Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. mája 2012
Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept)
Foto: pusta

Máme veľmi radi z rýb práve pstruha. Pripravila som ho s pomarančmi a citronom, ktoré som pokrájala na plátky a vložila som ich do Zobraziť celý popisMáme veľmi radi z rýb práve pstruha. Pripravila som ho s pomarančmi a citronom, ktoré som pokrájala na plátky a vložila som ich do pstruha i na neho. Podliala som ho šťavou z citrusov, do bruška som ešte vložila vetvičku petržlenovej vňate, posypala tymiánom, pokládla plátkami masla, obložila zemiakmi a upiekla. Mal chrumkavú kožičku, jemné šťavnaté mäsíčko, vynikajúcu šťavičku, a tá úžasná chuť - skrátka veľká mňamka!

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

2 ks
2 ks
2 ks
z 1 pomaranča
z 1 citrona
100 g na plátky
podľa chuti /sušený
podľa chuti
6 vetvičiek
300 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravila som si pomaranč, citron, petržlenovú vňať. Citrusy som nakrájala na plátky a vytlačila som z 1 kusu každého z nich aj šťavu.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohľad na plátky z citrusov.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pstruha som umyla, poutierala, vložila som ho do pekáčika, osolila a nechala odpočívať asi 1 hodinu. Je výhodné pripravovať pstruha vv pekáčiku z jenského skla, môže sa v ňom aj servírovať.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do brucha som vložila vetvičky petržlenovej vňate.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložila som aj plátky citrusov do bruška...

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a pokládla som ich aj na pstruha.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypala som tymiánom, mala som sušený, ale ak mám, dávam čerstvý.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pstruha som pokládla plátkami masla.Podliala som ho vínom, pomarančovou a citronovou šťavou,...

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a obložila zemiakmi, pokrájanými na krížalky, posolila som ich a pokládla maslom.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 45 minút. /závisí od trúby/

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a pochutnávali sme si. Dobrú chuť! Poznámka: toto jedlo môžu vegetariáni, presnejšie Pesco-Vegetariáni, tento štýl stravovania je populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa. http://sk.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstvo - Pesco vegetariánstvo (aj Lakto-ovo-pesco vegetariánstvo alebo Pescetariánstvo) – Toto stravovanie používajú ľudia, ktorí jedia mlieko, vajcia, ryby a v niektorých prípadoch aj plody mora, ale žiadny ďalší druh mäsa. Tento spôsob stravovania je obzvlášť populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa.

    Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tatranocka
45 min na pstruha nie je veľa ? Ja pečiem 30 min zemiaky a potom položím navrch pstruhy a spoločne dopečiem asi 20 min.Otec je rybár,takže rybky mávame často,mám s tým skúsenosti.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @marianne69 , podľa môjho názoru naše recepty nie sú si podobné. v mojom nie sú ani vetvičky čerstvého citronového tymiánu , ani cibuľa,ani čerstvo mleté čierne mleté čierne korenie. do bruška pstruha nedávam kolieska cibule, maslo a tymián, ale sú tam vetvičky petržlenovej vňate, plátky citrona a pomaranča. nepoužívam olej. môj pstruh neleží na lôžku z opraženej cibule, používam obyčajný tymián, pred spracovaním neodpočíva celú noc v chladničke. nepečiem ho prikrytého alobalom a mám aj rozdielny čas pečenia. myslím, že sú to dva úplne odlišné recepty. skúsila som aj tvoj recept, obidva sú veľmi pekné a veľmi chutné, ale iné.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @tatrano čka, tých 45 minút nie je veľa, najprv som piekla 25 minút, potom 35 minút, ale pstruh bol stále nedopečený, na polovicu ešte surový. musela som pridať a po 45 minútach bol správne upečený,bol taký, ako má byť. zrejme je to tým, že je pokrytý plátkami pomaranča a citrona, okrem toho, to závisí od trúby, akú kto má. to som v recepte pre istotu uviedla v zátvorke.
cathyc
Nič proti receptu, ale keď si dám výber vegánských jedál a ukáže mi tento recept, tak mi to príde ako výsmech.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @cathyc , nechápem tvoj komentár. tento recept som nenašla medzi vegánskymi jedlami ako hovoríš. pozerala som aj tagy, do ktorých som to dala, a to sú:bezlepková diéta, bezlaktozová diéta, jedlá pre diabetikov a jedlá pre štíhlu líniu. nemám tam vegetariánov a ani vegánov. jedine ak by sa mi šmykla ruka a redakcia to už stihla opraviť. v tom prípade sa ospravedlňujem všetkým vegánom, lebo medzi vegánske jedlá to skutočne nepatrí.

xara2
Robila som podľa tohto receptu, ale šťava bola veľmi kyslá , bola som sklamaná, na budúce len jedno koliesko citróna na vrch podľa mňa stačí...
concord
@xara2
S receptami tejto panej treba postupovať opatrne.Ona vie krásne opísať a predať svoje recepty. Varil som pár jedál podľa jej receptu a nebolo to také ako to vychvaľuje. Pri tomto recepte ma fascinuje ako bojuje za čistotu potravín a v tomto recepte sa to len hemží chemicky ošetrenými citrónmi a pomarančami. Ako ju už mám zmapovanú teraz nastane jej hysterická reakcia.
turek
@concord
To nemáš na nový rok nič iné na práci,len začať osočovať varecháčov ?
Snáď si jej mal v prvom rade zaželať šťastný nový rok ! !
pusta
@xera2 , to mi je ľúto, kľudne si prispôsob chuť svojmu vnímaniu kyslosti,nám to kyslé nebolo vôbec, práve naopak - milujeme chuť citrusov :-)
pusta
@jannaa , pozerala som mail /síce až dnes, prepáč mi, skôr som pod týmto rp nebola/, ale nič som od teba nenašla. ak by si mohla, skús mi napísať znovu, rada si to prečítam aj odpoviem.
dakujem a šťastný rok 2014 ti prajem :-)
pusta
@turek , istí ľudia asi nikdy nepochopia, že ak im neodpoviem,pohŕdam nimi, neexistujú pre mňa, nepovažujem ich za hodných môjho slova, nevidím ich a prehliadam ich, ich komenty nečítam, pod ich rp nechodím, jednoducho ich ignorujem :-)
@turek želám ti šťastný Nový rok 2014 bohatý na všetko dobré :-)
dakujem ti zo srdca :-)))))
pusta
@janaaa , ospravedlňujem sa ti za chybu, ktorú som spravila v tvojom nicku.
dakujem ti.
taktiež sa za tú istú chybu ospravedlňujem @xara2.
dakujem.
turek
@pusta
Robíš dobre,keď takýchto ako concord ignoruješ.Jeho prioritou je asi arogancia .Keď krava zabučí znie to lahodnejšie ako jeho,, drízdaniny na vareche.
Ďakujem.Podobne aj tebe šťastný Nový rok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia