Cestoviny s kozím syrom
Rezance s kozím syrom a so slnečnicovými semienkami
Autor receptu: redakcia
Cestoviny sú na slovenskom stole „doma" už
odpradávna. Keď rozvoniavali kuchyňou našich
praprababičiek široké i tenké rezance, plnené
taštičky, šúľance, pirohy, gule, halušky či jedlá
z tarhone, tešili sa všetci na dobré a sýte jedlo
v desiatkach podôb. Na slano i na sladko sa niesli
na stôl ako hlavný chod a vôbec nepotrebovali
spoločnosť výraznejšej, lákavejšej potraviny.
Rád na tieto cestovinové tradície nadväzujem
a hľadám nové kombinácie a chute.
Postup
- Cestoviny: Pripravíme jemné ucelené cesto na cestoviny zmiešaním žĺtkov, masla, oleja, soli a múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ho vyberieme a rozvaľkáme na
jemný plát asi 2 mm hrubý, ktorý nakrájame na obdĺžniky dlhé asi 20 cm. Nezabúdajme cesto dobre pomúčiť. Obdĺžniky zrolujeme na rolky a nakrájame na asi pol centimetra široké rezance.
- Omáčka: Kozí syr natrháme a dáme na horúcu panvicu. Keď sa začne roztápať, prilejeme smotanu a vareškou omáčku premiešavame, až kým sa syr nerozpustí. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.
- Slnečnicové semienka opražíme nasucho na panvici, použijeme ich na ozdobenie jedla spolu
s baby špenátom. Omáčku už len premiešame s uvarenými cestovinami.