Ražný kvások na chlieb

malapiskota - fotkamalapiskota, 1. februára 2013

Pridala som recept na kváskový chlebík. Idem vás povzbudiť aby ste sa nebáli kvásku. Je to len voda a múka. Recept by sa vlastne Zobraziť celý popisPridala som recept na kváskový chlebík. Idem vás povzbudiť aby ste sa nebáli kvásku. Je to len voda a múka. Recept by sa vlastne mal volať kvások "odoka". Ja som lajdák, aj som ho zanedbala aj hladný nechala, aj v chlade bol 2 dni a aj tak sa podaril. Teraz má 10 dní a už pečie.

Suroviny

 vlažná




Postup

  1. 1

    Pomôcky: Pohár 750 ml Drevená vec na miešanie :) Kvások je len voda a múka. Z bielej hladkej sa vám pravdepodobne nepodarí, je príliš sterilná a očistená od šupiek. Kúpte si kilo ražnej, bežne ju maju v Bille. Ražná a žitná je to isté. :) Do pohára dajte múku, a koľko dáte múky, toľko pridajte vody. Zamiešajte drevenou vareškou (ja používam čínsku paličku, stále tú istú). Položte na okno a vždy keď si na kvások spomeniete, pomiešajte. Denne pridajte trochu múky, keď bude príliš hustý tak vodu. Môjmu kvásku je tuším jedno či je hustý či nie, aj tak buble. Na chlebík by mal byť pripravený keď riadne buble a dvíha sa. Takto vyzeral po piatich dňoch.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Ešte nám chlebík nedvihne, ale ak pridáte ku kvasnicovému aj tento mladý, už je cítiť rozdiel v chuti aj trvanlivosti. Vidieť na ňom že je to ešte zajac, ale keď ho ovoniate, bude už voňať, nezlaknite sa, kváskova vôňa je nakyslá a trochu múčna, jediné čo nesmie je voňať plesnivo. To sa môže stať pri bielej múke alebo ak je mu príliš chladno. U mňa sedí na parapete nad radiátorom a vlastne kde je príjemná teplota človeku, tam je aj kvásku dobre. Kvások dnes, 10 dní po založení, dennom dosýpaní múky a riedení vodou vyzerá takto.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Je to fešák, musím mu vymyslieť meno, dúfam že s nami vydrží roky. Vidno rozdiel, bubliny sú riadne a včera dal prvý chlebík. Taký sa nikde nedá kúpiť.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Keď kvások ochutnáte, musí byť kyslý. Podla toho zistíte že funguje. Obsahuje okrem kvasiniek aj kyselinu mliečnu, tá ho chráni pred plesňami. Do chlebíka na 750 g múky dávam 2 dl kvásku. Kyslosť sa stratí, zmení sa na chuť. Chlebík je dlho mäkký, teda dlho... Veď viete ako to s domácim chlebom chodí. :) Upečte si, je to super.

  5. 5

    Kvasok po dalsich 2 dnoch.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 5

Diskusia k receptu

mariaklara
Krásny chlebík, kvások mám už od soboty, idem skúsiť, či sa podarí.
tornadolue
Krasny kvasok, trochu zavidim :) Moj ma piaty den, ale je nejaky neduzivy, sice sa dviha, ale bublinky ma strasne mrnave a malo. Dnes som bola pri krmeni radikalna a dost som z neho vyhodila, dufam, ze to pomoze a prezije :)
malapiskota
Ale ved on ma byt na zaciatku neduzivy a ma mat male bublinky. :) aj moj mal, ale polepsil sa. Dolezite je ze ti vonia a chuti kyslo...
tornadolue
Teraz si ma povzbudila :) Chuti kyslo a vonia tak nejak kefirovo. Ale nezdalo sa mi, ze na stvrty den mal na povrchu len pat bublin, normalne sa dali poratat, dnes mal len jednu a tie ostatne male bublinky ma na stenach pohara.
violetacamorova
Tak toto je suprovy postup, podla tvojho postupu to nevyzera zlozito, ukladam si aj tento postup aj tvoj chlebik krasa.
malapiskota
Len uz nic nevylievaj, taka skoda. Ano ano to je presne taka vona, aj chut, citit ze je to kysle ale nie je to hnusne, len mu daj pekne veceru. :)
malapiskota
Nic to nie je, ziadne gramy vazenie presne casy. Voda muka pohar varecha. Babky to robili od oka a ako dobre piekli. A chlebik mali tyzden v utierke a nic mu nebolo.
sovka62
Pred dvomi týždňami som založila kvások aj ja, druhý pokus, prvý nevyšiel. Že by preto, že som poctivo denne merala a vážila 50g múky a 50 ml vody? Teraz som to riskla od oka, len pri založení som odvážila. Dbala som na to, aby kvások bol o niečo hustejší ako cesto na palacinky, myslím, že ten prvý zahynul, lebo bol redší.
Piekla som z neho už dva razy (lebo mi ho bolo ľúto vyhodiť a bolo ho už priveľa). Raz pšeničný chlieb, druhý raz pšenično ražný. Obidva razy som im pomohla hráškom droždia, kvások bol ešte mladý. Nedokonalé, ale dali sa dokonca krájať na krajce a už je zjedený aj druhý.
Dnes som časť kvásku poslala mame mojej kolegyne a mám odložený aj pre dcéru. Tak sa vytešujem a teším sa na pokračovanie experimentov. Hádam raz upečiem chlieb, na ktorý budem hrdá.
malapiskota
:) mna na kvasok nalomil kolega: zo zdravotnych dovodov. Ani som nevedela ze posobi proti mykozam, ekzemom, cisti krv, nenafukuje... Prve moje chleby (aj ked este kvasnicove) boli ako kamene, pripadne vnutri prilis mokre. Noaco, ususili sme, susedovie sliepky zjedli. Vzdy bolo nieco zle: bud vela tmavej muky (kamen) kratko pecene (mokry) alebo ako kamen korka a dnuka mokry (vysoka teplota v trube a bez pokrievky..) ani teraz nie je kazdy enonuno. Ale chlebik treba vediet urobit, nikdy nevieme kedy sa to zide.
zuzik01
ja som kvasok uz tiez stihla otestovat... prvy chlebik nevysiel, druhy bol ale perfektny... este musim dostudovat ako ho poriadne skladovat, aby mi nesplesnel apod...
1x eukaaa
martina34
... dnes sa idem odhodlať zarobiť tretí kvások, prvý mi vydržal 10 dní, aj som z neho piekla, kým som odoberala, samozrejme som pridávala aj droždie, chlieb bol veľmi hutný, no jedlý, ale to som urobila chybu ja, nakoľko ja nikdy nepečiem podľa receptu, nevážim suroviny, proste ako sa mi páči, druhý kvások mi uhynul po dvoch dňoch, neviem, či nemám v kuchyni dosť chladno, urobila sa na ňom pleseň, takže cez týždeň som si našla hodne článkov, vychytala tomu muchy a tvoj príspevok ma povzbudil, ide sa na to!
malapiskota
Sol sa dava az do cesta, do kvasku nie, brzdi kvasenie. Ale vraj trochu rasce v kvasku ho zasa povzbudzuje. Martinka hutny, tazky byva, ked sa da malo bielej muky a vela raznej alebo tmavej. Aj ja som kedysi chcela co najtmavsi, najzdravsi, ale tie muky maju malo lepku a cesto s nimi zle kysne. A podla coho zistis ze uhynul? :) moj ked sa prestane rozdrapovat a bublat supnem mu muku a trochu teplej vody a zasa sa umravni...
martina34
presne tak, dala som veľa ražnej múky, aby bol čo najzdravší... to, že nie je niečo s kváskom v poriadku som zistila podľa vône, voňal, či skôr smrdel ako víno a na vrchu mal nepeknú kožu, myslím, že to bolo chladom, radšej som ho vyliala...
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ide sa na kvások. Určite ho idem hneď založiť a dúfam, že sa vydarí. Vďaka za postup.
malapiskota
Martinka, na niektorych strankach o kvasku pisu ze v lete je to lakadlo pre vinne musky. Lebo v nom citia vino. Vlastne aj vino je vykvasena vec. Cize ani ta ovocna akoby alkoholova aroma by nemala byt naskodu. A supka sa spravila aj mne, plesen na nej nebola, tak som ju pekne vmiesala dnu. Je to len obschnuta muka. Proste kym neplesnivie tak je v poriadku, ten moj dnes taaaake bubliny hadze, vyzera to ako Shrekova bazina...
tornadolue
@malapiskota riadna bazina :) Moj na povrchu stale nic, ale vo vnutri mal dnes uzasne velke bubliny, vyzeralo to ako poriadne derava spongia, tak som sa z neho pri krmeni tesila ako mala, konecne mam pocit, ze vyzera k svetu a ked pride cas, snad aj upecie chlieb :)
ajuschka
vazeni :) drzim vam palce :) a keby sa nedarilo tak som na kvaskovej mape ;)
martina34
veru, pekne bubloce, môj tak nebublotal... dnešný som dala na teplé miesto, tak uvidím, či dačo z neho bude
marienka44
@Malapiskota , ja som kupila hotovy suseny kvasok v DM drogerii. Vola sa to Sauerteig-extrakt BIO, sacek ma 15 g a toto mnozstvo je na 1 kg muky.
ailuj82
Môj už ide vykypieť z pohára :). Ale včera nič nerobil, pridala som trochu múky a zdá sa mi, že keď je hustejší, viac buble :)
janger
@malapiskota , prosim ta, ako treba uskladnovat ten kvasok nadalej, ked uz je zrely? Budes ho mat stale pri izbovej teplote, alebo pojde uzavrety do chladnicky? A budes aj nadalej denne prikrmovat, alebo len raz za cas?
marianne
@malapiskota svatu pravdu Ty mas:-) cim sa viac s nim clovek papre,tym horsie.3x sa mi nepodaril,vyhodila som ho, ale nevzdala som sa,na stvrty krat,som dala od oka ako Ty,1:1,pichla ku radiatoru a ľaľa ho moja Matilda zacala kvitnut a bublaaat....dnes ma 7 den este vydrzim zo dva dni a ide sa piect,moj prvy kvasok,huraaaa:-) ale na parapete sa mu nedarilo,polozila som ho na stol k radiatoru...
marianne
@janka ked uz bude zrely,tak az po 10-14 dnoch, upec si z casti kvasku chlebik a az potom ho daj do chladnicky...ked budes chciet piect nasledujuci krat,vytiahni ho z chladnicky,zohrej na izbovu teplotu,trosku prikrm, aj nie a mozes piect...Ja ho mam uz paradny,este zo dva dni a je pripraveny na pecenie...
malapiskota
Cauko vsetci, bola som na lyzovacke. Kvasok som zavrela do pohara a supla do chladnicky, ze ved bude ako bude. Teraz som ho po 5tich dnoch vybrala, cez noc stal, a zacal bublat, rano som odliala do chlebika. A co chybalo doliala som vodu a dosypala muku. Funguje, uz peciem. :) ked som ho vybrala z chladnicky vonal intenzivne po ovoci (kvasinky), teraz zjemnel, lebo ved sa vlastne zruedila koncentracia.
janger
@marianka , vidim, ze ty si mi tu dala odpoved. No ty si zlata :-). Mam ho dnes uz piaty den zarobeny, uz som myslela, ze ho vyhodim... Nebol v nom takmer ziadny pohyb. Dnes zacal ozivat, ked prilozim ucho, tak pocujem take jemne sumenie a ma aj jemne bublinky. Takze este mozno nieco z toho bude. Som zvedava, nemam s tym absolutne skusenost. Dakujem ti :-).
marianne
@janka ja uz mam zamiesene na chlieb,moja Matilda sa tak rozrastla,ze ide vypadnut z pohara:-)) nevzdavaj sa,ja ho mam na stole pri radiatore a moj muz isiel na balkon tak Matildicku ofuklo v prievane,chvilu trucovala a splasla,ale prikrmila som a zase si dala povedat....:-)) podarila sa mi na 4x,paradoxne,ked som robila od oka,bez vazenia...dnes upeciem a zvysok dam do chladnicky,nabuduce,ked pojdem piect,prikrmim a tak dookola...
marianne
ze?:-) z filmu Ako utopit doktora Mracka. Matilda,zena hlavneho vodnika.Nakoniec nakysla v maringotke:-DD
katkat
Ja sa tak bojim toho kvasku, pred par rokmi som si ho skusila zalozit, ale pokazil sa, uz na druhy den smrdel... Neviem kde bola chyba. Precitala som si cely recept a celu diskusiu k clanku a rozhodla som sa, ze to musim skusit este raz a ak to nevyjde, tak snad este raz :)
renulienka
