Rajčinová polievka

sissi29 - fotkasissi29, 22. februára 2011
Rajčinová polievka
Foto: sissi29

Pre lenivé gazdinky, alebo keď chcete niečo rýchlo ukuchtiť na obed.

30 minút
príprava

Suroviny

2 PL
1 PL
1 ks
1 ks
 podľa potreby
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Cibuľu si osmažíme na oleji s maslom.

    Rajčinová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme rajčinový pretlak a vodu. Prevaríme a ochutíme cukrom podľa chuti. Osolíme.

    Rajčinová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Cestovinu pridáme do polievky a varíme kým nie je uvarená. Servírujeme na tanieri posypané syrom.

Diskusia k receptu

mojack
No mne by tu polievku s plávajúcou cibuľou nezjedli.
juro8547
Veru, polievka mohla byť určite chutná, ale cibuľu by som vynechal.
alexdidi
Cibuľa by mi nevadila, keby sa povarila dlhšie a potom rozmixovala....určite by som ju trochu zahustila a zjemnila troškou smotany...nezaberie to moc času....
sissi29
@alexdidi , ja nerada zahustujem polievky múkou alebo škrobovou múčkou. Skôr by zvolila zdravšiu variantu a použila by som ovsené vločky na zahustenie.
Nerobím to však pretože rajčinovú polievku máme radi redšiu. ;-)
A tá cibuľa? Aj u nás to bol na začiatku problém hlavne čo sa môjho syna týka, ale zvykol si. ;-)
budkar
Ja tiež do čiernej polievky dávam cibuľový základ. Bez toho by paradajková polievka nemala správnu chuť. Po zaliati paradajkovým pretlakom polievku rozmixujem, aby sa cibuľa ešte viac rozplynula v polievke.
1956
Ja dávam povariť celú cibuľku a pichnem do nej 3-4 hrebíčky, 1 nové korenie a nejakú závarku, lebo nemáme radi riedke polievky.Do hotovej polievky na tanier dám nastrúhaný syr.
morenajea
u nás by ju nikto bez cibule ani nejedol. ešte by som dala hrebíčky a ako píše @1956 strúhaný syr
aja1616
@Sissi29 takáto bola moja prvá rajčinová polievka a tak ju varím doteraz. Dcéra ju varí ako @1956 , takže mávame striedavo podľa toho ktorá z nás varí a dobré sú obe.
vecnemlada
ja davam do rajcinovej k cibuli aj strucik cesnaku, krasne to zvyrazni chut, kto ochutnal, uz ani inu nechcel
marienka44
@Sissi29 ,ja urobim riedku zápražku, zalejem vodou a rajcinovym pretlakom /varim doma kazdy rok z domacich rajcin/ a dam povarit do nej cibulu vcelku so zapichnutymi hrebickami a bobkovy list. Nakoniec osolim a pridam trochu kryst. cukru, lebo rajciny su kyslé . Zavarku (/ryzu/ uvarim zvlast a pridam do polievky, lebo varením v polievke ryza velmi nabobtna /asi neodhadnem mnozstvo ryze/ a polievka zhustne, co nechcem. :-)
nadia56
rajcinova polievka je vyborna v kazdom rocnom obdobi, podobne varievam aj ja, s celou cibulou, pridavam klincek a kusok celeho cerstveho zazvoru a na zahustenie davam ovsene krupy alebo pomlete ovsene vlocky, pekny den vsetkym:-)
evanaaa
Tiež nerobím pparadajkovú polievku, len omáčku, ale vlastne je to to isté, len polievka je redšia. A robila by som ju ako Marienka44, najprv zásmažku a do nej štipku škorice, atď. A osladená musí byť, aby nebola príkra. Alebo, ak by som len pretlak varila, aspoň trochu by som ju zahustila zátrepkou ale z celozrnnej múky. Len nedávam bobk. list, ani krájanú cibulu.
bozulka
Každý robí podľa vlastnej chuti,ale možno nikdy neochutnali skutočnú,chutnú či už paradajkovú omáčku alebo polievku.Mne samej tam chýbajú koreniny,ktoré zvyšujú chutnosť polievky.
Raz prišiel môj starší syn domov a hovoril mi -mami prosím ťa môžeš zajtra urobiť rajčinovú polievku?Pýtala som sa prečo?Aby som si vylepšil chuť po dnešnej polievke na návšteve u kamarádky.Bol k nej dokonca taký necitlivý / čo normálne nebýva/že sa jej opýtal či vypchla plechovicu od ptretlaku a hotovo.Veľmi sa čudovala,že veď je výborná.
Tým chcem povedať,že každému môže chutiť niečo úplne iné...Nadarmo sa nehovorí...koľko ľudí toľko chutí!!! Prepáč,@sisi29 nechcela som sa ťa dotknúť.Volakedy som cedila polievku aj omáčku od cibule a korenín,už dávno to nerobím,iba keď má prísť návšteva.Domáci sa naučili...
sissi29
@bozulka , nedotkla si sama. ;-) Úplne s tebou súhlasím.
A ešte k tej polievke ja by som rada pridala koreniny ktoré spomínate, ale moji chlapi nemajú radi jedlá ktoré voňajú aromaticky, čo po klinčeku by definitívne áno. Takže keď varím snažím sa tak aby boli oni hlavne spokojní. ;-)
bozulka
@sisi29 , tak to má byť,v prvom rade varíme pre našich blízkých a prispôsobujeme sa ich chutiam,ale niekedy hlavne chlapi nevedia čo je dobré a tak je treba im pomaličky pomôcť.Dúfam,že to nebudú čítať tvoji chlapi.-:)))
julica
milujeme, ale s bobkovým listom a čiernym korením :)
puntodadino
Ak sa to uvari z domacej stavy-netreba ziadne koreniny.Ale co ,ked uz cela mlada generacia zabudla,ze to cervene tvrde chrumkave/!!/ cudo by malo byt sladke vonave a jeste by sa mohlo aj bez zubov:-).
marika21
Koľko ľudí toľko chutí. Z domácej paradajkovej šťavy,pretlaku robievam, stačí trochu dochutit , prisladiť, mám velmi jemné vločky , ktoré tam pridávam priniesla som si ich z Nemecka úplne sa tam rozpadnú. Troška soli -vegety podľa toho ako je šťava osolená- pri zaváraní pridávam aj soľ. Kto robí z domáceho pretlaku je oveľa chutnejšia polievka. Aj hustotu polievky si prisp^osobime ako komu chutí, niekto má rád redšiu, alebo hustejšiu. Pridaním syru sa tiež zahustí-výborná je-mňam. Rýchlo a ľahko sa pripraví.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia