Pšenično-ražný zemiakový chlieb fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. februára 2012
Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som celozrnnú ražnú múku a rozmýšľala som, ako ju použijem. Napadlo ma upiecť pšenično-ražný chlebík, ale aj so zemiakmi, ochutený drvenou rascou. Výsledkom Zobraziť celý popisKúpila som celozrnnú ražnú múku a rozmýšľala som, ako ju použijem. Napadlo ma upiecť pšenično-ražný chlebík, ale aj so zemiakmi, ochutený drvenou rascou. Výsledkom bol veľmi chutný chlieb, ktorý bol ľahučký, vláčny aj dva dni po upečení, mal chrumkavú kôrku a pri krájaní sa nedrobil.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
60 minút
na 230/10 a 190/50 °C

Suroviny

840 g
160 g
300 g
42 g čerstvé
550 - 600 ml
2 Pl
1 CL
1 a 1/2 PL
2 CL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala obe múky, premiešala som so soľou, drvenou rascou, vyhlbila som do múky väčšiu jamku uprostred a do nej som dala uvarené a nastrúhané zemiaky.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zemiaky som namrvila čerstvé droždie,...

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...ktoré som posypala kryštálovým cukrom a...

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala trochou vlažnej vody. Pridala som ocot a nechala som na teple, aby vykysol kvások. cca 15 minút

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked kvások vykysol, pridala som zvyšnú vlažnú vodu, všetko som dôkladne spracovala na pružné, nelepivé a polotuhé cesto, ktoré som poprášila múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple, aby pekne kysol. Po 30-tich minútach som cesto znovu prepracovala a ...

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nechala som cesto znovu kysnúť dalších 30 minút.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, ešte raz som ho prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ktorý som preložila na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom/, nechala som ho kysnúť ešte 20 minút a pred vložením do rozohriatej trúby som ho potrela studenou vodou.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlieb som piekla 10 minút na 230 stupňoch C, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a piekla som ešte 50 minút. Počas pečenia som ho ešte 2x potrela studenou vodou a taktiež hned po upečení a vybratí z trúby. Nechala som ho vychladnúť na mriežke.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu je prierez chlebíkom, ktorý má chrumkavú kôrku a striedka je ľahká a výrazne porovitá s väčšími okami. Chlieb možno po nakrájaní aj zmraziť a mať ho vždy po ruke ako čerstvý.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marcy
áno,chlebík by mal po vybratí z rúry odpočívať na prírodnom dreve :)) cez víkend bude zas
marianne69
...si sa rozpiekla:-),samozrejme je to tiez krasny chlebik.Vsetky chlebiky a pecivka,ktore som piekla podla Tvojich receptov sa mi podarili.
tatranka
Veľmi pekne vypečený chlebík.Pekná štruktúra,pekná kôrka a to u mňa zaváži pri chlebe.Chlebík,ako maľovaný.
kucharka100
Chlebík je krásny nielen na vzhľad ale isto aj zdravý a chutný. Musím aj ja vyskúšať, vďaka za recept.
klaura
profesionálne pekárne traste sa !!!! tu na Vareche je toľko krásnych chlebov ... a keď ich rad radom všetky začneme skúšať ... no, neviem, neviem ... :))
toto je veľmi pekný chlebík ... tiež si ho ukladám ...
tancotanka
krásny chlebík, i ja často pekávam, aj 2 - 3 x v týždni, a veru nezostane ani smidka...
zuzliak
dajte mi smalec, cibulua sol a pustite ma k tomu chlebiku, kym je teply :D Fantazia, mas ho uzasny, taka rodinna velkost-SUPER! :) Ja pridam zajtra jeden mliamkovy :)
babkamt
Máme ďalší dobrý recept na doma pečený chlieb. Nie je nad neho . Pekárne traste sa. Zostanete bez práce .
kuchticka
Chlieb je velmi pekny a iste i chutny. Ja peciem podobne iba som este nikdy neskusala so zemiakom, lebo nikdy nemam uvareny ked chcem narychlo piect chlieb. Ale tiez pouzivam raznu a celozrnnu psenicnu muku a iba suche drozdie.
dogagador
vyskusam, uz som napiekla tolko vselijakych a vsetky boli lepsie, ako tie z obchodu, vsetky boli trvanlivejsie, ani jeden nikdy nesplesnel. aj tento sa mi paci.
sportak
Pečiem si taktiež svoj chlieb. Rád experimentujem, chleba s ražnou múkou /2 x/ sa mi moc nevydaril. Asi som nemal dobrý pomer oboch múk. Tento recept sa mi veľmi páči a vyskúšam. Dala si mi inšpiráciu na zajtra. Ďakujem. P.s. Výborne nafotené.
kadely
Když není uvařený brambor, dá se použít i nastrouhaný syrový, věřte mi, mám to vyzkoušené a nesní-li se chleba do dvou dnů, vydrží "jedlý" klidně týden. V akci jsem koupil i chlebové směsi, ale vždy přidávám cca polovinu hladké pšeničné mouky. Po dvakrát už jsem přidával i strouhaný kokos - s výborným výsledkem...
cica2
krásny chlebík a domáci je naj! :-)
slivocka72
...vynikajúci chlebík, dakujem za recept, práve ochutnávam s domácim masielkom a novou cibulkou....mňááááááááám.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia