Rajské palacinky

juliauspesna - bez fotkyjuliauspesna, 18. marca 2014

U nás doma, robievam palacinky veľmi málinko. Celkovo sladké "hlavné" jedlá u mojich deti len tak ľahko neprejdú. Ale sem-tam ich urobím ako pochúťku Zobraziť celý popisU nás doma, robievam palacinky veľmi málinko. Celkovo sladké "hlavné" jedlá u mojich deti len tak ľahko neprejdú. Ale sem-tam ich urobím ako pochúťku po obede. Tieto palacinky robievam mojím vlastným spôsobom a nikdy ma nesklamali. Práve ich degustujem a rozmýšľam nad názvom. Rajské bude dostatočne vhodné slovo na opis tých skvelých chutí. Dobrú chuť priatelia.

5
porcií
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
1 ks
4 PL
4 PL
 štipka
Plnka:
z 1/2 ks citrona
2 ks
 cukor podľa chuti
 na posypanie
 alebo bravčová masť




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto na palacinky. Dáme do vyššej nádoby mlieko, vajíčko, múku, soľ a cukor (ak chcete môže byť aj vanilka, ale nemusí byť). Ja cesto miešam ručne metličkou. Je potom nadýchanejšie. Cesto ci podľa toho aké je husté, riedime (mliekom) alebo zahusťujeme (múkou). Nemá byť ani veľmi husté (také sa používa na lievance), ale ani príliš riedke (palacinky sa tak trhajú).

  2. 2

    Na pečenie palaciniek som do zoznamu dala zámerne olej aj masť. Ja osobne používam na palacinky bravčovú masť. Mam pocit, že tak veľmi nenasiahnu palacinky a tak isto, ze sa nepripaľujú (ale to samozrejme závisi od panvice). Je to na vás, či uprednostnite olej alebo masť, ale za skúšku nič nedáte.

  3. 3

    Keď sú palacinky upečené, natierame ich džemom, plníme ich tvarohom (s vanilkou a citrónovou šťavou) a ozdobujeme grankom a šľahačkou(s cukrom). Ja uprednostňujem smotanu, ktorú si doma našľahám a je to uplne iná chuť ako sprejové šľahačky. Malý typ na šľahačku (deň vopred si ju môžte prevariť a nechať v chlade - nádherne po vyšľahaní drží tvar). Ak chcete mať pekne na tanieriku ozdobené môžte ju nastriekať vrecúškom. A k tomu neodmysliteľné latte :) dobrú chuť

Diskusia k receptu

mijaita
Palačinky jsou jiste dobre, ale rajsky mi prijde spis ten taliř :-)
timara
Nič v zlom, ale ako môže byť recept v dnešom poradí na 6. mieste a zároveň byť aj v rebríčku za včerajšok . . . myslím, že je to tu ešte pri jednom recepte. Je to len čisto technická otázka.