Pšenično-ražný kváskový chlieb 2.

irenaw - fotkairenaw, 9. júna 2012
Pšenično-ražný kváskový chlieb 2.
Foto: irenaw

V chlebníku nič, víkend pred nami, naplánované ratatouille a k tomu ja potrebujem chlieb... pečieme na víkend.

20 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
400 g
450 g
2-3 čl
2 PL
1-2 ks
5 PL
2 PL
2 PL
500-600 ml




Postup

  1. 1

    Návod na založenie kvásku nájdete tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html . Alebo u iných autorov, ktorí tu majú svoj spôsob. Môžete si vybrať :-).

  2. 2

    Papričku posekáme na drobno. Olivy nakrájame na tenké kolieska. Čerstvý rozmarín posekáme na jemno. Všetky suroviny dáme naraz do misy a miesime aspoň 10 minút. Necháme zakryté fóliou, aby cesto neoschlo, kysnúť na dvojnásobný objem.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb 2. - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým namočíme rímsky hrniec do vlažnej vody. Keď je cesto vykysnuté, dáme do hrnca papier na pečenie a opatrne preložíme cesto. Zatvoríme a vložíme do studenej rúry. Počkáme cca 15-20 minút a zapneme na 200°C. Pečieme zakryté hodinu. Odokryjeme a pečieme ešte 30-35 minút. Zapichneme do stredu špajľu, ak je čistá, vyberieme na mriežku. Po cca 10 minútach odstránime papier a necháme úplne vychladnúť.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb 2. - obrázok 3
  4. 4

    ...alebo aby bol aspoň vlažný ;-D ...tento bochník má vyše 2 kg.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb 2. - obrázok 4

Diskusia k receptu

trencanka
Sa mi zda, ze cim dalej tym viac nas tu pecie chlieb. Ja tiez, vcera som piekla. Len ma nenapadlo dat ho do rimskeho hrnca. Preco ho mas 15 minut v tom hrnci a potom pustas ruru?
Dost ma na tom peceni stve to, ze pre rôzne druhy muky musim chodit do bio predajni, obchodov so zdravou vyzivou. Bezne len v Kauflande kupim spaldovu a psenicu celozrnnu. V Tescu nic.
Taky domaci chlebik je uplne nieco ine ako tie akoze tvariace sa celozrnne chleby v obchode.
Ja som vcera do toho môjho chlebika pridala nakrajane susene paradajky - na spôsob stredozemnej kuchyne.
Dakujem za napad s rozmarinom, mam ho na balkone, urcite vyskusam.
Gratulujem ku peknemu chlebiku.
jokin
Aj tvoj chlebík vyzerá dobre, len moji by ho nejedli. Nemajú radi ani papričky, ani rozmarín. Ale otom je varenie , môžeme si uvariť presne to čo nám vyhovuje. Prajem Ti veľa kulinárskych úspechov.
claretka
chlebík plný chuti, len ma zaujíma, kde si zohnala jačmenný slad? Ukladám do kk.
marienka44
@Irenaw ,zatuzila som aj ja po kvaskovom chlebe. :-). Budem sa drzat Tvojho postupu. Dalsi skvely recept si pridala dnes, 9.6.12.
Ja mam doma tieto muky:
Razna celozrnna muka hladka
Celozrnna psenicna muka special-strdna
Psenicna grahamova pre domace pekarne
Spaldova celozrnna muka hladka
a samozrejmebezne typy beila hladka 00, polohruba, hruba, dalej kolacova a strudlova.
Ktoru mam pouzit na kvasok a potom dalej na chlebik? Dakujem za odpoved a za cenne rady ohladom chleba.
irenaw
@trencanka to bude tým, že keď si zvykneme na domáci, ten z obchodu nemá šancu :-) Nechávam chlieb vo vypnutej rúre ešte chvíľku (15-30 minút odhadom), nech sa trošku ustáli prípadne podkysne, keď som s ním hýbala. Nie je to nutné. Máš pravdu, Tecso je na múky katastrofa. Uprednostňujem Kaufland. V bio pýtajú za rovnakú múku viac a okrem toho tam dlho stojí, už som mala 2x v špaldovej mole. Keby som mala sušené paradajky, tak dám, nakoniec boli papričky. ďakujem pekne :-)
irenaw
@jokin presne tak to je, ďakujem, aj tebe :-) @izabella929 @afataga ďakujem vám @claretka bio alebo internet @marienka44 budem ti držať päste. dobrý výber múk, som zvedavá, ktorý chlieb bude ten tvoj NAJ. do kvásku dávam len ražnú, čítala som, že kvások z ražnej sa pestuje najľahšie. najčastejšie dávam ražnú chlebovú hladkú. ak nemám, dám ražnú celozrnnú, zatiaľ som nemala problém. ešte treba dať pozor pri veľmi tvrdej vode alebo veľmi chlórovanej, je lepšie ju prevariť alebo aspoň nechať odstáť. chlieb pre začiatok rob tak, aby bola väčšina múky pšeničnej, cesto je jednoduchšie na spracovanie. nech sa ti darí. @longova tam som sa učila :-)
hrka
kde kúpim papričku habanero?
mariaklara
@irenaw , piekla som tvoj chlebík, veľmi sa ma páčil, viem, že to ešte nieje ono, ale aj chuťove je veľmi dobrý, ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia