Rezeň z krkovičky

sovka62 - fotkasovka62, 10. júna 2012
Rezeň z krkovičky
Foto: sovka62

Tí mladší ani nebudú chcieť veriť, že ak sme v sedemdesiatich rokov chceli kúpiť mäso, do radu pred predajňou sme si museli stať najneskôr Zobraziť celý popisTí mladší ani nebudú chcieť veriť, že ak sme v sedemdesiatich rokov chceli kúpiť mäso, do radu pred predajňou sme si museli stať najneskôr o piatej ráno, hoci predajňu otvárali o šiestej. A aj tak sme často nekúpili to, čo sme chceli, ale to čo sa nám ušlo. Doma nasledovalo vymýšľanie čo s tým mäsom vlastne spraviť. Tak sa objavil napr. mletý rezeň so syrom (1 kg bôčika, 300 g tvrdého syra), plnený bravčový bok, roláda z mletého bôčika a pod.

10
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

1 kg
400 ml
4 ks




Postup

  1. 1

    Práve tá bôčiková roláda ma kedysi inšpirovala. Kolegyňa tvrdila, že keď zomleté mäso večer osolí a zaleje mliekom, mlieko do rána "rozpustí" tie mastné časti, takže keď ho upraví do tvaru valca a upečie, roláda je ako z chudého mäsa. Tak keď som opäť raz na rezne priniesla krkovičku namiesto stehna alebo karé ( a rezne z krkovičky naše dcéry neboli ochotné jesť), pustila som sa do experimentu. Dopadlo to dobre, tak sme takéto rezne robili viac razy a keď u nás začali jesť naši traja zaťovia, vyhlásili ich za najlepšie rezne, aké kedy jedli. Krkovičku (moja mala 1,16kg) nakrájame na rezne.

    Rezeň z krkovičky - obrázok 1
  2. 2

    Je dosť mastná, však? Nevadí, to sa stratí. Rezne rozklepeme, najlepšie medzi dvomi fóliami, alebo v mikroténovom vrecku. Sústredíme sa na tie mastné časti a rozklepeme ich celkom na tenko. Niektorá krkovička býva tuhšia, tak si ju radšej narežeme, aby sa tie mastné časti naozaj rozklepali (niekedy sa nám podarí z jedného rezňa vyrobiť dva, to nevadí). Osolíme. Mlieko vylejeme do vhodnej nádoby, prisolíme asi 1/4 ČL soli, premiešame a rezne do mlieka pekne poukladáme jeden na druhý, tak aby boli ponorené.

    Rezeň z krkovičky - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme do chladničky a spokojne ich tam necháme do druhého dňa. Na druhý deň mlieko zlejeme, pripravíme si všetko na trojobal. Obaľujeme ako bežne, len si dáme záležať, aby sme mäso v múke dobre roztlačili, nech sa múka nalepí na tie mastné časti (z tých už bude len tenká blanka).

    Rezeň z krkovičky - obrázok 3
  4. 4

    Rozpálime si tuk a rezne v ňom pomaly, pomaličky (aby sa dobre prepražili) vyprážame. Dajú sa vypražiť aj na panvici, ja som ich vždy robievala veľa, tak som si zvykla položiť plech cez dve platničky a vyprážať ich aspoň po dva.

    Rezeň z krkovičky - obrázok 4
  5. 5

    Na záver už pridám len obrázok surového mäsa na tanieri a ešte raz obrázok hotového rezňa, aby ste videli ten rozdiel. Takže tu je pôvodná veľkosť mäsa

    Rezeň z krkovičky - obrázok 5
  6. 6

    a tu hotový rezeň.

    Rezeň z krkovičky - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
@Sovka62 neuveríš,dnes som ich mala na obed a veľmi som sa tešila.Ináč ja ani iné rezne nevysmážam,len peknú krkovičku.Je šťavnatá,chutná.Boli ku nej nové zemiačky a miešaný uhorkový šalát.Možno je to na neuverenie,ale veru by som ich nevymenila za žiadnu morskú-drahú príšerku.
marijanka712
aj u nás radšej krkovičku fajne rozklepanú a taktiež do mlieka alebo do piva namáčam , ale nikdy som ich nenechala až do druhého dna v mlieku vyskúšam iste je to výborný nápad tak to vyskúšam tentokrát podla teba.
viera1
Pre mňa ani neexistuje lepšie mäso na rezne ako krkovička.Potriem ešte horčicou a okorením.Sú fakt veľmi dobré,mäkké a šťavnaté.
fialka49
Známy nemecký kuchár, majiteľ viacerých reštaurácií v Nemecku a v Taliansku p. Alfons Schubeck tvrdieva, že najchutnejšie je na každú prípravu "mramorované" mäso, t.j. jemná štruktúra mäsa s drobnými tukovými fliačikmi a je jedno, či hovorí o hovädzom , bravčovom, či mäse z baraniny. Takže si určite nemusíme robiť žiadne výčitky pri príprave prerasteného mäsa na hocijaký spôsob.
modrykamen
Ak rezeň, tak z krkovičky a marinovať v mlieku ( aj na prírodno). Stehno mi pripadá ako podrážka, alebo to neviem robiť. Veru treba takýto rezeň urobiť, kým sú nové zemiačky.
tatranka
@modrykamen ak spomínaš stehno ako rezeň,máš pravdu.Obalený v troj-obale má naozaj štruktúru podrážky.Ale naopak,ak sa chutne ochutí,tiež vyklope a obalí v cestíčku,alebo v ceste na zemiakové placky,tak už lepší kúsok sú namarinádované krásne kúsky z pŕs hydiny.Ja len preto,aby si nezanevrel-a na bravčové stehno ako rezeň.
margaretka28
@sovka ,presne takto aj s tým mliekom robievam aj ja a mali sme ich minulú nedeľu.Aj u nás krkovička vedie,karé je príliš suché,stehno zas moc vláknité a zle sa klepe,teda okrem "orecha" a rezne s krkovičky sú naj.:-)))
sovka62
No, myslela som, že ma za to prerastené mäso pošlete do varecháckeho pekla, ale ako vidím, je nás tu milovníkov rezňov z krkovičky viac. Doma sme mávali rezne z bravčového orecha (mamine boli mäkkučké ako perinka), alebo z karé, ale vždy kotletku aj kosťou. Tie z karé som nemala rada, boli na môj vkus príliš hrubé, ja by som z rezňov najradšej jedla len ten obal. Ale tieto krkovicové sú podľa mojeje chuti, tenučké, ale mäkké a šťavnaté.
Ďakujem za komentáre, potešili ste ma.
mracik9
sovka62, zo žiadneho iného mäsa nie sú také fantastické,ja ich tiež robievam,díky za pripomenutie,ja som ju cez zimu plnila kyslou kapustou,tiež dobrotka.
jozka2
sovka,mas pravdu resp.tvoja kamaratka,ze mlete maso/ja nerobim z bociku,ale pliecko/ale na tom nezalezi ak nieco robim a mi ostane tak zalejem sladkou smotanou na varenie a necham do druhehi dna v chladnicke a potom krasne drzi spolu,vobec sa nerozpadava.Najradsej mam rezne z rostenky,niekedy tu napisem recept/nemam cas na fotenie/.
babkamt
Dlho som nerobila rezne, hoci ich mám rada. Ten tvoj by som si hneď dala. V najbližšej dobe musím spraviť. Navnadila si ma.
hannah22
vďaka za pripomenutie receptu, už som naň zabudla, pekne napísaný postup a odovzdané skúsenosti.... :))
evas13
@sovka62 takéto rezne sme mali najradšej, síce bez mlieka, toto najbližšie vyskúšam. A skúsim to upiecť takto v rúre, toto teraz ú nás vyhráva.
medovnicek
narobila si mi riadne chute, pripomenula si mi ako som s mojimi kamarátkami v destve čakávala pred malou predajňou v našej dedine na chleba
gittka
u nás sa teda tiež robia rezne z krkovičky...a sú aj podla mňa chutnejšie a štavnatejšie ako z karé...nám nevadí ani ked tam ostane kúsok tučného... :)
abdul
Stehno na rezeň je suché. Krkovička to istí. A pečená to vyhráva.
garanco
@sovka , keby sa ten Tvoj 6.bod postupu presunul až ku mne na stôl, to by bola paráda!!!
Krkovičku máme radi, je to šťavnaté mäso, ale ja som z nej rezne ešte nerobila, tak vyskúšam podľa Teba. Nerada robím rezne v trojobale, (lebo mi tie zmesi vadia na rukách - haha), aj viac nám chutia v cestíčku, sú šťavnatejšie.... A ten mletý rezeň a roládu z bôčika si pamätám veľmi dobre...
mamatata2
Môj otec by povedal, že tento rezeň je ako somárikova tvár ( taký veľký). O tomto postupe som nepočula, ale vyskúšam na nedeľu, muž je rezňový. Krásny postup , to je recept s príbehom. Vďaka.
palokuchki
@sovka62 no to si mi veru pripomenula nakup masa. K nam ho privazali v piatok na obed. Tiez som si tam vzdy vystala par hodin a musela som kupit len z toho, co mal prave masiar na stole. To namacanie masa v mlieku som nepoznala. Do mlieka som doteraz namacala len ryby. Vzdy sa tu clovek nieco nauci.
milamila
@sovka62 je 10,00 hod. a po Tvojom pridanom recepte som zostala taká hladná, že neviem či to vydržím do 12,00 hod. Robievam rezne priznám sa pre mňa z krkovičky a pre ostatných členov rodiny z karé, ktoré dobre naklepem a tiež nechávam odstáť v mlieku a takto to robila moja mama, babka celé roky. Postup prípravy, (akože inak od Teba ) veľmi precízny a krásne foto
jerica
@sovka62 joj ako som sa potešila tvojmu receprtíku , konečne si vyskúšam aj iný postup ako som naučená , to že mäsko zostáva v mlieku do druhého dňa , vytiahne z neho zvlášť tú špecifickú vôňu akú má krkovička, samozrejme a z mlieka zostane mäsko jemnej štruktúry. Dám na známosť ked budem robiť takto rezníky, ďakujem za receptík. Pamätám si , že sme chodili na mäso známemu "zo zadu" .

pivonka
Keďže je čas dovoleniek a výletov, skoro som tento tvoj recept prehliadla. Krkovičku máme veľmi radi. Robila som už podľa teba s horčicou, syrom a petržlenovou vňaťou (čo boli pôvodne kuracie prsia podľa @Gittky ) a ty si to robila pre návštevu zo zámoria. Aj v tom prípade si krkovičku máčala v mlieku? Rezne som z krkovičky nerobievala, lebo boli pre mňa mastné, teraz určite urobím podľa teba.
sovka62
Nie, @pivonka , pre američanov som ich nemáčala v mlieku, vtedy som ich piekla v plechu a tam sa ten tuk vytopí tak či tak. Dúfam, že ti podľa mňa bude chutiť.
garanco
@sovka , v nedeľu boli rezne podľa Teba (prežila som to aj s tými zababranými prstami:-) ). boli výborné, šťavnaté.
sovka62
No áno.@garanco , tie prsty sa ulepia poriadne, lebo rezne sú mokré od mlieka. Zvyčajne si nachytám obrúsok na pracovnú linku a z prstov zošúľam po každom rezni. Ale nech, sú výborné, tak to stojí za to.
honestka
darmo je to @Sovka mila, sikovna kucharka dokaze uvarit super-fantastic obed aj zo zvyskovych materialov, ked to inac nejde.
Krkovickove maso v dnesnej dobe /aspon tu/ velmi nekupuju prave kvoli tej matnote, avsak nevedia o co prichadzaju. veru by som si v tejto chvili celkom pochutila prave na tych mliekovych, pretoze pecene v rure uz dostanu iny smrnc.
My krkovicku pouzivame pre tento ukaz aj do klobas. hugs!
sovka62
@honestka , ďakujem za uznanie, od teba obzvlášť teší a veľmi ma teší, že sa opäť ozývaš a dúfam len v to najlepšie.
sracz
No ciao Bubo Bubo, Evka milá_@sovka62 - tak toto sú rezne pre mňa! Ak bravčové tak krkovička, ak hovädzie tak môčing_labsár! Najsamlepšejšia kombinácia, teda aspoň pre mňa, je predjedlo: domáce rezance s domácim tvarohom a domácou smotanou, hlavné jedlo: origo guľášová polievka (hovädzí labsár & bravčová medzirebrovina), rezeň z krkovičky s varenými novými zemiakami a paprikovoparadajkovou oblohou (samozrejme z čerstvej zeleniny) a aj keď som celý život nepil pivo, tak teraz po vyliečení žalúdočných vredov 300 ml chladenej plzne; krátka prestávka a po nej dezert: palacinková 5 a > plnková torta, po nej káva (Sumatra Extra bold). Ale to sú už len a len sníčky, túžby a spomienky a na časy bez striebornej hlavy. A tu za veľkou kalužou veru poriadnu krkovičku ani nemajú. Oni sú schopní porážať bravčiatka max. 100 lb (ani nie pol metrákové) a to moja nebohá babička Lady Ann ich pri svojich chabých 50 kg sama vyprevádzala na onen svet do metráka. No nech neodbočujem, aj teraz si pridala krásnu prácu, s krásnym rcp a s krásnymi chuťami! Blahoželám a ďakujem!
sovka62
Ďakujem, Feri, veru nie je nad poriadne vychovanú sviňu a dobre vykŕmené hoviadko. Kedysi sa u nás porážali svine skoro tristo kilové, len masti bývalo 60 litrov. Ale už aj u nás je to teraz porážané tak pri 120 kilách, takže aj tá krkovička je taká akási krpatá, ešte pred pár rokmi spod takto pripraveného rezňa ten tanier nebolo vidieť. Feri, ak sa niekedy vyberieš na Slovensko, máš u mňa za tvoje milé slová takýchto rezňov rezervovaných za plnú misu.
mesiar50
Sorry mlieko nerozpusti ziadnu mast ked tak sa uvolni z mesa vypecenim atd.
sovka62
@masiar50 , nerozpustí, máš pravdu, veď preto sú tam tie úvodzovky. Tie mastné časti po odstátí v mlieku ostanú mäkké, takže na tej krkovičke sú z nich ploché pásiky, ktoré po obalení zostanú chrumkavé.
mesiar50
Aha teraz v tom mam uz jasno.Vedel som ze ryby sa namacaju k voli pachu napr.Dakujem za logicke vysvetlenie .Urcite to budem aplikovat aj vam posielam
pozdrav z holandska.Vsetko dobre prajem
elysa
@sovka62 aj môj rezne z krkovičky miluje...ale do mlieka som ich ešte nedávala, najbližšie ich namočím, väčšinou kupujem "chudú" krkovičku a môj keď to zbadá tak frfle...syn o týchto rezňoch nechcel ani počuť, je vo veku, kedy jediné mäso-a to kuracie prsia, ale milosrdná lož o karé- po zjedení som sa priznala, odvtedy ich jedáva aj on...
sovka62
@elysa , u nás sa "operuje" mastné ešte aj z kuracích pŕs, ale takéto rezne z krkovičky zjedia všetci, veľký, či malý člen rodiny, nikto nepovie, že nechutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia