Rezance so smaženou kapustou fotorecept

pacik - fotkapacik, 7. apríla 2011
Rezance so smaženou kapustou (fotorecept)
Foto: pacik

Toto jedlo pod takýmto názvom varievala moja babka, mama a teraz varím ja.

3
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
125-150 g
300 g sušené




Postup

  1. 1

    Kapustu zbavíme nepekných listov a pokrájame.

    Rezance so smaženou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo väčšom kastróli roztopíme maslo, asi 125 g a na ňom orestujeme kapustu. Posolíme a pod pokrievkou necháme dusiť. Neprilievame vodu! Občas premiešame.

    Rezance so smaženou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď kapusta čiastočne zmäkne, kastról poodkryjeme a za občasného premiešania ďalej dusíme za súčasného odparovania vydusenej vody.

    Rezance so smaženou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď kapusta zmäkne, kastról odkryjeme, zvýšime teplotu pod ním a teraz už za výdatnejšieho miešania smažíme. Miešanie nepodceňovať, aby kapusta neprihorela. Musí sa usmažiť do peknej zlatavej farby. Pri smažení získa sladkastú chuť.

    Rezance so smaženou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si uvaríme široké rezance, zmiešame s usmaženou kapustou, podľa potreby a chuti ešte môžeme pridať roztopené maslo a soľ, naložíme na tanier a vychutnávame. Aspoň my doma určite, až po dno kastróla. Možno, že zachutí aj vám.

    Rezance so smaženou kapustou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
U nás to bývali kapustové fliačky a pre mňa museli byť dve porcie. Prvá na slano a s korením a druhá na sladkou s cukrom so škoricou ako dezert. Ani neviem prečo som to nevarila už hádam dvadsať rokov.
marianne69
....aj u nas sa kupovala cestovina fliacky,alebo spravila a je to mnaaaam:-)
tonicka53
Aj my sme doma mávali kapustové fliačky /niekedy aj kapustové halušky/. Ja som si takúto cestovinu pomenovala kapustovce, nech už máme fliačky, alebo trebárs halušky :-)))
evanaaa
Aj my sme mávali kapustové fliačky ale mama kapustu strúhala na struháku, nekrájala na rezance, urobila slabý karamel a tak ju dusila, ale aj posolila. Potom sa mohla jesť aj na slano aj na sladko.
1x regri
kuchticka
Ja som takuto kapustu nikdy nerobila, ale jedla som to raz na navsteve mojej starsej sestry na Slovensku. Naramne mi to chutilo. Skusim niekedy spravit. Vdaka za recept.
pacik
Ďakujem za komentáre, potešili ma. Ja občas tú kapustu ešte aj trochu prisladím cukrom. A je strašne dobrá ako príloha k pečenému mäsu s knedľou. A u nás sa používa aj ako plnka do kapustniakov, šatôčky plnené kapustou :-)
alena45
Robím tak, že na oleji opražím cibuľku, posypem lyžicou cukru, nechám rozpustiť a až potom dám kapustu a tú prisolím. Pridávam veľa čierneho korenia a Sovka, máš pravdu, so škoricovým cukrom je to naj.
A taký tanier používam najradšej, len môj má iné kvietky. Ešte niekoľko mám, sú staršie ako ja a tak si ich šanujem.
havino
toto jedlo som milovala,ako malá na sladko so škoricou, aj som to mojím pár krát urobila,ale asi veru pred 20 rokmi a nechceli mi to, mama robievala fliačky
jeka
U nás robíme tzv halušky s kyslou a sladkou kapustou.Je to cestovina krájaná do trojuholníka.Varíme to často,máme doma rodičov( 82 ročných),ktorí nám hovoria,že je to jedlo našich starých materí.
1x regri
bozulka
Kapustu aj ja strúham na jemné slížiky,do kastrola dám maslo,cukor,urobím taký karamel,pridám kapustu,mierne osolím/kapusta lepšie zmekne/,pridám dosť čierneho korenia a udusím /osmažím/ a pridám cestoviny.Hoci sladké nemám veľmi rada tak ešte trošku prisladím práš.cukrom.Už som dávno nerobila...
jerica
kapustné fliačky robievam,mali sme ich pred týždňom , pridám pre potešenie a pripomenutie,ďakujem je to určite chutné papaníčko:-)
angela891
no tak toto je super nápad...dnes na večeru! diky za tip :) a aj u nás je to jedno z obľúbených jedál :)
marika21
Nastrúhanú kapustu pečiem v rúre. Polejem trochou oleja. Osolím. Ak chceme na sladko tak málo soli. Do upečenej kapusty pripavím cesto na fliačky, vyvaľkám, nakrájam fliačky, vyvarím v osolenej vode.
mijaita
Tak to vidite devcence. A u nas jedine na slono, flicky nebo siroke nudle, povařené zelí a pak orestované se slaninou a vmíchané do těstovin. Ale určitě ne strouhane, ale širší nudličky. Je to mana nebeská!
1x hubata
jujoska
mna svokra tiez naucila piect v rure, s bravcovou mastou, posolit a okorenit. Len sem tam premiesat a pockat kym dostane peknu hnedkavu farbu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia