Púpavový med najlepší na svete (fotorecept)

Autor receptu: andys

Púpavový med je jednou z mojich spomienok na detstvo. Takto ho varievala moja starká.

25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pri pohľade na dvor na chalupe som si spomenula na detstvo a na púpavový med mojej starkej. Bol najlepší, aký som kedy jedla, tak som v starej knihe receptov pohľadala recept a dcérku som poslala nazbierať púpavové kvietky.
  2. Na jednu dávku ich potrebujeme 400 ks, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať (náš dvor bol deň a pol po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je dosť od cesty). Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.
  3. Kvietky som ešte poodtŕhala od stoniek, citróny som dôkladne umyla a nakrájala na plátky.
  4. Kvety púpav a citróny som dala do 1,5 litra vody...
  5. a nechala zovrieť. Po odstavení zo sporáku som zmes nechala odstáť 24 hodín.
  6. Odstátu masu som precedila cez gázu...
  7. ...ešte som vytlačila všetku tekutinu.
  8. Pridala som cukor...
  9. ... premiešala a dala variť.
  10. Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.
  11. Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.
  12. Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe ;)