Raw ochutený puding

vrabcek1939ivuska - bez fotkyvrabcek1939ivuska, 12. apríla 2015

Suroviny

4 dl
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Rastlinné mlieko si môžeme buď kúpiť už hotové alebo vyrobiť vlastné. Odporúčam druhú možnosť. V takomto prípade si môžeme urobiť makové alebo orechové mlieko. Na makové použijeme 50 gramov maku ktorý zalejeme teplou vodou, necháme 6-8 hodín postáť, neskôr mixujeme cca 3 minúty a nakoniec precedíme cez plátno, či jemné sitko. Pri orechovom mlieku môžeme najlepšie použiť mandle, vlašáky alebo lieskovce. Hrsť orechov nasypeme do pohára a zalejeme vodou, necháme postáť 8-10 hodín. Rozdiel oproti makovému mlieku je, že vodu, v ktorej boli máčané vylejeme, orechy nasypeme do mixéra zalejeme novou vodou a mixujeme. Potom to opäť scedíme. Orechovú drť alebo mak, ktoré nám ostali nazvyš môžeme v tomto recepte nakoniec použiť ako ozdobu.

  2. 2

    Rastlinné mlieko zmixujeme s obľúbeným ovocím.(napríklad za hrsť malín, jahôd, 3/4manga a podobne) Môžeme pridať vanilku, škoricu, ďatle na lepšiu chuť.

  3. 3

    Pridáme chia semienka. Na 1 dcl vody jednu polievkovú lyžicu. Necháme na noc napučať. Ak ste príliš netrpezlivý stačí nechať na 2-3 hodinky chia semienka už krásne napučia, no až z toho chcete čo najlepšiu konzistenciu odporúčam nechať na noc.

  4. 4

    Puding je hotový. Nalejeme ho do myštičiek a ozdobíme. Na ozdobu môžeme použiť orechovú drť, mak, ktorý sa nám zvýšil. Zvyšné ovocie, ktoré sme nepoužili na mixovanie, môžeme to posypať troškou semienok, kokosom, raw čokoládou, čo použijete je už len na Vás :)

Diskusia k receptu

klukodvody
@Jarunka nikdo Ti neodpovídá tak to zkusím já .Je to příprava jídel pro vegany .Nevím víc ,protože jsem jen přečetl a dál neřešil vařit to nebudu ,ale chtěl jsem vědět co to je .
evanaaa
Podľa mňa je raw vegetariánska ( alebo vegánska?) príprava jedál bez tepelnej úpravy, čo by mne asi nevyhovovalo, lebo teplé a varené jedlo by sa mi žiadalo, tak jedine kombinovať. Chia semienka mám, tak sa možno o niečo pokúsim.
jenni
@jarunka raw je v podstate surová strava, bez tepelnej úpravy, prirodzená strava, nemyslím tým chleba s nátierkou ako jedlo bez tepelnej úpravy :D je to napríklad ovocie, zelenina, orechy, semená, ale vraj aj neupravené mlieko a pod. ale o tom ti veľa nepoviem, nakoľko ja osobne sa zameriavam na maximálne stravu, založenú na potravinách rastlinného pôvodu, takže o raw v zmysle živočíšných potravín veľa neviem, sem sa možno radí paleo, ale s istotou to neviem, že by som ti mylnú info nenapísala
Najčastejšie sa ale môžeš stretnúť s vitariánstvom ako raw spôsobom stravovania, ktoré je založené na konzumácii potravín rastlinného pôvodu, jedná sa o tepelne neupravené potraviny, max. tepelná úprava je do 42 stupňov (myslím), čiže zahŕňa tepelnú úpravu, ktorá zachováva prirodzené zložky potraviny. V obchodoch môžeš nájsť napríklad sušené paradajky v raw kvalite, ktoré sú sušené na slnku. Taktiež sem patria potraviny ako rastlinné mlieka z orechov a pod., ďalej semená, oriešky (napražené, surové), ovocie, zelenina, mixované ovocie a zelenina, šťavy, vitariáni tiež konzumujú med, ktorý je bohatý na živiny a je bez tepelnej úpravy, patria sem aj rozličné orechové maslá a tak kadečo, je toho mnoho. Snáď pomohlo ako vysvetlenie.
gman
@jarunka , raw je anglicky surovy. je to sposob pripravy, bez tepelnej pripravy. paradoxom je, ze napriek raw priprave sa napriklad vela druhou orechov priemyslene tepelne spracovava, aby neboli pre ludsky organizmus nebezpecne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia