Raw čučoriedkový nepečený koláč

luprox - fotkaluprox, 21. októbra 2016
Raw čučoriedkový nepečený koláč
Foto: luprox

Tento RAW nepečený koláč prekvapí vaše chuťové poháriky! Koláčik je bezlepkový, je vegan a je aj bezlaktózový, takže ho môžeme úplne všetci :-)

8-10
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Korpus:
100 g
100 g
200 g
Plnka:
250 g
250 g
1 ks
1 ks
2 lyžice
150 ml
podľa chuti na dosladenie
8 lístkov
Na ozdobu:
150 g (čerstvé)
 (lístky)




Postup

  1. 1

    V kuchynskom robote pomelieme ovsené vločky, ktoré potom zmiešame s mandľovou múkou. Datle namočíme do horúcej vody a keď zmäknú zmixujeme. Vypracujeme hmotu, ktorou vystelieme tortovú 20 cm formu s odnímateľným dnom. Utlačíme zmes pozdĺž stien a dna. Umiestnime do chladničky, kým zhotovíme plnku.

  2. 2

    Namočíme kešu v horúcej vode po dobu jednej hodiny alebo v studenej vode cez noc. Vylejeme vodu a opláchneme ich. Do mixéra pridáme zmäknuté kešu s čerstvými čučoriedkami, spolu s jemne mletými chia semiačkami, javorový sirup, citrónovú kôru a šťavu spolu s banánom a lístkami bazalky. Do zmesi prilejeme roztopený kokosový olej a podľa chuti pridáme javorový sirup. Zmes spravujeme do hladka. Zmes nalejeme do korpusu a pomocou špachtle na povrchu uhladíme.

  3. 3

    Na vrch koláča poukladáme čerstvé čučoriedky a dozdobíme lístkom čerstvej bazalky. Zabalíme potravinárskou fóliou a odložíme na noc do chladničky.

  4. 4

    Podávame hneď po vybratí z chladničky a krájame nožom namočeným do horúcej vody, aby bol rez pekný a čistý. Tá chuť Vás pri prvom súste prekvapí, pri druhom začínate rozoznávať jednotlivé chute a pri treťom súste si koláč zamilujete. :-)

Diskusia k receptu

janger
Myslim, ze by som si tento kolac zamilovala uz pri prvom suste :-). Uz som si castejsie vsimla v receptoch, ze ludia vopred mocia orechy, ako pises v bode 2. Aky to ma dovod? Zmaknutie orechov, alebo nieco treba z nich vylucit? Hlavne to vidam pri kesu.
1x luprox
luprox
@Janger (23.10.2016 20:04)

Kešu sa pridáva skoro do každého RAW koláča. Tým, že je to koláč kde sa suroviny používajú čerstvé, nevaria sa, tak sa orechy len zalejú horúcou vodou. Je to hlavne preto, že po hodinke krásne zmäknú a dajú sa ľahko mixovať. Vznikne z nich akoby kešu maslo, ktoré dodá plnke hustejšiu konzistenciu. :-)
1x janger
janger
Aha, tak ide o to zmaknutie...Vsimla som si, ze sa casto puzivaju v raw. Dakujem ti za vysvetlenie :-).
1x luprox
tiginko
@Mataaa (26.10.2016 19:45)

presne tak @mataaa , existuje bezlepková ovsená múka, napr. Provena, ale je potrebné v prípade zaradenia receptu do bezlepkových to pripomenúť