Púpavové listy na ájurvédsky spôsob

safran - fotkasafran, 28. marca 2014
Púpavové listy na ájurvédsky spôsob
Foto: safran

Pred prvým kosením trávnika sa žiadalo akosi zmysluplne využiť púpavové listy a sedmikráskové kvietky :-) Myslím, že taký recept tu nie je, aspoň som Zobraziť celý popisPred prvým kosením trávnika sa žiadalo akosi zmysluplne využiť púpavové listy a sedmikráskové kvietky :-) Myslím, že taký recept tu nie je, aspoň som ho nenašla. Ide o ájurvédsky recept, typicky jarný. Horčiny, obsiahnuté v púpave, sú pre pečeň po zimných sýtych a ťažkých jedlách liek a tí, čo radi skloňujú slovíčko detox, si tiež prídu na svoje.

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

1 hrsť
1-2 PL
1 ako spepačie vajce
1 strúčik menší
 na hrot okrúhleho noža
1 čl
2 štipky
 pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Za otvorenú hrsť púpavových listov vložíme do slanej teplej vody, vraj sú potom menej horké. Moje trocha horské boli, ale mi to nevadilo, ide o zdravie a pečeň po zimných sýtych a mastnejších jedlách.

  2. 2

    Medzitým si ošúpeme malú cibuľku, nie väčšiu ako slepačie vajíčko, 1 strúčik cesnaku. Na 1-2 PL kvalitného slnečnicového oleja osmažíme polkružnice červenej cibuľky, hneď osolíme himalájskou soľou, keď je do sklovita, pridáme plátky cesnaku a rovno prisypeme aj mletú škoricu. Vypneme zdroj tepla, cesnak a škorica sa budú škvariť v teple z rozhorúčenej panvice. Necháme trocha vychladnúť do teploty na konzumáciu a nech to listy nepoškodí.

  3. 3

    Púpavové listy vyberieme, osušíme a prelejeme výpekom z cibule, cesnaku a škorice. Na tanieri celkom jemne pokvapkáme (existuje taký sersám, čo vložíte do citróna a robí spray, ale nemám) citrónovou šťavou. Chcela som ochutnať originálny recept, po odskúšaní by som ho nezaradila medzi predjedlá ani šaláty, ale ako kondiment ku vhodnému jedlu rozhodne! Na fotke je s plátkom bosniaku :-)

Diskusia k receptu

julica
Púpavka mi veru nie je horká, celkom som na ňu zabudla túto jar. Vďaka za super nápad.
mariamka
no dievca, ty pises vskutku zahadne, vela vyrazov mi je tu naznamych, ale niektore sa mi pacia /polkruznica, sersaam/ fakt kukam po tych krasnych sedmokraskach kde ich vyuzit, a ty si ich krasne aplikovala v jedle aj na tanieri , *****
safran
Julica, pre mňa ostalo záhadné, kde sa tá škorica "vyparila", som ju čakala, ale asi iba kto nemá rád, zistí :-)
Mariamka, sersám je tiež izígmondom, ale najlepšie zrozumeteľné po slovensky chceš? "oné":-)
mariamka
oný oná oné ,,, vsjo jasno, mala som dobru slovencinarku :)
alexa61
sersám /szerszám z maď./ je po slovensky nástroj....recept super, zajtra zbieram púpavu
pusta
ahoj@safi , to musí úžasne chutiť. :P
tie kvety sedmikrásky celý kondiment dekoračne krásne vyzdvihnú. majú aj nejakú chuť? ak áno, k čomu by si ju prirovnala? iste sú vhodné ako jedlé kvety i do šalátov :-)
aké iné jedlé kvety ešte používaš?
dressing super - horko-kyslo-slaná chuť, to môžem :-)
toto som ešte neskúšala, ale pri prvej príležitosti iste spravím.
*****
deria
@safran tvoj recept sa mi páči, ale tvoje špeci výrazy ešte viac a ani nepotrebujú preklad :))))
safran
Ďakujem za všetky komentáre a som rada, ak sa niekto nechal inšpirovať.
@ampara , naozaj neviem, či to funguje, keďže nemám, ale považovala by som za skvelé, rovnako, ako som sa tešila z oleja v spreji či octu na letné šaláty,
@pusta , ja ich vlastne nejem, aj keď jedlé sú, nespomeniem si na všetky kvety, ktoré som už jedla... ale pridám link, možno poteší aj ostatných  slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled...
ale najväčší a najkrajší bola kapucínka :-)
@svedka , odpoveď je vyššie, nejako ma sedmikráska na chuť neláka, ale kvôli vám obom jednu dneska požujem, aby som vedela fundovane odpovedať :-) pridávam ju na dekoráciu
safran
Tak Vám musím dámy poďakovať :-) sedmikráskové kvietky sú naozaj chutné. Neviem chuť popísať, čakala som takú trávovú, ale nie, listy sú mierne pikantné.
pusta
@safi , z toho veľkého množstva som poznala len fialku na dekoráciu šalátov, šťaveľ, podbeľ a ešte niektoré a veľmi málo.
dakujem ti veľmi pekne :-)
p.s. tento tvoj receptík sa veľmi páči aj moshemu :-)
pusta
@safi , z toho veľkého množstva som poznala len fialku na dekoráciu šalátov, šťaveľ, podbeľ a ešte niektoré a veľmi málo.
dakujem ti veľmi pekne :-)
p.s. tento tvoj receptík sa veľmi páči aj moshemu :-)
pekne ťa pozdravuje :-)))
safran
@pusta , napriek veku sa učíme každý deň :-) a to je dobre, lebo tí, čo si myslia, že všetko vedia, sa aj veľa nedozvedia .-)
@marianne budem zvedavá na spätnú väzbu
kukulienka71
@safran ,ešte som nikdy nejedla púpavové listy,dnes si ma inšpirovala...svokor celý život jedával inak:-)...červenú cibuľu som nemala ale ružovú himalájsku soľ práve mám:-),sedmikrásky som nahradila fialkami.Chutný šalátik,hádam sa trocha detoxikujem :-)vďaka!!!

safran
@ampara , niekto nemôže ani do ruky chytiť boľševník a vyskočia mu pľuzgiere... mne príde vôňou silne koncentrovaný ligurček, ja nemám problém zbierať suché semená, verím, že v homeopatických množstvách by bol zvládnuteľný, ale áno, zatiaľ som iba výstrahy čítala, ale autorka je fundovaná, ja ju nespochybňujem.
safran
@kukulienka , veď ich máš ešte krajšie :-) SUPER! v originálnom recepte aj tak má byť biela cibuľa :-) Normálne ješ fialkové kvietky?
kukulienka71
@safran ,sirôtky sú jedlé,mali by byť aj fialky,ešte si musím prečítať link,čo si pridala...dala som ich na ozdobu,ale ked si budem istá,určite ich ochutnám;-) vďaka!
safran
@ampara , tak som si prečítala boľševník ešte raz - vysvetlenie je v odstavci "pozor!" nezamieňať za ten boľševník, čo vyrastie nad hlavu...
safran
@kukulienka , píše sa, že všetky fialkové kvety sú jedlé a listy obsahujú saponíny, takže sú dobré na zahusťovanie jedál - tak teda, toto je aj pre mňa novinka...
marianne
na fotku nezvysil cas,ale vyborny bol,dakujem...taky mierne horkasty,ale vyborny..budem pupavovat celu jar:-)
safran
@marianne žiadny málo dobrý by som sem nedala :-) určite musí byť trocha horký, ale skvelé je, že má obsiahnuté všetky chute :-) aj o tom je ájurvéda :-) tak to má byť
kimlo
Rudolf Hrušínský vo filme Adéla ještě nevečeřela nazval čosi "pampeliškovej blivajz"... nie je toto ono? :-)
safran
@tassiedevil , vždy doteraz som iba čítala, aké horké, ale mladé lístky sa dajú a horčiny telu treba :-) čím je starší a metabolizmus pomalší, tým viac.
limetka6
Jéj tak toto som ešte ozaj nevidela, veľmi zaujímavý nápad.. Určite vyskúšam :P
safran
@limetka , najlepšie je z nových, mladých lístkov... rastlina vždy dáva najväčšiu silu do toho orgánu, ktorý práve bujnie (takže pred kvetom)... teraz už budú listy naozaj dosť horké... takže odporúčam skoro na jar




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia