Punčový perník

gretolinka - bez fotkygretolinka, 5. augusta 2012

Keď som ho ochutnala tento koláčik musela som ho vyskúšať. Keďže som recept nemala tak som improvizovala. Je to také malé ozvláštnenie tradičného perníka Zobraziť celý popisKeď som ho ochutnala tento koláčik musela som ho vyskúšať. Keďže som recept nemala tak som improvizovala. Je to také malé ozvláštnenie tradičného perníka :)

Suroviny

perníkové cesto :
2 ks
2 lyžice
2 lyžice
2 čajové lyžičky
1 dcl
1/2 balíčka
400 g
2 čajové lyžičky
1/2 l
300 g
punčové cesto:
100 g
2 ks alebo jahodový
1/2 balíčka
4 ks
 alebo malinový




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na perník si zmiešame a urobíme cesto, ktoré vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V recepte sú uvedené 2 lyžice džemu, ale ja dávam stále viac. Koláčik je potom podľa mojich degustátorov lepší :) Cesto pečiem pri teplote 180°C a či je upečené skúšam špáradlom. Keďže každá trúba pečie inak presný čas vám povedať neviem, ale trik so špáradlom je osvedčený. ;) Ak sa cesto na špáradlo nelepí, koláčik vyberieme a necháme vychladnúť. :)

  2. 2

    Pripravíme si punčové cesto. Bielky vyšľaháme postupne s kryštálovým cukrom na penu, pridáme žĺtka, pudingy a prášok do pečiva. Vylejeme na plech s papierom na pečenie. :)

  3. 3

    Po vychladnutí si perník prekrojíme. Kto ľúbi viac šťavnatý koláčik, môže si spodný plát potrieť džemom. Punčový plát si trošku poprepichujeme vidličkou, aby sa sirup dostal všade. Plát polievam sirupom zmiešaným s vodou tak od oka, záleží od toho aký šťavnatý a "mokrý" koláč máte radi. Mne stačia 2-3 dcl sirupu, vodu pridávam podľa toho aká hustá je sirupová "zmes". Punčové cesto polejeme sirupom, položíme na spodný perníkový plát, opäť polejeme zvyšným sirupom a prikryjeme perníkovým plátom.

  4. 4

    Koláč zaťažíme, aby sa nám všetky pláty pekne spojili a pri papaní neoddeľovali. Ja som ho tentoraz iba posypala práškovým cukrom, no môžete si ho poliať čokoládovou polevou alebo polevou z práškového cukru a vody. Záleží už len na vás. :) Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

fialka49
Zlákal ma tvoj punčový perník. Snáď už budúcu nedeľu príde na rad. Už sa teším naň.
danda3
Tiež ma zaujal tento recept, "punčáky" nemusím, ale tento by som si kľudne dala.♥
luda4
Určite vyskušam, punčáky milujem.
tatranka
My máme veru radi s punčom zákusky a tento veru nepoznám.Zaujímavý recept.Už je uložený.
zdezda
...aj mne sa páčia tieto úhľadné kocky, uložila som si tvoj recept a teším sa, až ho budem piecť, keď sa ochladí, teraz fičíme na nanukoch a melóne :-)
medovnicek
na punčák je u nás odborníčka neterka Janka, ale punčový perník ešte nepiekla, vyzerá výborne, už aj jej posúvam recept
gretolinka
ďakujem vám krásne za vaše milé reakcie :) veľmi ma to potešilo :) dúfam, že koláčik bude chutiť a ešte raz veľmi pekne ďakujem :)
3sandra3
perníkové cesto prekrojíme na polovicu, a to punčové nie? Čo s druhou polovicou punčového cesta?
gretolinka
@grandma punčové bez punču :) ale sirup sa dá kľudne nahradiť punčom :) je to na každom, čo mu chutí a čo má rád :)
staja
@gretolinka , tak to punčové cesto, keď sa neprekrajuje, sa pečie na polovičnom plechu, nie?
gretolinka
@staja cesto som piekla na veľkom plechu, teda na originálnom, ktorý bol k rúre, pekne mi perník vyrástol :) z menšieho plechu bude ešte vyšší, my potrebujeme takýto, aspoň ho je viac ;) cesto dosť husté na to, aby sa dalo pekne prekrojiť na polovicu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia