Rajčiny ako polotovar (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď sa nás zima opýta čo sme robili v lete, otvoríme dvere komory a spokojne sa usmejeme :-)

Suroviny

Postup

  1. RAJČINY NA OMÁČKU, polievku, základ pod mäso a pod. - rajčiny umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a rukami popučíme, tak aby pustili šťavu, pridáme pokrájané jablká, mrkvu, červenú repu, cibuľu a kúsok zeleru. Prikryté varíme až do zmäknutia.
  2. Ponorným mixérom rozmixujeme...
  3. a prepasírujeme cez sitko
  4. plníme do pohárov a zasterilizujeme...
  5. alebo privedieme do varu, horúce plníme do pohárov, otočíme hore dnom a zabalíme do deky (tzv.suchý dunst) zabalené necháme celú noc, na druhý deň skontrolujeme či viečka dobre držia a odložíme do komory. Svojho času som takto robievala aj 100 litrov rajčinovej šťavy a nikdy sa mi nepokazila...
  6. RAJČINOVÁ ŠŤAVA - ak nemám čas urobím si jednoduchú rajčinovú šťavu, je to typický polotovar, ktorý môžem použiť na polievku, pod mäso, ako nápoj... obsahuje aj zrniečka, niekde mi nevadia a ak mi vadia stačí preliať fľašku cez sitko... umyté rajčiny ponakrajujeme, alebo rukami rozpučíme a varíme spolu s červenou repou do zmäknutia...
  7. ponorným mixérom rozmixujeme
  8. a plníme do fliaš... krásnu červenú farbu má z červenej repy... sterilizujeme, alebo dáme do suchého dunstu, bod č.5
  9. RAJČINY VO VLASTNEJ ŠŤAVE - používam napr. ako základ omáčky na pizzu, cestoviny - rajčiny si rozdelíme na dve časti, jednu časť zalejeme vriacou vodou a asi po piatich minútach zlejeme a ošúpeme...
  10. ošúpané rajčiny dáme do pohárov, ja dávam asi do 2/3, ale kľudne môžete dať viac alebo menej
  11. ostatné rajčiny rozvaríme
  12. rozmixujeme a horúce nalejeme na rajčiny vo fľaškách
  13. v tomto prípade je lepšie sterilizovať, pretože rajčiny vo fľaškách sú už dávno studené keď ich zalievam horúcou šťavou.. sterilizujeme na 80°C 10 minút.