Quiche (kiš) so špenátom a slaninkou

biba1 - fotkabiba1, 1. júna 2012
Quiche (kiš) so špenátom a slaninkou
Foto: biba1

Viem, že tento zázrak francúzskej kuchyne tu už bol mnohokrát a v rôznych obmenách. Ale keďže mám za to, že dobrých receptov nie je Zobraziť celý popisViem, že tento zázrak francúzskej kuchyne tu už bol mnohokrát a v rôznych obmenách. Ale keďže mám za to, že dobrých receptov nie je nikdy dosť, dovolím si zverejniť môj včerajší výtvor, myslím, keďže bol veľmi chutný.-)

8
porcií
12 + 30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
250 gr
125 gr
1 ks
Na plnku:
250 ml
3 ks
150 gr




Postup

  1. 1

    Múku si vysupeme na pracovnú dosku, do stredu vyklepneme vajíčko, posolíme a premiešame. Pridáme mierne zmäknuté maslo a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keď je pekne hladké, dáme ho do fólie a uložíme na chvíľu do chladničky (niekde som čítala, že ho dávajú do chladu až na tri hodiny. Skúšala som aj to, ale bolo tuhé až príliš a dosť sa mi lámalo). Rúru predhrejeme na 180 °C.

  2. 2

    Po schladení a rozvaľkaní vystelieme cestom dno i boky zapekacej nádoby, najlepšie okrúhlej, nie veľmi vysokej. Dobre popicháme vidličkou a predpečieme po dobu asi 12 minút.

  3. 3

    Cesto vyberieme z rúry a pokiaľ trochu vychladne, pripravíme si "náplň". Ja som si osmahla do sklovita cibuľku s jemne nasekanou slaninkou a keď som panvicu stiahla z platne, tak som pridala ešte posekaný pór a špenátové listy (žiaľ, presné gramáže neviem, zasa môj problém, že varím od oka:-). Môžeme podľa ľubovôle okoreniť, prípadne pridať trochu muškátového orieška. V mise zozmiešame vajíčka so sladkou smotanou a postrúhaným syrom. Ak máte potrebu soliť, tak veľmi opatrne - syr a slanina urobia svoje, treba na to pamätať. Pridáme zmes z panvice a vylejeme na korpus.

  4. 4

    Vložíme do rúry a pečieme do zlatista cca 30 minút. Najlepší je ešte teplý, podávaný so šalátom podľa chuti. Čo sa ingrediencií týka, fantázii a sezónnym záležitostiam sa medze nekladú.

    Quiche (kiš) so špenátom a slaninkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
Vydareny ,iste chutny!Robievam casto s pajovym cestom a roznymi
ingredienciami (spenat,hriby,cibula...)tak ako pises ,podla chuti a fantazie ;-)
hviezdickaz
vyzera to dobre,mna osobne zaujal ten spenat,mam ho teraz pozehnane,takze sa tebou inspirujem...
an3da
Veľmy pekné, vyskúšam...Teraz ma napadlo, čo keby egzistovala taká
gombička - iba klikneš a na stole máš porciu toho čo sa ti páči, moderný
hrnček - var... užaj by som si dala tento kiš :-)
biba1
@hviezdickaz , tak ten špenát Ti veru závidím:-). Tú trochu, čo mi včera zvýšila som len podusila a rozmixovala, no klasický špenát na čerstvý chlebík. Zmizol hneď..
Ale mať ho tak viac, veru by som spravila špenátovú polievku s údenm lososom a strateným vajíčkom, mňam.
marcy
veľmi lákavé jedlo :-) musím ešte zasiať špenát......
janger
To nevadi, ked je tu receptov viac, v kazdom je nieco nove a ine...Tento tvoj je iste tiez vyborny.
cristinac
Odskúšaný, fantastický ;-) Ja som použila namiesto obyčajnej hladnej celozrnnú múku a aj v "zdravšom prevedení" je quiche výborný.
sovicka46
prave rozmyslam co s listovym spenatom (okrem moznosti zjest ho nasurovo ako salat - len co by jedla moja polovicka :D ) tak idem na tento kis :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia