Ratatouille

Autor receptu: amelie

Na ratatouille som uz videla kopu receptov. Kedze na juhu Francuzska sa ratatouille pripravuje od nepamati a patri k beznym jedlam, rozhodla som sa pridat aj tunajsi recept.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umyty neolupany baklazan pokrajame na kolieska, posypeme solou a nechame na podnose asi 30 minut vypotit. Cibulu a cuketu pokrajame takisto na kolieska, papriky na hrubsie pasiky. Vsetky suroviny by mali byt pokrajane na rovnako hrube kusy. Paradajky blansirujeme vo vriacej vode, osupeme, vyberieme jadierka a paradajky nakrajame na kocky. Cesnak posekame a na lopari rozotrieme s hrubozrnnou solou. V panvici zosklovatime na oleji cibulu, pridame oplachnuty a na papierovej utierke osuseny baklazan, premiesame a 4-5 minut restujeme. Potom pridame cuketu a papriky. Odkryte dusime, dokial za tekutina nezredukuje, no zelenina sa nesmie rozvarit. Nakoniec do panvice vsypeme pokrajane paradajky, pridame cesnak, bobkovy list a listocky tymianu. Premiesame, podla chuti osolime a okorenime. Ratatouille nechame varit este asi 5 minut, aby sa chute prepojili. Podavame s cerstvou bagetou. V sucasnosti sa k ratatouille uz pridavaju aj ine prilohy, napriklad cestoviny. Nikdy sa vsak do nej nedava syr, lebo by zelenina stratila svoju konzistenciu.