Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Jeden z mojich chlebov s láskou upečených ...

20 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. Všetko dáme naraz do misy. Môj kvások sa skladá zo 175 g ražnej múky a 175 g vody.(Receptov na chlebový kvások je tu viac, aj ja mám jeden v receptoch).
  2. Dôkladne premiešame aspoň 10 minút. Vznikne mäkké lepkavé cesto. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou alebo vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Necháme kvasiť cca 3 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času dáme celý rímsky hrniec do vody. (Platí pre neglazovaný).
  3. Vykysnuté cesto začne mať na povrchu bublinky. Má dvojnásobný objem.
  4. Rímsky hrniec vyberieme z vody. Vložíme do neho papier na pečenie. Opatrne vyškrabneme cesto, aby sme neporušili bublinky v ceste. Uhladíme mokrou rukou. Môžeme trochu narezať povrch, alebo necháme nech popraská prirodzene. Zakryjeme vrchnákom a vložíme do vypnutej rúry. Necháme tak asi 20-30 minút.
  5. Potom rúru zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Zložíme dole vrchnák. Chlieb teraz vyzerá úplne surový a mokrý na povrchu. To je v poriadku. Dopečieme ešte 30 minút a vytvorí sa nám takáto parádna kôrka.
  6. Vyklopíme a odlepíme papier na pečenie. Ide to ľahko. Necháme vychladnúť na mriežke. Tento chlieb má 1750 g. Mám rímsky hrniec 3,6 litrový. Dá sa v ňom upiecť chlieb okolo 2000 g.
  7. ...striedka...:-)