Púpavový med

chillinka12 - fotkachillinka12, 7. septembra 2012

skvelý medík do čaju ale používam ho aj na pečenie

100 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 ks
2 ks
1 l
1,5 - 2 kg




Postup

  1. 1

    čerstvo nazbierane kvety bez oplachovania dáme do hrnca, zalejeme 1litrom vody, nekrájame na plátky 2 citróny a varíme 10 minút.

  2. 2

    odstavíme z ohňa a necháme prikryté odležať 24 hodín, po odležaní precedíme cez gázu a dobre vyžmýkame.

  3. 3

    Do precedenej šťavy dáme 1,5 kg cukru pre riedky med alebo cca 2kg cukru pre hustý med .

  4. 4

    varíme 1 a pol hodiny za občastneho miešania, nakoniec pred dovarením môžme pridať na špičku noža Petol (na zakonzervovanie) a plníme ešte horúce do fliaš ktore zavrieme a na pol hodinu prevrátime dole viečkom.

Diskusia k receptu

lorain20
Uznava ho aj Maria Treben, vyznamna bylinkarka z Rakuska, takze by mal byt liecivy
medulienka122
Mária Trebenová ma priviedla zhruba pred 20 rokmi k láske k bylinkám, bola to vzácna žena ; na tento medík si majú dať pozor hlavne tí, ktorí majú problémy s obličkami, radšej poriadne preštudovať - vytvára tiež kyseliny. Ja ho mám rada na maslovom chlebíku, v malom množstve by nemal škodiť- ide tam hlavne aj o cukor ...
boxik
Mňa by zaujímalo ,kde sa dajú teraz v septembri nájsť púpavové kvety ,zatiaľ som narazil len na zopár kvietkov počasím pomýlených púpav.
chillinka12
teraz asi nikde :)
ja som sa zaregistrovala asi pred tyždnom tak som sem len nahádzala zopár receptov, a tento som robila začiatkom leta alebo kedy :)
amalka
tesim sa na to pocitanie :) ale super, ukladam do KK
elizabet77
...ďakujem za recept, kedysi sme ho robili a s manželom sme včera riešili aká je púpava blahodarna, nielen kvet ale aj koreň a aj mlieko zo stonky a že ideme robiť medík, tak ho skúsim, pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia