Sladké pečivo
Raňajkové sladké pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Jemné, ľahučké sladké pečivo z jogurtového kysnutého
cesta,
vhodné nielen na raňajky, ale aj
deťom na desiatu :-)
18 ks porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Biely jogurt som si odmerala 2x za dvojdecový pohár. Treba použiť hustejší jogurt. Maslo som dala na sporáku zohriať, ale nech nie je celkom horúce/vriace.
- Do jednej misky dáme najprv zohriate mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme. Pridáme kryš.cukor, van. cukor, soľ a tiež dobre premiešame. Potom jogurt a zasa metličkou premiešame. Napokon pridáme 2 bielky, olej, rozpustené maslo a zasa dobre premiešame. Teraz potroške sypeme múku do tekutiny a rukou stále dobre do hladka premačkáme, aby neostali hrčky. Takto postupujeme až do konca s celým množstvom múky. Má vzniknút polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1 - 1,5 hod. nakysnúť.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Podsypávame len minimom múky. Urobené bochníčky hneď pokladieme na plech s papierom ďalej od seba. Prikryjeme zľahka tenkou utierkou a necháme na teplejšom mieste 25 - 30 minút podkysnúť.
- Keď bochníčky podkysli, natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali pár kvapkami vody. Po natretí ich narežeme novou žiletkou - je na to vhodnejšia než nožík :-) Napokon posypeme makom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať. Keď už krásne nakysli a sú červenkasté, treba skraja jednu nadvihnúť a kuknúť spodok. Ak je uz hnedý, sú určite upečené :-)
- Sú fantastické. To množstvo jogurtu urobí svoje :-) nielenže ochutí cesto, ale ho aj zvláčni a zjemní.
- Pečivo je výborné aj len tak samotné s kakaom a mliekom, ale natreté maslom a medom, či marmeládou je to priam fantastické ;-)
Prajem dobrú chuť!!!
- Je mäkké, ľahučké, jemné a vláčne. Veľmi sa podobá vianočke :-) A čo je najdôležitejšie, že ostane výborné aj na 2. - 3. deň.