Moravské koláče

Prvé moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: zuzkanr

Môj prvý pokus o moravské koláče, ktoré patrili medzi moje najobľúbenejšie v detstve, ktoré som trávila u babičky :-) Najvyšší čas naučiť sa ich piecť :-)

27
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prvý si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor, múku, nadrobené droždie a všetko metličkou vymiešame. Položíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Kým kvások kysne pripravíme si suroviny na cesto. Zmiešame múku, cukor a soľ, ktoré dávam do rýchlokysky.
  2. Do menšieho hrnčeka si dáme mlieko a maslo. Zapneme sporák na mierny oheň a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom vylejeme do rýchlokysky.
  3. Pridáme aj vykysnutý kvások.
  4. Vypracujeme si cesto, ktoré kyslo hodinku a pol.
  5. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Keďže som koláčiky robila prvýkrát netušila som, koľko kusov mi z toho vyjde a koľko plnky budem potrebovať, takže mi z tvarohovej troška aj zostalo. Orechová plnka: Mlieko si zohrejeme v hrnčeku a teplé ho zmiešame s pomletými vlašskými orechmi a cukrom. Tvarohová plnka: Zmiešame tvaroh, cukor a žĺtok. Na koláče, na ktoré išla tvarohová plnka som použila aj domáci slivkový lekvár a slivky zo záhrady, ktoré som si nakrájala na malé štvrťky (toto mi vyšlo zo 6 sliviek, ale stačia 3-4).
  6. Zapneme si rúru na 180 stupňov. Keď cesto vykysne rozdelíme si ho na dve polovice (jedna na tvarovoho-slivkové, druhá na orechové). Cesto si vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 1cm a pohárom vykrojíme tvary.
  7. Opačným koncom pohára si urobíme v koláčoch dierky, do ktorých dáme čajovou lyžičkou orechovú plnku a okraje potrieme rozmiešaným vajíčkom. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.
  8. Koláče som piekla cca 20 minút kým nezačal byť okraje zlaté.
  9. Tvarohové som robila teda tak, že na spodok jamky v koláči som dala lyžičku slivkového džemu, potom tvarohovú plnku a do toho strčila najkrájané slivky. Okraje som potrela vajíčkom a nechala zas kysnúť pod utierkou ešte 10 minút. Potom som dala piecť ešte posledný plech, na ktorom boli zvyšné 4 koláče, čiže z tejto dávky mi celkovo vyšlo 27 koláčov. Bielky, ktoré mi zostali som dala zjesť nášmu psíkovi (lebo zo surových vajíčok majú psy lesklú srsť), ale je len na vás, ako ich zužitkujete vy :-)