Kysnuté koláče

Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné koláče ;-P

22ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Ako prvé si uvaríme puding podla navodu alebo zvyku. Ja som dala 500 ml mlieka na 1 puding. Cukor si dochutí každy podla chuti. Uvarený puding necháme bokom, nech nám vychladne a stuhne..
  2. Teraz si spravime cesto.. Do jednej misky dáme muku, cukor, sol a premiesame lyžicou. Potom pridáme 2 dl oleja,1 dl jogurtu, 2 bielky a napučaný kvások. Kvások sme si spravili z 3 dl mlieka + droždia + 1 kl cukru. Zvyšnych cca 1,75 dl mlieka pridávame počas vypracovania cesta. Cesto poriadne premačkáme/prehnetieme. Cesto má byt od polomäkkeho o niečo mäkšie a má sa oddelovat od misky. Ak bude treba, tak pridajte este viac tekutiny, aby ste dostali cesto opísanej konzistencie :-) Napokon cesto trochu pomúčime a zoparkrat premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť..
  3. Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku. Urobíme valec, z ktoreho odkrajujeme rovnaké kúsky cesta. Každe jedno cesto znova dobre premiesime do bochníčka. Netreba ho podsypávať, esto sa vôbec nelepí. Vyšlo mi 22 ks bochníkov. Nerobte priliž malé bochníky, aby sa dali dobre plniť..
  4. Pripravíme si vychladnutý stuhnutý puding a jahodovú marmeladu, ktorá počas pečenia nevytečie... Bochníček najprv rozťapkáme rukou a potom vyválkame na velkost cca 11 - 12 cm. Dáme do stredu pozdĺž puding a vedla pozdĺž marmeládu. Cesto poriadne uzavrieme, aby sa tie boky dobre zlepili. Nakoniec batôžtek otočíme pospájanou stranou nadol do múky...a tym získame takú podlhovastú buchtu :-)
  5. Ked sme všetky naplnili, pokladieme ich trocha dalej od seba na plech s papierom. Natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Po natretí nožnicami strihneme 2x do koláčov tak, aby sa dala plnka vidiet. Nakoniec ich hned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút...
  6. Už upečené koláče ;-P
  7. Koláče sú výborné, cesto lahučké, jemné a mäkké :-) Vanilkový puding s jahodovou marmeládou sa dokopy velmi hodia. Ale môžte použiť aj iný lekvár.Koláče zostanú mäkké a vláčne aj niekolko dní. Prajem dobrú chuť ;-P
  8. :-)