Quibebe (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali Indiáni z kmeňa Guaraní, ktorí obývali celé atlantické pobrežie od dnešnej severnej Brazílie po Uruguaj, Paraguaj i argentínske provincie Misiones a Corrientes, kde sa rôzne verzie quibebe pripravujú dodnes. Jeho základom je žltá (maslová) tekvica, ktorá bola jednou z hlavných zložiek potravy Indiánov Guaraní v predkolumbovskom období. Európski prisťahovalci ho obohatili o syr a mlieko .

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si pripravíme jednotlivé suroviny: maslovú tekvicu očistíme, pokrájame na kocky, uvaríme v neosolenej vode, zlejeme a vidličkou roztlačíme na pyré, v ktorom by však mali zostať zachované vlákna tekvicovej dužiny. Očistenú cibuľu nakrájame na drobné kocky, syr na väčšie trojuholníčky.
  2. Na panvici zohrejeme olivový olej a pokrájanú cibuľu na ňom dosklovita opražíme.
  3. Pridáme roztlačenú tekvicu, podlejeme ju troškou vody a za častého miešania ju na slabom ohni osmážame, až kým sa neprehreje.
  4. Potom pridáme mlieko, množstvo závisí aj od vodnatosti tekvice, ktorá má mať stále skôr kašovitú konzistenciu, zeleninový bujón a pokračujeme v zahrievaní i miešaní.
  5. Keď je kaša takmer homogénna a horúca, pridáme syr (ja som použila goudu a Havran), pokrájaný na väčšie kúsky. V Corrientes dávajú na 1 kg tekvice 500 g syra, mne sa to zdalo príliš ťažké, takže ja ho dávam cca 300g.
  6. Syr je možné pridať aj postrúhaný, vtedy sa rozpustí v kaši, ak ho necháme pokrájaný na väčšie kúsky, nerozpustí sa úplne a jeho chuť umožní lepšie vyniknť chuti tekvice.
  7. Miešame, kým sa všetko poriadne neprehreje a syr čiastočne nerozpustí. Na záver prisolíme alebo prisladíme (to je sladká verzia), ak sme solili, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a môžeme pridať nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať (mne zvädla, tak som ju nepoužila).
  8. V Corrientes, kde som quibebe jedla prvýkrát, sa v kreolských rodinách podáva ako prvý chod najmä v zime, naslano alebo nasladko, bez prílohy.
  9. V Misiones k nemu niekedy podávajú varené maniokové hľuzy a v Brazílii aj varené zemiaky. Mne veľmi chutí aj s koriandrovou vňaťou, ale to je už môj prídavok.