Pstruh na rošte

brano24 - fotkabrano24, 7. februára 2013
Pstruh na rošte
Foto: brano24

Pstruhy sú fantastické sladkovodné dravce a celkovo ryby sú najchutnejšie na rošte. Avšak pripraviť rybku s chrumkavou kožou a šťavnatým mäskom na rošte až Zobraziť celý popisPstruhy sú fantastické sladkovodné dravce a celkovo ryby sú najchutnejšie na rošte. Avšak pripraviť rybku s chrumkavou kožou a šťavnatým mäskom na rošte až také jednoduché nieje, lebo mäsko sa zvykne vysušiť skôr ako upiecť. Týmto postupom sa Vám to nestane a dosiahnete výborný výsledný efekt. Šťavnaté mäsko a chrumkavú kôrku.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
50 g
20 g
3 g
5 g
1 ks
2 g
1 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistené pstruhy vložíme do misky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, potrieme rascou a korením na ryby. Pridáme ,,symbolicky" štipku rozmarínu a provensálskych byliniek. Odložíme do chladničky na 6-24 hod. Osobne si korenie na ryby miešam sám podľa vlastnej chuti. Jeho zloženie je ľahké si prečítať na už namiešanom :-)

    Pstruh na rošte - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si pahrebu (ja osobne grilujem na bukovom dreve) . Tri klátiky (cca 30 cm) bukového dreva necháme obhorieť, až kým sa nerozpadnú na vysokovýhrevné drevené uhlie. Rošt pripravíme nad pahrebu do výšky 25 - 40cm. Záleží to od žiare vychádzajúcej z pahreby.

  3. 3

    Kým nám obhára bukové drevo, vyberieme ,,marinované" pstruhy z nádoby a naplníme ich na plátky pokrájanou slaniknou a cibuľkou na kolieska. Vložíme do obojstranných zatváracích mriežok, aby sa nám pri otáčaní nerozpadli, a položíme na rošt, nad žeravú pahrebu.

    Pstruh na rošte - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 20-30 min a počas pečenia ich potierame zvyšnou marinádou z nádoby, v ktorej sme ich nechali odstáť v chladničke.

    Pstruh na rošte - obrázok 4
  5. 5

    Pstruhy vyberieme z mriežok, potrieme ich maslom a plátok maslo môžeme vložiť do nich, k slaninke a cibuľke. Pokvapkáme citrónom a ešte ozdobíme krúžkom citróna. Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti. Takto pripravené pstruhy sú štavnaté a chutné. Obvykle sa zvyknú na grile dosť vysušiť, ale so slaninkou sa Vám to nestane. :-) Dobrú chuť.

    Pstruh na rošte - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
takto pripravené ryby sú najlepšie... už aby začala grilovacia sezóna... pekný recept :-)
sisuk
ukladám, do leta je ďaleko, skleróza šarapatí... :-)
brano24
Ďakujem. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky. Ja ich musím naraz robiť aspoň 10-12, lebo doma sa toho nevieme ,,dojesť" :-). Odporúčam grilovať na buku, alebo na uhlí, ale s uhlím sa nikam neponáhľajte a nechajte ho aspoň 20 horieť a grilovať až keď je celé pokryté bielym povrchom. Vyhnete sa tak nepriaznivému dehtu. keď neviete zohnať čerstvé pstruhy, tak nezabudneite, že v TESCU predávajú živé skoro stále. Aj Vám ich tam zabijú a očistia za nepodstatný poplatok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia