Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 14. januára 2015

Zopár som ich tu našla, každý je trochu iný, pre spestrenie pridám aj ja, snáď niekomu príde vhod taká sladšia večera...

40 minút
príprava
60 minút
na 165 °C

Suroviny

200 g (lúpané proso)
120 g
3 ks
80 g
štipka
1/4 l
Plnka tvarohová:
500 g
2 ks
2 lyžice
z 1 ks
1 ks
1 hrsť
Na povrch:
3-4 ks
1 lyžička
2 ks
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Pšeno prelejeme vriacou vodou 2-3 krát cez sitko, aby stratilo horkosť.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme prepláchnuté pšeno 1/4 l vody pridáme štipku soli a varíme približne 25 minút, Za tú dobu vsiakne všetká voda do pšena, necháme vychladnúť.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s polovicou cukru do peny. Bielka vyšľaháme a pridáme zvyšný cukor a ešte asi 2 minúty šľaháme. Pridáme do vychladenej pšenovej kaši, najskôr vyšľahané žĺtka, potom orechy a nakoniec jemne vmiešame vareškou vyšľahaný sneh.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a namočenými hrozienkami. Jablká nastrúhame na hrubšie, pokvapkáme citrónom, aby nezhnedli.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech z rozmermi 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme pšenovú hmotu, roztrieme po celom plechu, na ňu opatrne navrstvíme tvarohovú plnku a roztrieme a po vrchu pokladieme nastrúhané jablká a posypeme škoricou a cukrom.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov približne 60 minút, každý si svoju rúru pozná. Keď budú jablká na vrchu do zlata a vôňa sa nebude dať vydržať vytiahnite z rúry.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutil nám aj horúci, aj studený, nebol veľmi sladký, ak by Vám bol málo sladký polejte ho javorovým, alebo datlovým sirupom.

    Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

martamm
@Zuzanka1347 , výborný recept, použila si moje obľúbené suroviny, možno by som namiesto mletých orechov dala sekané, ale ináč hodnotím tento nákyp na 1* :)
katka78
Pšenový nákyp som robila len raz a bol vynikajúci, aj tento vyzerá chutný a šťavnatý.
notakja
Kupila som si minule pseno, ale este som ho nepouzila, tak hladam nejake dobre recepty. Tento sa mi podava. Vdaka, ze si sa podelila s receptom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia