Ranná pohánková kaša

kaatka - fotkakaatka, 17. januára 2017
Ranná pohánková kaša
Foto: kaatka

Nevedela som, že je pohánka takej príjemnej chuti. Pridávam recept, možno niekoho inšpirujem pri začiatkoch s touto výživnou obilninou. Mne ju nasadil liečiteľ pre Zobraziť celý popisNevedela som, že je pohánka takej príjemnej chuti. Pridávam recept, možno niekoho inšpirujem pri začiatkoch s touto výživnou obilninou. Mne ju nasadil liečiteľ pre zdravotné problémy s trávením a gynekológ.

1
porcia
2 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
100 - 130 ml
štipka
1 čl
1 čl
1 ks
1 menšia čl
1 - 2 čl
menšia hrsť




Postup

  1. 1

    Pohánku povaríme v 100 ml vody so štipkou soli.Keď vsiakne vodu, intenzívne miešame. Podľa potreby dolievame vodu do zmäknutia.

  2. 2

    Pri varení do mäkka pridáme lyžičku konopných a sezamových semienok. Nastrúhame jablko a rozmixujeme na kašu.

  3. 3

    Kašu naservírujeme do misky, posypeme orechami, makom a prelejeme medíkom podľa chuti. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

tiginko
pohánka, keď sa správne pripraví, je naozaj výborná záležitosť, len ťa opravím - nie je to strukovina, ale obilnina
rybkazlata
Srdečne zdravím, super pohanka a recept z nej. Pohanka sa nevarí, iba sa nasype do horúcej vody, prevarenej, nechá sa 20 min. prikrytá a je hotová. Vtedy si zachová čo najviac vitamínov.
denyany
Áno, aj na zalievam horúcou vodou. Podľa mňa až taká chutná sama o sebe nie je, ale s niečím, čo mám rada, je jedlá.
evanaaa
Ešte som pohánku nejedla, ale sa chystám, už dlhší čas:) Len neviem - netreba ju najprv premyť, spariť a vodu zliať, alebo to bolo niečo iné, čo je horkasté ak sa neopláchne?
kaatka
@Rybkazlata (18.1.2017 09:17)

Áno, viem že sa nemusí variť, no ja som dostala pokyn, že si ju mám povariť a jesť teplú :)

@Evanna

Myslím, že ak ju umyješ, nič tým nepokazíš. Priznám sa, že ja neumývam, iba navážim a varím :) Je príjemnej chute. Ja môžem len odporúčať, za vyskúšanie stojí. Čo spomínaš, to bude isto niečo iné, veru neviem čo to je :) dobrá hádanka na večer :D
stanci11
recept pekný :) na sladko ju robím len ako pohánku lámaku, tak vyskúšam :)

@Evanaaa veru ja celú lámanku vždy dva krát prelievam horúcou vodou, ona potom nie je taká aromatická :) nie každému vonia :D mne teda nie, ale aj tak ju milujem :D
pacik
Pohánku mám rada na každý spôsob, pred prípravou ju vždy prepláchnem vodou.
romulus
Ja si pohánku tiež prevarím ,rozmixujem a na tanieri polejem javorovým sirupom.
kassia
Pohánka je výborná ako príloha napr. ku roštenke. Vždy ju prepláchnem a chvíľu necham namočenú, tým stratí tú nepríjemnú zemitú vôňu a rýchlejšie je hotová. Naozaj ju netreba dlho variť, len opražiť, podliať a nechať vsiaknuť tekutinu. Dostať aj svetlú pohánku, lúpanú. Tú stačí len zaliať vriacou vodou. Na raňajky používam pohánkové vločky, ktoré len zalejem mliekom, pridám škoricu, osladím a ohrejem v mikrovlnke 1 min. Keď trochu vydržím, tak je ešte lepšia, lebo je mäkšia. Ale ja často ani nevydržím a už jej niet.
1x skutka
lasko
Aby som tie postupy rozšíril tak ja ju jem surovú a nepreplachnutú. Jem ju väčšinou v kombináci s ovsom,pšenom na hrubo namletú - inak všetko ako v uvedenom recepte okrem medu. (Pšeno je trochu horkasté). Naviac pridávam brusnice alebo 1/2 banánu. Jablko podstatne zmení pôvodnu chuť aj iných obilnín nielen pohánky
1x skutka
pekajka
Výborný recept. Vyzerá to veľmi chutne. Ja pohánku vecer zalejem vriacou vodou, cez noc ju nechám zakrytu, do rána napuci. pomiesam s hrudkovitym tvarohom a k tomu si dám rozmixovany banán s jablkom a špenátom a posypem škoricou. Aj to je výborné :)
lasko
@Ancicka (20.1.2017 18:13)

obilniny majú lepšiu chuť ak sú namočené v mlieku (namiesto vody) . Orechy (tento rok neboli) sa dajú nahradiť mandlami,orieškami, slnečnicou...)
marienka44
Pohánka obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievy. Netreba potom užívať Ascorutín. :-)
kaatka
Ďakujem za všetky postrehy a komentáre :) ja sa polepším s tým spracovaním pohánky a tiež už skúšam rôzne varianty. S pšenom sa nekamoším, fakt som nenašla recept na chutný pokrm z neho.

kaatka
@Slappo (27.2.2017 19:55)
Jablká by mali byť úplne v pohode, pokiaľ to nepreženieš :)
kaatka
A ešte dodatok, ja používam lámanú pohánku, idem sa pokúsiť popraviť v mojom recepte
popoluska340
Kasu som uz robila na ranajky,a vyborna.Z tej lamanky je rychlo hotova,moc chutna,ked sa vymixuje.