@katkat , hlavne to nevzdavaj, nezda sa mi, ze by sa kvasok pokazil za 1 den.Vona aj chut ma byt ,,kyslasta,,.Skus pozriet aj recepty od @irenaw , od nej sa vela naucis.Ja peciem z kvasku raz za tyzden a v pohode vydrzi v chladnicke, dokonca raz bol 10 dni a nic mu nebolo.Alebo pozri kvaskovu mapu o ktorej pise @ajushka , mozno najdes niekoho v okoli,kto Ti kvasok daruje.
renulienka
...prave som pozrela kvaskovu mapu, si z Bratislavy a tam je tych moznosti dost, skus takto, drzim palce ;-)
katkat
@renulienka neviem, mozno bolo v kuchyni az prilis teplo, alebo som dala zly pomer, ale smrdel naozaj velmi, tak som ho radsej ukoncila.. dakujem za tip, pozriem :) @francuzska1 si zlata, dakujem:) chcela by som to najskor skusit sama, a ked to naozaj nevyjde, tak si asi ten kvasok adoptujem... napisem sem, ci sa mi podaril, pripadne ak sa nepodari, napisem ti spravu :)
zuzik01
niekedy nie je chyba v nas pri zakladani kvasku, ale v muke... kdesi som citala, ze najvhodnensia je razna celozrnna, co mozem potvrdit.. moj kvasok je krasne zivy a plni svoj ucel uz viac nez dva mesiace ;-)
katkat
Moj kvasok ma teraz sedem dni, prve tri bublal dost a teraz mam pocit, ako keby ta aktivita ustala a robia sa tam len take malilinke bublinky... krmim ho raz denne a miesam dva krat zhruba.. asi by mal vykazovat vacsiu aktivitu, ze? Nejako neviem, co s nim teraz robit, aby som ho nahodou nepokazila..
renulienka
@katkat , mozes uz skusit nieco upiect, ale pridaj aj kusok drozdia, na zaciatku byva kvasok ,,slaby,,, takto mu pomozes a dalej ho prikrmuj, cim bude starsi, tym menej drozdia budes musiet pridat. Ja som tak zhruba po mesiaci uz piekla len s kvaskom, Drzim palce, nech sa Ti dari ;-)
katkat
super @renulienka dakujem velmi pekne :) dnes rano som ho miesala, a hoci sa tvaril, ze on nic, na povrchu ziadna aktivita, pod povrchom mal pekne bubliny, uz take vacsie.. tak ja ho teda otestujem :)
renulienka
@katkat , ja som prave prikrmila kvasok a zajtra chcem piect.Budem Ti drzat palce;-)Len nezabudni, ze kvaskove cesto kysne dlhsie ako cesto s kvasnicami.Ak chces, pozri nejaky recept od @irenaw.Daj vediet, ako to dopadlo;-)
katkat
z mojho kvasku je super chlebik! Tazko sa vyjadruje, aka som na seba neuveritelne hrda :D dakujem vsetkym co mi poradili a priali :)
andulaza
Ahoj. Urobila som kvasok podla tvojho receptu este minuly stvrtok a dnes som ho pouzila na chlebik...chcela som pridat pre istotu aj kusok kvasnic som zabudla som tak uvidim ci bude jedly, narastol len malo. Chcem sa preto spytat ci ten kvasok ma byt radsje hustejsi ci redsi?? Asi na 3. den som ho mala akysi riedky, akoby voda stala hore a muka bola na spodku pohara. Pridavala som raznu muku kazdy den + vodu aj som miesala, aj pohar do flisovej deky zabalila nech mu nie je zima, ale aj tak neviem ci som to nepokazila...ale asi treba len skusat..ci?? Len mi je luto ak by bol nejedly lebo pouzivam same zdrave muky - spaldova, razna, amarantova (klasickej psenici sa snazim vyhybat)...zeby to bolo take hutne kvoli tym mukam??? Dakujem za radu!
andulaza
Tak chlebik asi poputuje ku kontajneru pre bezdomovcov...babkine sliepky su prilis daleko..;) 6 dni je asi malo na pouzitie len kvask na pecenie...
malapiskota
Ahojky, pozeram ze to tu zanedbavam. :) cez leto som nepekavala chlebik, ale dalsi kvasok som zalozila pred dvoma tyzdnami a buble a vonia ako vino a octomilky sa okolo neho nahanaju. andulaza mrzi ma ze sa nepodaril, ja ho mavam bezne postaveny na radiatore a naozaj nerobim nic speci :(
katka78
Ďakujem za rady, kvások sa mi vydaril. Má asi týždeň, dnes sme spolu piekli prvý chlebík :-) Toto je môj druhý kvások, ten prvý som robila podľa iného receptu v lete, bola som príliš úzkostlivá, vážila múku, merala vodu.. a on splesnivel a smrdel.. .. Tentokrát som robila všetko od oka, sem tam ho premiešala a on krásne vonia a rastie. Aj ochutnať som sa odvážila :-) Dnes má cca 7 dní, tušila som, že chlebík ešte veľmi nezdvihne, ale som aj tak do toho išla a tá chuť za to stála. Už teraz sa teším na ďalší a ešte raz ďakujem za návod.





janadm
Ahojte, inšpirovali ste ma nadšenci :) Práve som zarobila kvások aj ja. Ale už radiátory nehrejú, tak ho asi nechám na kuch. linke... nemáte niekto skúsenosť či to bude ok? Alebo ho mám radšej trochu zabaliť do niečoho teplého? A máte ho odokrytý? Ďakujem a hrozne sa už teším. V živote som pravý kváskový chlieb nejedla, tak som hrozne zvedavá...
1x lola
midian111
Ahojte, nemáte niektorá foto plesnivého kvásku? Chcela by som vidieť ako vyzerá plesnivý , lebo ten môj smrdí veľmi kyslo ale nezdá sa mi plesnivý, tak neviem či ho mám vyhodiť alebo tak má smrdieť :-)
smejkad
ahoj @midian111
kvasok ma byt citit kyslo, skus ho prikrmit a uvidis
dost mozne, ze je hladny , vsetko skvasil a preto je kysly
prave preto som si zvykla odkladat kvasok tuhy, az skoro suchy, nie je taky citlivy a ked treba, aj viac vydrzi :-)
katka78
@Eliatko (25.1.2017 14:11) Netreba zatvárať, ale na podporu kvasenia môžeš dať na začiatku cez pohár poprepichovaný mikroténový sáčok prichytený gumkou. Udržuje príjemnú mikroklímu pre kvasinky a zároveň môžu dýchať.
raminilarison
Kvások už mám a jeden pokus som urobil, jesť sa dal ale nebolo to ešte ono. Len by som chcel vedieť ako ďalej s kváskom keď chcem robiť chlieb denne, niekde čítam že ho dať do chladničky a podobne, no to by som nemal vždy dosť kvásku. Ja nemôžem pšeničnú múku a keď už budem robiť tak pre celú rodinu z ražnej múky. Múku mám z mlyna.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia