Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Prvý krát som sa odhodlala pre takýto typ dezertu a môže za to rawmania.cz a ich bábovka :D Nebudem tvrdiť, že je ultrazdravý a nekalorický, a zjesť celý plech je v poriadku (dosť mi to hrozilo, tak som rýchlo rozdala po kúsku všetkým naokolo) :D Ale určite je tento koláčik nabitý zdravšími surovinami, omega-6 mastnými kyselinami z orieškov, ako sladká zložka figurujú ďatle a žiadna múka k tomu, krása nie? ;) Dobre, priznávam, trošku rumu som tam cvrkla tiež...nech to má niečo do seba :D

50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Začala som mandľami, sparila som ich vriacou vodou a ošúpala. Potom som ich namočila do vody asi na 4 hodinky (podľa receptov čo poznám sa odporúča aj cez noc, ale riskla som to). Kešu a ďatle som namočila asi hodinku a pol pred prípravou koláčika. (Inak hrnček mám 230 ml, ale myslím že podstatnejší je tu pomer jednotlivých zložiek, než presná gramáž)
  2. Začala som prípravou orieškových "múk". Najskôr som namixovala slnečnicové semienka spolu s namočenými kešu. To išlo ľahúčko a za chvíľku som mohla vysypať hotovú zmes z procesora.
  3. Potom prišla zaťažkávacia skúška môjho nie veľmi odolného mixérika.....mandle... toš, radšej som ich dávala po malých troškách a trpezlivo mixovala, kým som nebola ako tak spokojná s výsledkom... Pravdou ale je, že úplne hladkú mandľovú múku sa mi nepodarilo získať...ale veď nemusí byť všetko perfektné :D
  4. K pomletým orieškom som pridala 4PL kakaa a 3 PL nasekaných kakaových bôbov. Celé som to spolu premiešala.
  5. Nasledovala zaťažkávacia skúška mixérika dva, ďatle.... podľa receptov z netu je treba do takýchto typov dezertov vymixovať úplne hladké ďatlové "pyré"...tak hurá do toho! Namočené ďatle som radšej nakrájala na menšie kúsky a po častiach dávala do mašinky... vždy ku cca hrsti ďatlí som tam pridala aj 3-4 PL vody v ktorej boli namočené.
  6. Počas mixovania som si vždy odkryla vrch, priliala podľa potreby vodu a vareškou som vždy zatlačila tie po stenách rozlezené namixované kúsky smerom dodola, aby sa znova dostali do kontaktu s nožmi.... Radšej som to mixovala na dva krát, nech nezavarím toho svojho chudáčika :)
  7. Túto zmes som potom pridala k už nachystanej sypkej zmesi, spolu s trochou rumu...ako by jeden povedal "přiměřeně" :D
  8. Rukami som začala miešať cesto, a keď už začala vznikať kompaktnejšia hmota pridala som 4 PL rozpusteného kakaového masla.
  9. Vzhľadom nato, že sa mi to zdalo stále moc riedke (to isto ten rum), tak som prisypala aj strúhaný kokos nech to trošičku zahustím. Naozaj neviem koľko, tak od oka. Takisto som prihodila za väčšiu hrsť nasekaných sušených hrozienok... Nakoniec som to zahustila tak, aby v tom stála lyžica proste :D
  10. Zmes som natlačila do koláčovej formy (priemer 25 cm) a riadne som to utľapkala...netreba sa toho báť určite a riadne to tam usadiť ;)
  11. Povrch som ešte pre farbu posypala sušeným kokosom a dala stuhnúť do chladničky. Nechávala som to cez noc, ale usudzujem že také 4 hodinky by mohli stačiť...
  12. A výsledok bol ľudkovia famózny... Chuť úžasná, ten rum to no nádherne rozvoňal a oživil. Kúsky pri krájaní držali krásne po kope a nerozpadali sa. Štruktúra koláčika bola jemne zrnitá, ale fajne vláčna, a sem tam človek narazil na hrozienka alebo kakaové bôby...no úžasné... Pri najbližšej oslave z tohto "cesta" urobím guličky, obalím v kokose alebo kakaovom prášku, šupnem do papierových košíčkov a dobrota bude na svete! :)