Rajčinová polievka

Rajčinová polievka
Foto: bozulka
bozulkaBozulka, recept pridal: 28. marca 2010 21:09Ďalšie jeho recepty

Túto polievku máme veľmi radi a preto sa častejšie objavuje na našom stole.

Suroviny

4
porcie
10 min
minút
príprava
25-30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Na oleji speníme cibuľu,pridáme hl.múku a opražíme mierne do rúžova.Potom zalejeme studenou vodou/postupne pridávame za stáleho miešania aby neboli hrudky/.Vody pridávam asi 2lt.Keď začne vrieť pridáme koreniny,cukor soľ-opatrne keď chceme pridať bujon.Varíme asi 10 min.potom pridáme pretlak,dobre zamiešame a povaríme asi 15 min,Dochutíme podľa vlastnej chuti.Kto chce môže precediť.Ja to nerobím,nám cibuľka v polievke nevadí. Ako vložka sa môže zavariť ryža alebo ozdobíme strúhaným syrom.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jody, 28. marca 2010 o 22:27
    Zbožňujem rajčinovú polievku. To je tiež jedno z jedál, ktoré robí každý úplne ináč. Verziu so zásmažkou nepoznám, ukladám.


  • bozulka, 28. marca 2010 o 23:14
    @jody ,polievku máme radi dobre ochutenú,presne takto robím aj rajčinovú omáčku a keď nám náhodou ostane,tak vždy zo zbytku urobím polievku./pridám patričné množstvo vody dochutím bujonom cesnakom,poprípade čo chýba aby sa uspokojila chuť/ pridám nejakú závarku a je to.


  • evas13, 29. marca 2010 o 08:10
    Aj ja nám veľmi rada rajčinovú polievku a niekedy ju robím skoro každý týždeň. Ukladám.


  • sjuz, 29. marca 2010 o 10:06
    Ja zasa robievam tak, že dám variť pretlak alebo rajčinový džús s novým celým, čiernym celým, bobkovým listom, soľou a cukrom, petržlenovou vňaťou, celou cibuľou a cesnakom.
    Po uvarení všetko vyberiem, urobím maslovú zásmažku a pridám trochu sladkej smotany na zjemnenie.
    Podávam buď so strúhaným syrom alebo s opraženými chlebovými kockami.


  • bozulka, 29. marca 2010 o 11:37
    @sjuz ,ta chuť bude skoro rovnaká len ja rajčinový pretlak/šťavu/ nevarím dlho lebo netreba.Skús pred dokončením pridať strúčik postrúhaného cesnaku.Tebe by to určite chutilo.
    Závarky môžu byť -rôzne krútonky/aj tie sa dajú osmažiť na oleji s cesnakom,je to vynikajúce/dokonca už som dala z núdze mexické cesnakové chipsy.alebo chipsy so salsou Jalapeňo.Myslím,že Tebe aj toto bude chutiť.Takže medze sa chutiam nekladú!!!


  • michsamant, 29. marca 2010 o 12:14
    Ja davam rozpustit trosku masla, zaprazim trochou muky, zalejem vodou, ked pride do varu osolim, pridam lyzicu cukru a pretlak a ked zacne zasa varit, varim min. 10 minut, aby sa muka v polievke prevarila. A davam tiez struhany syr alebo opekane rozky. Mnam mnam, mame ju dnes na obed :)


  • bozulka, 29. marca 2010 o 12:46
    Keď boli deti malé tiež som robila skoro všetko na masle,lebo tak sa patrilo,ale som rada,že už nemusím.Maslo používam iba na pečenie,na smotanové omáčky pridávam kúsok surového a ešte pridávam keď pečiem kurča.Ináč používam jedine olej a výnimočne domácu masť.Som rada,že si môžeme porovnávať jednotlivé chute.


  • michsamant, 29. marca 2010 o 13:10
    Ano bozulka, robim na masle kvoli detom,radila mi to mamina a aj vsade pisu,ze pre deti je to zdravsie, lepsie aj chutnejsie :)


  • brituska, 29. marca 2010 o 14:48
    Božulka ďakujem za recept, to je tá polievka, čo mám rada :-)


  • janadelfi, 29. marca 2010 o 14:59
    Ďakujem Božulka, včera som mame hovorila, že by som si dala rajčinovú... Priznám sa, že ja som ju ešte nevarila, ale idem tlačiť recept a idem na to dávam do svojej KK. Inak Tvoja KULAJDA u nás frčí skoro každý druhý týždeň..... Sušených hríbikov mám veľa....


  • bambulka51, 29. marca 2010 o 15:23
    michsamant,ja ju robím ako Ty len na oleji a trochu ryže prisypem.Dnes som varila vajcovú polievku s osmaženým na kocky pokrájaným chlebom.


  • hanina, 29. marca 2010 o 15:34
    Stará dobrá paradajková. Je možné zavariť aj abecedu, Vďaka robím podobnú a mám ju rada a najradšej so syrom.


  • sjuz, 29. marca 2010 o 15:40
    vdaka za tip, Bozulka - syn je vsak konzervativny, a jedinu tuto ma najradsej - tak nejdem experimentovat :)


  • milina, 29. marca 2010 o 15:54
    @sjuz ja varím rajčinovú polievku tak ako uvádzaš ty.


  • bozulka, 29. marca 2010 o 16:07
    Ďakujem za komentáre,som rada,že som Vám pripomenula ďalšiu dobrú a zdravú polievku.Len to nesmie byť taká akou bol ponúknutý môj syn.Nechal sa pozvať lebo ju má rád,ale bohužial bol aj trošku neslušný lebo po ochutnaní povedal,že kde je tá polievka keď kamarádka ponúkla iba vypláchnutú konzervu.Bez vône a chuti.Viem,že sa nemal tak zachovať hoci to bola jeho kamarádka,ešte doteraz sa zo svojho chovania červená.Ale on je presvedčený,že čo je pravda je pravda a že k pravde som ich vždy viedla.Tak neviem...?


  • cistinka, 29. marca 2010 o 17:56
    Božulka šikulka...keď prídeš na návštevu dones do konvičky :-)))


  • bozulka, 29. marca 2010 o 19:53
    @ čistinka to sú polievky na ktorých sme vyrastali Tvoja mama aj mama @ jankydelfi.Pamätám si ešte na nášho dedka /zomrel v 1945/ a na môjho otca ,ktorý tvrdil,že polievka je základ rodiny,aj keď ďalšie jedlo nebude ,ale polievka byť musí.Ja sa celý život snažím toho držať.Preto moje polievky skoro každému chutnajú.


  • evia, 29. marca 2010 o 20:06
    ďakujem za tento nápad bozulka, ja tiež robievam rajčinovú, ale inak. Ja dám na maslo alebo olej skaramelizovať cukor, pridám klinček, zalejem domácim rajčinovým pretlakom a dochutím soľou. Nedávam múku. Je redšia, ale potom dám na kocky nakrájaný syr. Túto novú rada vyskúšam.


  • jody, 29. marca 2010 o 20:42
    Ako som vravela, každý ináč, ale tak to má byť. My robievame dva druhy rajčinovej polievky. Jednu zimnú, z pretlaku - len ho rozmiešame vo vode a dáme variť s koreninami (tymián, šafrán, oregano, bazalka), osolíme a zavaríme krupicové halušky. Druhá verzia je letná - čerstvé rajčiny, cinuľa a cesnak nadrobno rozvariť s koreninami (tie isté len v čerstvom stave), nakoniec rozmixovať a zavariť krupicové halušky. :-)


  • frezia68, 29. marca 2010 o 20:43
    Bozulka,s tým syrom vyzerá veľmi pekne.Ja robím s ryžou ale odkukám od Teba a ďakujem.


  • cistinka, 29. marca 2010 o 22:27
    @bozulka predstav si, že naša Janka archivárka má fotky tvojho dedka a babky na svadbe.


  • morenajea, 30. marca 2010 o 08:13
    do rajčinovej nedávam žiadnu vodu. nikdy ani nezahusťujem múkou,
    veď pretlak je dosť hustý keď je poctivý domáci.


  • marlen, 30. marca 2010 o 09:40
    všetky sú skvelé. v lete však robievam surovú, čo španieli volajú gaspačo.


  • bozulka, 30. marca 2010 o 15:14
    Gaspačo robievam aj ja ,ale môj manžel má rád také "storočné",ako ich varievali naše babky a mamky,nakoniec aj mne také chutia.,musia byť poctivé ako hovorila pani Rettigová alebo Sandtnerová.
    @frezia ,závarky do polievok mením podľa toho čo mám po ruke alebo na čo mám chuť-Ryža,syr /rôzne druhy/ aj tým sa chuť polievky mení alebo aj krutonky-tiež rôzne ,.....Tak že je tisíc možností.


  • bozulka, 30. marca 2010 o 15:19
    @jody dík za nápad s haluškami ,napadlo ma už kadečo,ale toto nie a halušky krupicové móooooc ľúbim.Vyskúšam.
    Tak a to je ono na toto máme varechu !!!!!!!


  • klaura, 30. marca 2010 o 22:59
    presne, ale presne takto robím aj ja ... ale ja ju kratšie varím ... a ešte v lete robím výbornú z čerstvých rajčín s nivou ...
    Na masle spením cibuľu, ošúpam a nakrájam na kocočky asi kilo domácich rajčín (nie také z marketu teraz v zime), trochu ich podusím na tej cibuľke, zalejem 1/2 litrom vody (nie viac, inak by bola riedka, vodnatá), hodím kocku bujónu, dochutím korením a čili. Podávam posypanú strúhanou nivou.


  • bozulka, 31. marca 2010 o 12:17
    Človek si myslí,že načo dávať na varechu známe veci,ale zisťujem,že treba.Za prvé si pripomenieme niečo na čo sme už dávno zabudli a za druhé vždy je tam niečo nové,niečo z čoho sa môžeme poučiť.


  • ludva, 15. apríla 2011 o 13:04
    Dobrý den,skušali sme vašu polievku a je velmi vyborna a nidky sme nejdeli taku dobru polievku rajcinovu...


  • bozulka, 15. apríla 2011 o 13:18
    Som rada,že vám chutilo.Moje všetky jedlá sú tvorené dlhoročnými skúsenosťami až do konečnej podoby,ale aj tak stále hladám vylepšenia.


  • isabellafly, 5. apríla 2012 o 16:10
    dakujem za recept, sice som si ho mierne vylepsila na zaklade komentarov nizsie maslom a vacsim mnozstvom cukru, lebo my radi nasladko, ale velmi mi receptik posluzil, rajcinkovu som robila prvykrat a je uzasna :-)))


  • bozulka, 5. apríla 2012 o 18:04
    isabellafly@ , som rada že som ťa inšpirovala.Samozrejme dochutiť treba podľa vlastnej chuti.Ja si tiež z receptov brávam základ a konečná úprava býva podľa momentálnej chuti.Ja osobne mám tiež radšej sladšiu polievku aj omáčku,ale mladší syn sa stravuje zdravo a to znamená málo sladiť alebo biely cukor nahradiť trstinovým, ostatné sladidlá / med a pod./ už menia chuť.
    želám veľa úspechov pri varení.


  • bubulina, 11. augusta 2012 o 14:26
    skusila som:) vysledok- casto varena:)))receptik vyborne na zaklad posluzil:)vdaka


  • evas13, 24. októbra 2013 o 11:16
    Odkedy mám tvoj recept Boženka varím, len podľa neho, je veľmi dobručká. :)


  • bozulka, 24. októbra 2013 o 23:56
    Evi to ma teší,niekedy dám aj strúčik cesnaku,vyskúšaj to...Trvalo mi dosť dlho než som sa dopracovala k tejto chuti...:-)


  • cailinevelyn, 18. mája 2014 o 13:05
    Prave som ju dovarila... a okamzite aj zmizla z tanierov. je skvela...
    Varila som z hnedeho cukru presne podla tohto postupu. Dakujem


  • bozulka, 18. mája 2014 o 15:35
    Ďakujem,som rada,že chutila.Dobrá je aj s ryžou...Asi 3 lyžice,podľa množstva polievky.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist