Punčové rezy

Punčák krstnej mamy (fotorecept)

Autor receptu: anickac

Receptov na punčové rezy je viac ako dosť. Rozhodla som sa však pridať veľmi starý, osvedčený a veľmi obľúbený recept z rodinnej kuchárskej knižky. Postup vyzerá trošku zložito, ale prípravu zvládne hravo aj začiatočník.

40
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na punčový koláč upečieme tri pláty na veľkom plechu. Rozpočet na 1 plát: koľko vážia tri vajcia - toľko múky, toľko cukru, 3 lyžice vody, pol prášku do pečiva + 1 vajce pridať naviac. Čiže, vymiešame štyri žĺtky + toľko cukru, koľko vážia tri vajcia atď. Robiť ako normálne piškótové cesto:
  2. Rozbijeme štyri vajíčka, oddelíme žĺtky od bielkov. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vymiešame žĺtky s cukrom a s troma lyžicami vody. Potom postupne primiešavame múku zmiešanú s polovicou balíčka kypriaceho prášku.
  3. Do vymiešaných žĺtkov s múkou a cukrom ručne primiešame sneh.
  4. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie, a pečieme 13 minút pri 180 stupňoch podľa rúry. Tento postup opakujeme trikrát, aby sme mali tri upečené pláty.
  5. Upečené pláty necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme punč. Rozvaríme 3,5 dcl vody, 15 dkg cukru a jednu polievkovú lyžicu lekváru. Po vychladnutí k tomu pridáme cca 1 dcl sirupu, 1,5 dcl rumu, pol fľaštičky rumovej príchute, a šťavu z jedného citróna a jedného pomaranča. Rozdelíme si punč na dve časti. Prvú zafarbíme potravinovým červeným farbivom, do druhej časti primiešame kakao.
  6. Prvý plát potrieme marhuľovým lekvárom. Druhý plát pokrájame na štvorce, cca 6x6 cm, a tie striedavo máčame raz v červenom a raz v hnedom punči a ukladáme na plát natretý marhuľovým lekvárom.
  7. Nejako takto:
  8. Tretí plát znovu potrieme marhuľovým lekvárom a lekvárovou časťou prikryjeme kocky.
  9. Keď máme koláč dokončený, na dve tri hodinky to zaťažíme niečim ťažkým.
  10. Medzitým si pripravíme polevu. 30 dkg práškového cukru, teplej vody koľko prijme. Pozor, vodu pridávame len po troške, aby sme to neprehnali. Poleva nemá byť ani príliš hustá, ani príliš riedka. Dobre to ručne vymiešame, pre chuť môžeme pridať rum. Pridáme taktiež kvapku červeného farbiva. Polevu vylejeme na koláč a rozotrieme. Keď začína tuhnúť, vezmeme nôž, namáčame do studenej vody a režeme (nie koláč, len polevu).
  11. Po nakrájaní servírujeme a prajeme dobrú chuť!
  12. Takto vyzerá recept našej krstnej mamy