naraz, aj horný aj dolný - takže si spravíme dvakrát tri pásy bielkovej hmoty. Pozor nie úplne po kraj, hmota pečením narastie.

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...medezery medzi bielymi pásmi vyplníme žltým cestom

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...dáme piecť do rúry rozohriatej na 160-170°C na 20 minút. POZOR! Rúru nezavrieme pri pečení úplne, necháme ju na cca 2-3 cm pootvorenú.

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...po upečení prevrátime na práškovým cukrom posypaný papier na pečenie a ešte za horúca stiahneme papier, na ktorom sa pláty piekli.

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...potrieme oba pláty džemom

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...vyberieme z chladničky uvarenú parížsku šľahačku, vymiešame do takmer tuha (pri tejto šľahačke to ide rýchlo, tak opatrne, aby Vám v mise nezostalo maslo)

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...v miske si podľa návodu na obale vo vode rozmiešame stužovač na kašičku

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...do ktorej pridáme za poriadnu lyžiču šľahačky, rozmiešame

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...a všetko pridáme do ostatnej šľahačky, poriadne spolu zamiešame

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...navrstvíme na džemom potreté pláty

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...rozotrieme

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...prikryjeme druhým plátom, posypeme cukrom a skvelý zákusok je hotový. Na prvý pohľad to vyzerá náročne, ale opak je pravdou. A je naozaj prudko návykový a rýchlo sa míňa :)

    Rezy parížskeho kardinála (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

pusta
perfektný zákusok, pekne si sa so všetkým vyhrala opäť, síce finančne trošku nákladný, ale úžasne chutné rezy, napokon dobré býva aj nákladné :-) palec hore!!!
a 5***** za tvoju piplavú prácu :-)
kukulienka71
Vyzerá úžasne!! si veľmi šikovná,to chce určite nadšenie piecť takéto dobroty.Upiecť ešte hej,len keby to umývanie riadu potom nebolo:-)Dávam 5*
eviana
@martab , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutí :) Ďakujem :)
eviana
@pusta , vďaka za Tvoje milé slová :) Keď Ti poviem, že keď som robila pred rokmi prvý krát Kardinál rezy tak som mala recept z nejakej nemeckej stránky a išlo do neho 10 vajec... to bolo inak nákladné :) Postupne som praxou množstvá surovín upravila. A šľahačku mám z neďalekej mliečnej bio farmy - je úžasná, veľmi kvalitná aj cenovo veľmi výhodná - takže to v konečnom dôsledku nie je až tak hrozné... a tá chuť za to stojí :) Ďakujem aj za skvelé hviezdičkové hodnotenie :)
eviana
@kukulienka71 , ďakujem za slová uznania, ale ono to naozaj vyzerá náročnejšie ako je, stojí za pokus... a na riady treba vďačných maškrtníkov nasadiť :)
eviana
@izabella929 , je to naozaj výborná chuť... tá parížska šľahačka má svoje čaro :) Ďakujem za Tvoje milé slová :)
mariamka
tak ten kardinal musel byt riadne rozmaznany, ze taketo rezy chcel mal :) ale tvoj je ideal, linka ako od matela, pekne sa doplnate :) a vysledok? kolacik ako oblacik *****
eviana
@mariamka , ďakujem za milé slová uznania... to vieš, co sa týka línií, môj chlap je tam doma... tak mi nedalo nezneužiť ho :) A koláčik je presne ako píšeš... ako obláčik :)
jozka2
no ,to je riadny parizan,nemusi byt ani kardinalom.
havino
@havino , nepiekla ešte taký, nejedla, je na čase však? ja teda pásiky rovné isto nebudem mať, musím čiary porobiť, bo by som mala výsledok, ako pruhy na mrežovníku, veľmi sa mi páči kardinál z Paríža, aj chuťovo, parížsku šľahačku máme radi a viem ho spraviť aj v diaverzii, aspon si myslím :-)
eviana
@jozka2 , ďakujem za Tvoje milé slová :) Ide o kardinal rezy, tak mi nedalo pomenovať ich inak :)
eviana
@havino , Ty dokážeš všetko Táni, aj z oného bič upliecť, vôbec nepochybujem, že vytvoríš famóznu dia verziu parížskeho kardinála :) A sprav pre porovnanie aj klasický biely. Ale isto rob z dvoch dávok, bo jedna Vám stačiť nebude. Keď bude treba pošlem Ti môjho chlapa, nach pásike narobí :)
eviana
@alex37 , mám radosť, že sa Ti rezy zapáčili a budem rada ak ich vyskúšaš :)
ancicka
ja sa na kardinala chystam už dosť dlho,asi na vianoce.Ja nemám dobrú skúsenosť so želatinami.Neviem v čom to je.
eviana
@ancicka , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak sa podarí a bude chutiť. Ani ja nemám dobrú skúsenosť so želatinami, ale tento zelatinový stužovač je jednoduchá vec. Podľa návodu vymiešaj s vodou, potom pridaj do toho lyžicu krému, do ktorého to chceš dať, zamiešaj a všetko capni do zvyšného krému... zmiešaj a je to. Ver tomu, že sa podarí, ak sa mne podarilo a ja som fakt antitalent na želatinu všetkého druhu :)
luss44
teda @eviana milá, toto vyzerá veeeľmi dobre, veru by mi bodol teraz po obede... :) máš pochvalu a 5*
lusinkab
Tak toto vyzera byt prudko jedle :-) krasne si sa s tym vyhrala
tothka
Kardinála som už piekla, tvoju verziu rada vyskúšam. Zákusok je to vynikajúci a chutný, dúfam, že sa mi tiež vydarí. Máš moju pochvalu.
sracz
... pokušenie za pokušením!!! Ako to má "chudák našinec útlocitný" vydržať!?! Od ženušiek s nadaním a šikovnosťou Tvojeho "typu", milá @eviana muži "neutejajú" ale držia sa ich ako "špina" košele! ... a aj ja patrím do tejto "hviezdnej" zostavy! -:)))
elysa
@eviana hneď by som sa pozvala... :)) u nás patrí kardinál medzi najobľúbenejšie, najviac nám chutí klasika- slivkový lekvár a šľahačka, ale určite by som si pochutnala aj u Teba, vyzerá neodolateľne...
tatranka
@eviana recept som si stiahla.Nedá sa mu odolať a je vzorovo popísaný,že sa dá každý krok v recepte správne urobiť.Určite tvoj recept vyskúšam.Už je málo receptov,ktoré ma zlákajú,ale tento tvoj je jeden z nich.
hannah22
juj, ozaj velké, prevelké pokušenie... uložený.... :))
eviana
@luss44 , srdečná vďaka za pochvalu aj hviezdičky... som rada, že sa Ti zákusok páči a keby ešte z neho bolo, rada Ťa ním ponúknem :)
eviana
@jerica , Jaruška ďakujem za krásny komentár aj hviezdičky, veľmi si ma potešila :) Budem veľmi rada ak ho niekedy vyskúšaš a dáš mi vedieť aký mal u Vás úspech, u nás sa po ňom vždy len tak zapráši :)
eviana
@jerica , Jaruška ďakujem za krásny komentár aj hviezdičky, veľmi si ma potešila :) Budem veľmi rada ak ho niekedy vyskúšaš a dáš mi vedieť aký mal u Vás úspech, u nás sa po ňom vždy len tak zapráši :)
eviana
@jerica , Jaruška ďakujem za krásny komentár aj hviezdičky, veľmi si ma potešila :) Budem veľmi rada ak ho niekedy vyskúšaš a dáš mi vedieť aký mal u Vás úspech, u nás sa po ňom vždy len tak zapráši :)
eviana
@tothka , ďakujem za milý koment. Som presvedčená, že sa Ti isto podaria, ak ich zvládnem ja, tak každý :)
eviana
@sracz , priateľ milý, takto krásne pochváliť vieš len Ty, až ma jemný rumenec pochytil. Veľmi ma teší, že sa Ti zákusok páči, ďakujem za Tvoje usmievavé slová, veľmi si ma potešil :)))
eviana
@elysa , ak by z neho ešte bolo rada ponúknem :) So slivkáčom musí byť tiež skvelý - ešte som neskúšala, na ten by som sa ja k Tebe rada pozvať nechala. Ale už som skúšala aj s horúcimi malinami, či lesným ovocím robiť, aj vtedy bol úžasný... nuž má naozaj veľa možných variácií, fantázii sa ani pri maškrtkách medze nekladú :)
eviana
@tatranka , obrovskú radosť si mi spravila, že si si u mňa koláčik vybrala do svojej kuchárskej knihy. Bude mi cťou ak ho skúsiš spraviť a budem mať naozaj veľkú radosť, ak Vám zachutí. Ďakujem Ti z celého srdca :)
eviana
@hannah22 , ďakujem za milé slová uznania, budem mať radosť ak ho vyskúšaš a ešte väčšiu ak Ti zachutí :)
salinka
Kardinál už na mňa čaká aspoň dva roky v KK, ale neviem sa odhodlať:-) Myslím, že sa už odvážim, tento tvoj vyzerá svelo:-)
evanaaa
Jedného kardinála už niekde v KK mám, ale robiť som sa ho tiež neodhodlala, neviem, či by som vymiešala sneh so sladidlom, ale tuším aj ano, vábne vyzerá a zlákal ma už aj na FB, kde som ho - tento tvoj, @eviana , videla. Ten stužovač za studena mám, je jednoduchší ako iné, hlavne, ak má niekto obavy s takým pracovať, v tvojom postupe je síce len stužovač, ( taký ide aj do šľahačky aby spevnela), ale hádam si každý domyslí, o aký ide, podľa surovín. A aj ten obrázok je neodolateľný už len sám o sebe.
eviana
@salinka , neváhaj a choď do toho, neobanuješ. Nie je to naozaj až tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá - ak to zvládnem ja, tak naozaj každý :)
Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako sa zadarilo... držím palce :)
eviana
@evanaaa , ďakujem za slová uznania. Nemusíš sa kardinála vôbec báť. Isto ide spraviť aj s náhradnými sladidlami - spýtaj sa na ne @havino. Nikto tu na vareche nevie o zdravých náhradách cukru a pečení ako takom (či už zákuskov alebo úžasných chlebíkov) viac ako ona. Aj mne je obrovskou inšpiráciou :)
Nerozumiem tej vete o stužovači Evka, čo viac som k nemu mala napísať, ako že je to želatinový stužovač? Na obrázku je vidno aj foto obalu a z postupu by malo byť jasné, čo s ním robím - že som ho pridala do šľahačky (teda najprv lyžicu šľahačky do stužovača)... Je to napísané nejasne, nepochopiteľne? Vopred ďakujem.
evanaaa
@eviana , Evka, prepáč, ja som to asi zle dala, mala som na mysli, že stužovač je aj na spevnenie šľahačky a aj ten želatínový, ktorý si tu použila, ale som si ho na obrázku nevšimla, takže každý vie, o aký sa jedná. Ber to, akoby som nič nepísala na tú tému. Inak, máš pekné výtvory a zdravé varenie. Čo sa týka tých cukrov a veľa okolo diabetu, tak určité poznatky mám aj ja, lebo sme obaja diabetici, a ak niečo pečiem, tak si to prislpôsobím a nie len tým, že zmením cukor za sladidlo, treba aj bielu múku zameniť za inú, mala som dokonca aj múku z Norbi Update s nízkym GI, ale veľmi som s ňou nepiekla, len ak som miešala múky. Mne stačí, ak vidím, ako sa vám ostatným darí tie dobrotky piecť, o chlebíkoch ani nehovorím.
eviana
Evulienka, nemám čo prepačovať, veď sme si to krásne pokojne vysvetlili, vieš ja niekedy som motovidlo a domotám aj nedomotateľné, preto som sa pýtala... aby bolo všetko jasné :)
Aj ja sa pomaličky učím aj ohľadom múk trošku cukor regulovať, nie som síce diabetik, ale máme diabetes v rodine. Ďakujem Ti za Tvoj milý komentár, prajem veľa zdravia :)
martamm
eviana, nádherný , som zvedavá na tie chute, spravím pri najbližšej príležitostí, určite si takouto lahôdkou uctím hostí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia