Pstruh potočný pečený v pahrebe

eraserhead - fotkaeraserhead, 1. marca 2014

Pstruh potočný (Salmo trutta morpha fario) je veľmi krásna a chutna ryba, je to taký malý losos ..... Zoberte ľudí ktorých máte radi, ľahké svieže Zobraziť celý popisPstruh potočný (Salmo trutta morpha fario) je veľmi krásna a chutna ryba, je to taký malý losos ..... Zoberte ľudí ktorých máte radi, ľahké svieže biele víno a upečte im vonku v prírode dobrú rybu .....

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Vyhľadajte vo svojom okolí nejaký rybník kde chovajú ryby a kúpte ich zopár

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 1
  2. 2

    Ryby usmrtíme ranou tupým predmetom do hlavy a okamžite zbavíme vnútorností, okamžite preto aby stiekla z krvi (nezabudnite odstrániť aj žiabre)

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 2
  3. 3

    Cestou z rybníka a v rámci turistikiky si nazbierame za hrsť medvedieho cesnaku

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 3
  4. 4

    Založíme oheň (ja som použil vianočný stromček, ktorý si každoročne na prvú grilovačku-opekačku na tento účel odkladáme). Budeme potrebovať tlejúcu pahrebu, kým ju pripravíme venujeme sa klasickej opekačke (viď. bod 9 a 10). Tiež dáme chladiť víno do jazierka.

  5. 5

    Rybu dôkladne osušíme a položíme na alobal (grilovací alobal, prípadne viac vrstiev obyčajného)

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 5
  6. 6

    Niekoľko listov medvedieho cesnaku zvinieme do ruličky a vložíme ich rybe do brucha, zopár listov položíme pod a na rybu. Jemne solíme zvnútra aj zvonka a pokropíme olejom.

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 6
  7. 7

    Rybu dôladne zabalíme do alobalu a kompletne zahrabeme do pahreby, už neprikladáme. V pahrebe pečieme 10-15 minút v závislosti od veľkosti ryby. Keď uplynul potrebný čas rybu opatrne vyhrabeme aby sa nepretrhol alobal, podávame so zvyškom nasekaného medvedieho cesnaku a správne vychladnutým vínom.

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa pečie ryba zbehneme k jazierku pre víno a popozeráme či medzi mušlami nenájdeme nejakú živú (tiež by sme ju dali do pahreby)

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 8
  9. 9

    kým vznikne pahreba klasik opeká toto ..........

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 9
  10. 10

    a tiež toto ...

    Pstruh potočný pečený v pahrebe - obrázok 10

Diskusia k receptu

mirop
krasa, recept super v krasnej jednoduchosti a popisane tak ze mam chut vybehnut von a vsetko to urobit :D
denyany
Veľmi lákavo to vyzerá. Presne tak, až má človek chuť vybehnúť niekam a užiť si vynikajúce jedlo v prírode. Krásny deň všetkým.:-)
amelie
@eraserhead , v detstve ma otec brával so sebou na ryby, raky, slávky... Keďže alobal v tých časoch nebol, otec ryby - najčastejšie práve pstruhy - zabalil do mokrého pergamenu, obalil poriadnou vrstvou novín a v pahrebe sa rybky zmenili na fantastickú dobrotu:-))) ďakujem, že si ma na chvíľu vrátil do bezstarostného detstva:-)))
helenore
Chutná ryba, krásne počsaie, kamaráti a super komentár. Hneď by som sa pridala.
pusta
úžasný recept, úžasná fotodokumentácia ako vždy od teba :-) (y)
*****
evusik
pre mňa je najdôležitejšie to všetko okolo a dobré jedlo je bonus... dobre pripravený pstruh je lahôdka, ale ani tá klobása nie je na zahodenie :)
hanak
Veru tak, @kukulienka , "život bol krásny",povzdychol si pstruh skôr, ako bol udretý tupým predmetom do hlavy.
Ale je to pekný recept, majstrovský opis a už sa teším na opekačky a grilovačky v prírode.
kukulienka71
@hanak ,ja som sa vyjadrila v človečom mene,do rýb sa nevžívam...ale pobavil si:-))),recept aj podľa mňa výborný,mám rada jednoduché a dobré!
gabriele
inspirativny recept...uz som jedla pstruha s roznymi "burinami", ale s cesnakom medvedim este nie...dufam, ze nezacne kvitnut prv nez sa zacne pstruhova sezona, lebo Tvoj recept chcem vyskusat...momentalne sa pstruh potocny chytat neda...je hajeny do polovice aprila...a v rybnikoch na Slovensku sa chovaju iba pstruhy duhove...pstruh potocny je prilis narocny na umely chov (okyslicenie a teplota vody, potrava atd)
katka78
Recept sa mi páči a pstruh je jediná ryba, ktorá mi chutí, už len ten medvedí cesnak mi chýba. Dúfam, že na mňa ešte 2 týždne počká, potom mi končí škola a ja budem na chvíľu slobodná, môžem sa rozbehnúť do lesov na Katarínku, tam je ho ako maku :-) Teda dúfam, že to nie je trestné ;-)
frezia68
Ako rada by som sa pridala.Neobľubujem ryby,ale údená makrela a pstruh sú výnimkou.Dostať v marketoch,ale nie potočné a tie nelákajú.Krásny recept :-)
elysa
perfektné! od začiatku až do konca...
jerica
pre mňa vynikajúce !! , bod 9 a 10 by bodol pre moju polovičku :-)
eraserhead
veru tak, život je krásny, podľa mňa je však dôležité vedieť precítiť tú každodennosť prchajúceho okamžiku a uchovať si ju pre večnosť .......
ak by ste na opekačku prišli všetci čo ste sa tu pristavili, verte že aspoň kúsok ryby a dúšok vína by sa vám určite ušiel .........

@gabriele ja nie som rybár (ten čo chtá ryby) som iba poučený laik čo má ryby veľmi rád, v bode 5 rybu pekne viedieť, niekedy sa tu vyskytoval @Rybarkuchar možno by on vedel povedať svoj názor či to je alebo nie je potočák. A čo sa týka tých termínov áno, vykonávacia vyhláška 185/2006 k zákonu 139/2002 uvádza tieto termíny, mám však pocit že sa nevzťahujú na súkromné pozemky a ryby chované na týchto (ryby som kupoval na súkromnom rybníku, ak chceš napíš do redakcie kontakt na teba a ja ti pošlem adresu rybníka aby som tu nerobil reklamu )
zuzkabluzka
aký pekný pútavý recept, clovek ma hned chut niekam vyrazit. V jednoduchosti je tolko krasy ;)
eraserhead
tento rok mám už prvú opekačku za sebou, čerstvý pstruh dúhový (soľ, čierne korenie) pečený nad pahrebou z vianočného stromčeka ...


tassiedevil
čo to robíš s tými rybami človeče? piecť nad pahrebou z vianočného stromčeka? skôr to pripadá, že údiš a nie pečieš...to teda muselo mať otrasnú chuť po tej živici...a nerozumiem, ako pstruh môže byť losos...?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia