Punčová torta k dospelosti fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 3. novembra 2013
Punčová torta k dospelosti (fotorecept)
Foto: luss44

Naša krstná dcéra dnes oslavovala krok do dospelosti - krásnych 18, tak som jej upiekla obľúbenú punčovú tortu.

60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
150 g
150 g
5 PL
Sirup:
1 dcl (rum)
2 dcl
 na potretie
2 bal




Postup

  1. 1

    Rozpis surovín je na jeden korpus, budeme potrebovať tri korpusy, z toho jeden prifarbíme červeným farbivom potravinárskym.

    Punčová torta k dospelosti (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spodný korpus trochu pokvapkáme rumom, natrieme kyslejším lekvárom, ja som mala jostový, ten je aj pekne tmavý.

    Punčová torta k dospelosti (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na natretý spodný korpus položíme stredný prifarbený do ružova, ktorý poriadne polejeme sirupom. Ten si urobíme zmiešaním rumu so sirupom Lesná zmes v pomere 1:2, pridáme aj punčovú arómu. Rumu si dá každý koľko chce, my sme už v rodine skoro všetci dospeláci, takže tento pomer môže byť :) Korpus musí byť úplne premočený sirupom. Aj ten natrieme lekvárom a položíme naňho posledný korpus, ktorý tiež môžme ešte pokvapkať rumom, príp.punčovou arómou.

    Punčová torta k dospelosti (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Povrch torty potrieme slabou vrstvou lekváru, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme na pár hodín, ja dám do komory a zaťažím prázdnym plechom na pečenie. Potom papier odstránime a natrieme punčovou polevou, ja používam hotovú od dr. Oetker, potrebovala som 2 sáčky, keďže oválna forma, ktorú som si kvôli tejto torte kúpila, je väčšia ako bežná tortová forma. Dnes ráno, keď už poleva zaschla, som ju ozdobila marcipánom, aby bolo jasné komu je určená, kedže záujemcov by sa našlo viac :)

    Punčová torta k dospelosti (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A ešte jedna foto v reze. Inak tá poleva navrchu je ružová, neviem prečo na fotkách je skoro biela... Polovica torty sa zjedla na posedenie :)

    Punčová torta k dospelosti (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

monda
Punčová torta - ni je suchá, chutí skvele , šťavnato - veľmi pekne sa ti vydarila, gratuľujem krsniatku k jej krásnym 18 - tinám, tie sú len raz v živote, je to krok do dospelosti -blahoželám:-)))
elysa
vydarená tortička, punčovú som ešte nerobila, kk a oslávenkyni prajem vykročiť tou pravou nohou do života....
luss44
dievčatá ďakujem za pochvaly, punčovú tortu som robila prvý krát, doteraz len rezy, ale však je to to isté, len iný tvar
luss44
@margaretka28 ďakujem za komentár, ten sirup na punčák mám strašne dávno, ešte z Dorky ktorú mama voľakedy odoberala, robím podľa toho rcp rezy už roky
mariamka
pekna, vyborna, stavnata, to naozaj bol ten korpus ovalny? zaujimave :) paci sa mi ta veta "Korpus musi byt uplne premoceny sirupom" tak to ma byt :)
luss44
@mariamka kvôli tejto torte som si kúpila oválnu formu, zíde sa aj inokedy. Je dosť veľká, potrebovala som takú, lebo je nás dosť keď sa zídeme všetci ako včera :) punčák musí byť mokrý, to máš pravdu, voňavý po rume a sladký :) ďakujem za milý komentár
havino
pekná torta, chutná torta, mám ten istý pomer sirupu
root
Punčová aróma? Potravinárske farbivo? Radšej nech mi torta nerozvoniava a je bárs aj celá šedivá než používať podobné prísady. Punčová torta je super, ale bez podobných umelín.
yogicek
@luss44
Milá moja, v živote so neupiekol žiadny poriadny zákusok, nieto ešte tortu. Avšak do tejto som sa musel pustiť a čuduj sa svete, podarilo sa. Keď má človek zlú náladu, stačí si dať kúsok takej tortičky a hneď je na svete lepšie. Ďakujem.
1x luss44
luss44
@yogicek milý, teším sa veľmi z Tvojho úspechu, šikovný sa ľahko učí. Z tortičky môžeš poslať, už stačí len kúúúúsok.