Sladké pečivo

Raňajkové sladké pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemné, ľahučké sladké pečivo z jogurtového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky, ale aj deťom na desiatu :-)

18 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Biely jogurt som si odmerala 2x za dvojdecový pohár. Treba použiť hustejší jogurt. Maslo som dala na sporáku zohriať, ale nech nie je celkom horúce/vriace.
  2. Do jednej misky dáme najprv zohriate mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme. Pridáme kryš.cukor, van. cukor, soľ a tiež dobre premiešame. Potom jogurt a zasa metličkou premiešame. Napokon pridáme 2 bielky, olej, rozpustené maslo a zasa dobre premiešame. Teraz potroške sypeme múku do tekutiny a rukou stále dobre do hladka premačkáme, aby neostali hrčky. Takto postupujeme až do konca s celým množstvom múky. Má vzniknút polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1 - 1,5 hod. nakysnúť.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Podsypávame len minimom múky. Urobené bochníčky hneď pokladieme na plech s papierom ďalej od seba. Prikryjeme zľahka tenkou utierkou a necháme na teplejšom mieste 25 - 30 minút podkysnúť.
  4. Keď bochníčky podkysli, natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali pár kvapkami vody. Po natretí ich narežeme novou žiletkou - je na to vhodnejšia než nožík :-) Napokon posypeme makom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať. Keď už krásne nakysli a sú červenkasté, treba skraja jednu nadvihnúť a kuknúť spodok. Ak je uz hnedý, sú určite upečené :-)
  5. Sú fantastické. To množstvo jogurtu urobí svoje :-) nielenže ochutí cesto, ale ho aj zvláčni a zjemní.
  6. Pečivo je výborné aj len tak samotné s kakaom a mliekom, ale natreté maslom a medom, či marmeládou je to priam fantastické ;-) Prajem dobrú chuť!!!
  7. Je mäkké, ľahučké, jemné a vláčne. Veľmi sa podobá vianočke :-) A čo je najdôležitejšie, že ostane výborné aj na 2. - 3. deň.