Raw orechovo-kakaový koláčik fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 7. júna 2015
Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept)
Foto: stanci11

Prvý krát som sa odhodlala pre takýto typ dezertu a môže za to rawmania.cz a ich bábovka :D Nebudem tvrdiť, že je ultrazdravý a Zobraziť celý popisPrvý krát som sa odhodlala pre takýto typ dezertu a môže za to rawmania.cz a ich bábovka :D Nebudem tvrdiť, že je ultrazdravý a nekalorický, a zjesť celý plech je v poriadku (dosť mi to hrozilo, tak som rýchlo rozdala po kúsku všetkým naokolo) :D Ale určite je tento koláčik nabitý zdravšími surovinami, omega-6 mastnými kyselinami z orieškov, ako sladká zložka figurujú ďatle a žiadna múka k tomu, krása nie? ;) Dobre, priznávam, trošku rumu som tam cvrkla tiež...nech to má niečo do seba :D

50 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
2 hrnčeky bez kôstok
 strúhaný
3 PL
4 PL
4 PL
1 hrsť sušené
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Začala som mandľami, sparila som ich vriacou vodou a ošúpala. Potom som ich namočila do vody asi na 4 hodinky (podľa receptov čo poznám sa odporúča aj cez noc, ale riskla som to). Kešu a ďatle som namočila asi hodinku a pol pred prípravou koláčika. (Inak hrnček mám 230 ml, ale myslím že podstatnejší je tu pomer jednotlivých zložiek, než presná gramáž)

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začala som prípravou orieškových "múk". Najskôr som namixovala slnečnicové semienka spolu s namočenými kešu. To išlo ľahúčko a za chvíľku som mohla vysypať hotovú zmes z procesora.

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom prišla zaťažkávacia skúška môjho nie veľmi odolného mixérika.....mandle... toš, radšej som ich dávala po malých troškách a trpezlivo mixovala, kým som nebola ako tak spokojná s výsledkom... Pravdou ale je, že úplne hladkú mandľovú múku sa mi nepodarilo získať...ale veď nemusí byť všetko perfektné :D

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K pomletým orieškom som pridala 4PL kakaa a 3 PL nasekaných kakaových bôbov. Celé som to spolu premiešala.

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovala zaťažkávacia skúška mixérika dva, ďatle.... podľa receptov z netu je treba do takýchto typov dezertov vymixovať úplne hladké ďatlové "pyré"...tak hurá do toho! Namočené ďatle som radšej nakrájala na menšie kúsky a po častiach dávala do mašinky... vždy ku cca hrsti ďatlí som tam pridala aj 3-4 PL vody v ktorej boli namočené.

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počas mixovania som si vždy odkryla vrch, priliala podľa potreby vodu a vareškou som vždy zatlačila tie po stenách rozlezené namixované kúsky smerom dodola, aby sa znova dostali do kontaktu s nožmi.... Radšej som to mixovala na dva krát, nech nezavarím toho svojho chudáčika :)

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Túto zmes som potom pridala k už nachystanej sypkej zmesi, spolu s trochou rumu...ako by jeden povedal "přiměřeně" :D

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rukami som začala miešať cesto, a keď už začala vznikať kompaktnejšia hmota pridala som 4 PL rozpusteného kakaového masla.

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vzhľadom nato, že sa mi to zdalo stále moc riedke (to isto ten rum), tak som prisypala aj strúhaný kokos nech to trošičku zahustím. Naozaj neviem koľko, tak od oka. Takisto som prihodila za väčšiu hrsť nasekaných sušených hrozienok... Nakoniec som to zahustila tak, aby v tom stála lyžica proste :D

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmes som natlačila do koláčovej formy (priemer 25 cm) a riadne som to utľapkala...netreba sa toho báť určite a riadne to tam usadiť ;)

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Povrch som ešte pre farbu posypala sušeným kokosom a dala stuhnúť do chladničky. Nechávala som to cez noc, ale usudzujem že také 4 hodinky by mohli stačiť...

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A výsledok bol ľudkovia famózny... Chuť úžasná, ten rum to no nádherne rozvoňal a oživil. Kúsky pri krájaní držali krásne po kope a nerozpadali sa. Štruktúra koláčika bola jemne zrnitá, ale fajne vláčna, a sem tam človek narazil na hrozienka alebo kakaové bôby...no úžasné... Pri najbližšej oslave z tohto "cesta" urobím guličky, obalím v kokose alebo kakaovom prášku, šupnem do papierových košíčkov a dobrota bude na svete! :)

    Raw orechovo-kakaový koláčik (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

cesminaz
perfektne :-) ..tiez som hned nato myslela,ze by bolo super z toho vytvarovat gulky a obalit ich v kokose :-)
stanci11
Diky @cesminaz :) ja som nevedela presne čo tá masa do druhého dňa spraví, ale teraz už vidím, že tie guličky by určite išli úplne luxusne urobiť a pekne by držali tvar ;)
mijaita
U nas ve zdrave vyzive mam baba asi 4 druhy, mala tycinka za 25,- kc . jsem si koupila dve. No zadny zazrak. ale to tvoje, to zazrak tutáč je! :-)
stanci11
@mijaita ďakujem! neviem či práve zázrak, ale teda fajnotka riadna...a u takejto domácej produkcie hlavne vieme čo sme si tam dali :)
@renulienka : určite vyskúšaj ak budeš mať chuť na sladké, je to fakt mňamka..
afataga
a ja som preco nesla okolo, nevies? :-), musi to byt dobrota podla surovin, kakaove boby su uzasne len tak chrumkat, ale teda podla popisu, neviem, ci by som mala na to mixovanie nervy
ares
Krása. Ale čo už možno očakávať od takej milej autorky receptu.
stanci11
@afataga : veru keby si bola nablízku určite by sa ti ušlo ;) a inak pravdu máš, tie kakaové bôby to tam je presne ten chrumkavý efekt ;) A mixovanie,,,ono asi dobrý mixér by to dal rýchlo, ale tento asi nebol stavaný na takú záťaž, tak som sa bála nasypať tam toho veľa naraz... som si povedala že pomaly sa ďalej domixujem :D
@ares ďakujem ;)
mijaita
Kde se sezene kakaove maslo? Tady, ale je to daleko :-) Venezuela









mijaita
Stanci hned mi to naskocilo, videla jsem to na vlastni oci ten stredovek. Uzasna "exkurze" :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia