Rajčiny ako polotovar (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Keď sa nás zima opýta čo sme robili v lete, otvoríme dvere komory a spokojne sa usmejeme :-)
Postup
- RAJČINY NA OMÁČKU, polievku, základ pod mäso a pod. - rajčiny umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a rukami popučíme, tak aby pustili šťavu, pridáme pokrájané jablká, mrkvu, červenú repu, cibuľu a kúsok zeleru. Prikryté varíme až do zmäknutia.
- Ponorným mixérom rozmixujeme...
- a prepasírujeme cez sitko
- plníme do pohárov a zasterilizujeme...
- alebo privedieme do varu, horúce plníme do pohárov, otočíme hore dnom a zabalíme do deky (tzv.suchý dunst) zabalené necháme celú noc, na druhý deň skontrolujeme či viečka dobre držia a odložíme do komory. Svojho času som takto robievala aj 100 litrov rajčinovej šťavy a nikdy sa mi nepokazila...
- RAJČINOVÁ ŠŤAVA - ak nemám čas urobím si jednoduchú rajčinovú šťavu, je to typický polotovar, ktorý môžem použiť na polievku, pod mäso, ako nápoj... obsahuje aj zrniečka, niekde mi nevadia a ak mi vadia stačí preliať fľašku cez sitko...
umyté rajčiny ponakrajujeme, alebo rukami rozpučíme a varíme spolu s červenou repou do zmäknutia...
- ponorným mixérom rozmixujeme
- a plníme do fliaš... krásnu červenú farbu má z červenej repy... sterilizujeme, alebo dáme do suchého dunstu, bod č.5
- RAJČINY VO VLASTNEJ ŠŤAVE - používam napr. ako základ omáčky na pizzu, cestoviny - rajčiny si rozdelíme na dve časti, jednu časť zalejeme vriacou vodou a asi po piatich minútach zlejeme a ošúpeme...
- ošúpané rajčiny dáme do pohárov, ja dávam asi do 2/3, ale kľudne môžete dať viac alebo menej
- ostatné rajčiny rozvaríme
- rozmixujeme a horúce nalejeme na rajčiny vo fľaškách
- v tomto prípade je lepšie sterilizovať, pretože rajčiny vo fľaškách sú už dávno studené keď ich zalievam horúcou šťavou.. sterilizujeme na 80°C 10 minút.