Raňajkové tekvicové žemličky

Autor receptu: askadaniela

V kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, ako zapásať si zásteru a pustiť sa do pečenia. A tieto žemličky sú aj zdravé :) Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ale aj dvojdňové, zohriate v hriankovači, chrumkavé, s kokosovým maslom a s jahodovým džemom chutili skvele :)

12
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Z droždia, dvoch lyžíc múky a z lyžice melasy. Dáme do hrnčeka a do polovičky zalejeme teplou vodou...asi 50°C. To je tak teplá, že v nej udržíte ruku, ale byť troška teplejšia, už páli :) Necháme odpočinúť, kým droždia nie je plný hrnček.
  2. Medzitým, si nasypeme obe múky, soľ, semienka i rascu do misy. Pridáme vajíčko i tvaroh a nakysnuté droždie. Potom ešte asi hrnček teplej vody a zmiesime tuhšie, hladké, trocha lepkavé cesto. Posypeme navrchu múkou, priryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť asi hodinu.
  3. Potom vysypeme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na tretiny. Vyjde nám tak 12 žemličiek. Len ich trochu zaguľatíme, trochu obalíme v múke, aby sa tak nelepili, poukladáme na plech (aj bez papiera na pečenie, vôbec sa nelepili) a vtlačíme na ne semienka. Necháme ešte polhodinu podkysnúť a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 200°C. Upečené podávame s láskou na raňajky :)
  4. Toto cesto by sa mi hodilo aj na chlieb, lebo z neho nie je také jemné pečivo, nakoľko je z celozrnnej múky. Nabudúce vyskúšam aj ten :)