Púpavový med najlepší na svete (fotorecept)
Autor receptu: andys
Púpavový med je jednou z mojich spomienok na detstvo. Takto ho varievala moja starká.
25 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Pri pohľade na dvor na chalupe som si spomenula na detstvo a na púpavový med mojej starkej. Bol najlepší, aký som kedy jedla, tak som v starej knihe receptov pohľadala recept a dcérku som poslala nazbierať púpavové kvietky.
- Na jednu dávku ich potrebujeme 400 ks, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať (náš dvor bol deň a pol po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je dosť od cesty). Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.
- Kvietky som ešte poodtŕhala od stoniek, citróny som dôkladne umyla a nakrájala na plátky.
- Kvety púpav a citróny som dala do 1,5 litra vody...
- a nechala zovrieť. Po odstavení zo sporáku som zmes nechala odstáť 24 hodín.
- Odstátu masu som precedila cez gázu...
- ...ešte som vytlačila všetku tekutinu.
- Pridala som cukor...
- ... premiešala a dala variť.
- Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.
- Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.
- Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe ;)