Prívarok zo suchej, veľkej fazule a .....

frezia68 - fotkafrezia68, 6. júna 2013
Prívarok zo suchej, veľkej fazule a .....
Foto: frezia68

Na jar varievam najradšej zeleninové jedlá z produktov trhu.Ale ten už dlho trvajúci dážď, pochmúrne počasie a chladný panelákový byt ma núti zapnúť rúru,aj Zobraziť celý popisNa jar varievam najradšej zeleninové jedlá z produktov trhu.Ale ten už dlho trvajúci dážď, pochmúrne počasie a chladný panelákový byt ma núti zapnúť rúru,aj sporák.Tak som upiekla celozrnné bosniaky a vybrala z mrazničky kúsok údenej krkovičky.Fazuľu a najmä tú veľkú máme v obľube a tak vznikol tento obed.

4
porcie
10 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 ks
1 stonka
5 ks
1,5 dcl (mlieko)
4 ks
Príloha:




Postup

  1. 1

    Večer som namočila fazuľu a ráno zliala vodu.S čistou vodou som prevarila a zasa zliala a ešte raz to isté,lebo p. Bukovský doporučuje proti nadúvaniu.A teraz som pridala vodu tak,aby fazuľa bola zaliatá asi 2 cm nad úroveň fazuľky.Pridala bobkový list,nové korenie,soľ, trocha trstinového cukru...

    Prívarok zo suchej, veľkej fazule a ..... - obrázok 1
  2. 2

    a stonku čerstvej saturejky,ktorá tiež zabraňuje nadúvaniu a podporuje trávenie.

    Prívarok zo suchej, veľkej fazule a ..... - obrázok 2
  3. 3

    Zároveň som očistila 2 zemiaky ,nakrájala na drobné kocky,lebo nedám zásmažku.Zemiaky sa rozvaria a zahustia prívarok.Preto som ich varila zároveň s fazuľou a nie dodatočne.

    Prívarok zo suchej, veľkej fazule a ..... - obrázok 3
  4. 4

    Fazuľa sa varila pomaly asi 2,5 hod.,lebo nemám tlakový hrniec a ani už nebude.Ale výsledok bol taký chutný..... zemiaky ho zahustili,ale na záver som pridala smotanu a lyžicu múky,nechala ešte pomaly vrieť asi 15 minút,pridala lyžičku masla na zjemnenie chuti a celkom do hotového pridala citrónovú šťavu.A k tomu domáce celozrnné bosniaky,alebo chlieb,alebo komu čo chutí. A už ani neprší a slnko nesmelo vykúka.Dovarené,zajtra to isté prihrejem a ideme von,lebo nie len jedlom je človek živý,nie? Tak DOBRÚ CHUŤ :-)

    Prívarok zo suchej, veľkej fazule a ..... - obrázok 4

Diskusia k receptu

anina6
inšpirovala si ma frezia, dnes máme zapekané cestoviny s brokolicou, ale v sobotu asi urobím prívarok podľa teba. a tie bosniaky nádhera, máš ich aj na vareche?
mariamka
ja prave tiez varim tuto mega fazulu, ale polievku nakyslo a nie a nie zmeknut, ale za tu chut to stoji :) velmi chutne vyzera privarok udene ani nevravim, a ten bosniak spicka!
izabella929
veľmi chutná vec, poznám, robievam a iba vrele doporučujem.-)))krásne si to naaranžovala.-)))
marianne
toto veeelmo lubim,robievam casto...idem odrazu fazulu namocit
marianne
@frezia macam aj dva dni a vodu premyvam,to je zaklad dobre uvarene fazule,vtedy je uvarena coby dup...neviem ci som to dobre napisala:-))
frezia68
Táto sa máčala od včera rána a tiež s výmenou vody :-) a aj tak 2 1/2 hod.,ale veď dôchodca má čas a zajtra len prihrejem .
afataga
tuto fazulu mam rada, ale nevarim ju od isteho casu, ked som ju varila 5 hodin a nechcela zmaknut, nutria jedna :-) tlakovy hrniec nechcem, ja sa toho bojim
margaretka28
toto je tá najlepšia fazuľa a v tejto podobe a ešte aj s domácimi žemličkami, to musel byť výborný obed
salinka
Takúto dobrotu by som mohla jesť na raňajky, obed, aj večeru. Len by som asi "vydurila" muža spod duchny:-))))
radost
@frezia68
toto je rodinný obľúbený recept..ja bez údeného..
pestujeme veľkú fazuľu-voláme ju švábka..
večer namočím..pred spaním vylejem vodu a namočím do rána..ráno vylejem a dám variť do tlakového-bez soli...rada dám kožku zo slaniny-kože odkladám na tento účel..po uvarení dorábam-na rôzne spôsoby..od polievky so zeleninou..na kyslo-temer tak ako ty...časť uvarenej fazule si nechám-niekedy do leča..do dusenej zeleniny..psík má veľmi rád..a tak...sýte..výborné...
môj ujo mal rád sušené slivky do nej..ak neboli-dal si lyžicu domáceho slivk.lekváru..
nedávam zásmažku ani zátrepku..
ostalo ti?žeby sme zajtra...ale sme dvaja...:-))).
ola111
Moje obľúbené jedlo,táto veľká fazuľa je fajná,má takú gaštanovú chuť...
mracik9
frezia68,ešte že je zlé počasie,ináč nenavaríš a nenapečieš také dobroty,ja som piekla langoše a počúvala rev leva z cirkusu :))
angast
super fazuľa !! Bukovský tomu nerozumie. Keď papáš takúto fazuľu a ani si poriadne nepr.... , tak to stojí za prt.
majka60
Fazuľa je vždy dobrá a tie bosniaky k tomu, vyzerajú krajšie ako z obchodu.
frezia68
@salinka :nemusíš vyduriť,táto nenadúva.....ale v tomto období dažďa nevadí podkúriť :-)))
frezia68
@rados ť:aj tak viem,že neprídete,musíš sama navariť:-))) Ale si mi vnukla dobrý nápad,že ak varím,tak viac a odložiť do zásoby a to už využijem pri budúcom varení,lebo veď pri jednom ohni :-) dobre radíš.
frezia68
@angast :máš pravdu,nedávno sme boli u lekára s tráviacimi problémami a lekár bez okolkov s úsmevom potvrdil známe:"Kto grgá a p..í,zdravie si tvrdí" a aké zábrany,ak máš problémy? A radil variť aj fazuľu.......
iva63
výborný, fajnový prívarok si navarila, super obedík!...a tie celozrnné bosniaky nemajú chybu! chválim-:)
katca22
mňňňám..toto si pamätám zo školskej jedálne (varili nám veľmi dobre :) ) určite uvarím
elysa
výborná fazuľka, mne veru ani to mäsko, netreba, mám ju rada s langošom...
sracz
Môj celoživotný verný sprievodca, spolu s hev i tam_kami s dusenou sladkou kapustou - takže aj ten Tvoj "provokatívny" tanier fazuľového 77 "paľcového" prívarku je z mojej kategórie "šicko berem a zožerem, meso sebe možece zochabic"! Krásna práca, krásna porcia, krásne spomienky, Ditka milá, @frezia68 kamarátka zos PO!
evanaaa
Ja od jedného času už len konzervy kupujem - červenú fazuľlu ( Giana, ap.), lebo som stratila trpezlivosť, v kuchte ani za hodinu nezmäkla, a ak, tek jedno zrnko bolo tvrdé, druhé mäkké a tretie sa rozpadlo, neviem, pred tým sa mi to nestávalo, takto aspoň o nervy neprídem ( nanajvýš o zdravie). Ale fazuľa sa má posoliť až pri konci varenia aby zmäkla ( no, mne ani to nepomohlo). Minule bola polievka, je na čase pre zmenu spraviť omáčku - prívarok. Ja ju ešte oštiplavím, ako skoor všetko, čo varím.
manya
aj mne sa stalo, že niektoré fazule nenapučali a tak sa neuvarili, preto pred varením po zliatí vody ju v mise ponatriasam, a keď počujem, že mi niektorá klepne o misu tak ju preberiem ešte raz, varím v tlakovom hrnci 10 - 12 minút, podľa toho aká je stará, pestujem si vlastnú, u nás sa jej hovorí Čadovka, a nie je taká veľká ako varila @frezia68 ,( takú voláme bugár,ale nie Béla).
staja
Takáto veľká fazuľa nemá chybu, varila som z nej včera polievku nakyslo, máme to veľmi radi. A tie vedľajšie efekty? Nevadia.
frezia68
@evanaaa :ani som nevedela o tom solení na konci,ale aj tak solím málo,takže ďakujem za radu.Skús kúpiť fazuľu na trhu,aby neboli to nejaké staré vojenské zásoby,čo kúpiš,ak nechce zmäknúť :-))) ,je to celkom iná chuť.Ja mám šťastie,že ma zásobuje tou veľkou kamarátka z vlastnej úrody,aj dnes mi doniesla asi kilo.
frezia
Vynikajuci recept, davno som to nejedla. Uz je naplanovany.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia