Kelový prívarok
Kelový prívarok

Prívarok z ružičkového kelu s údeným fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 16. októbra 2017

Toto jedlo mám veľmi rád, keď je sezóna ružičkového kelu. Údené dávam bravčové stehno šál, ktoré je čerstvo zaúdené bez korenín, len solené. Podstate Zobraziť celý popisToto jedlo mám veľmi rád, keď je sezóna ružičkového kelu. Údené dávam bravčové stehno šál, ktoré je čerstvo zaúdené bez korenín, len solené. Podstate ešte také mäkké. Je to jedlo z jedného hrnca.

5 - 6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
500 g
2 ks väčšia
70 g
2 ks
1 ks väčší
1 PL
5 strúčikov
1 KL
1,5 l
0,5 l
1 ks (zelená časť)
150 g
1 KL
Na vývar:
1 PL
1 PL
7 ks
1 ks
5 strúčikov
2 l
1 PL




Postup

  1. 1

    Deň vopred si uvarím vývar z uvedených surovín, ktorý prelejem cez sitko. Takto mám koreniny už vo vývare a nemusím potom ich z jedla vyberať. Na druhy deň si pripravím si suroviny. Kyslá smotana chyba, bola ešte na ceste z obchodu. Mrkva a pór veľmi dobré ochutia, tento kel. Zemiak zahustí, takže nemusím použiť múku. Na toto jedlo je dobré použiť liatinový hrniec, alebo dobrým smaltovým dnom. Nesolím počas varenia až na konci. Vývar a mäso sú slané.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dám zohriať masť. Na ňu cibuľu krájanú na pol mesiace a slaninu na kocky. Nechám vypariť všetku vodu s cibule, aby tam ostal len tuk a cibuľa do bledo hneda.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Mäso dobre umyjem od soli a pokrájam na 3 - 4 cm kusy.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Potom mäso pridám do hrnca a opražím, aby sa zatiahlo a pridám rascu a čerstvo mleté korenie štyroch farieb. Ďalej zalejem vývarom skoro povrch mäsa. Prudko rozvarím a potom už len tichučko varím.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pór krájam na kolieska. Ružice kelu očistím a odrežem tvrde časti od stonky. Prerežem každú ružicu na štvrte. Mrkvu, zemiak a cesnak strúham na malých okách na slíže.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Keď je už mäso takmer mäkké, tak pridám k nemu pripravenú zeleninu. Premiešam a zalejem zvyškom vývaru. Varím tak dlho až sa mi zelenina pekne rozvarí. Hustotu si regulujem dĺžkou varenia. (Tu sa ukáže kvalita hrnca, podla lepenia na dno.) Často miešam. Ak to mám dosť husté nalejem smotanu na varenie a nechám rozvariť.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Po rozvarení ochutnám a pripadne dosolím. Až teraz dám aj kyslú smotanu a znovu rozvarím tak na päť minút. Odložím zo sporáku a nechám chvíľu postať.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Mám hotové môžem servírovať. Ja som dal prílohu knedľu. No dobré je to aj so zemiakmi. Želám aj vám dobrú chuť.

    Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu

mijaita
Uzené koleno s kapustičkama, křenem sypané a máslem pokropené, je fantastiká kombinace. Ale tohle je z mého pohledu už překombinované. Podívala jsem se, myslela, že fakt prívarok. Ten by se mi líbil. Ale jen z kapustiček. Možná jsi mě alespoň inspiroval. Prívarok, uzené koleno, brambůrky :-)


haji
Pítrs, můj brácha je tvůj mladší klon, určo by jste si náramně notili! Další pánský receptík do hornické kuchařky. Jsi nezmar!
monty469
No fakt sa neda drzat nejaka dieta. Pri tvojich dobrotach uz vobec nie. To musi byt skvela dobrota . Moji chlapi by si prisli na svoje a moja malickost tak isto. Navaril si vyborne, ako vzdy. Tie tvoje recepty su fakt premakane ;-)
sracz
... nuž ja to, milý @Patroveckypitrs kamarát z jedenej fajty beriem a "žeriem" bez akýchkoľvek úprav. Pokiaľ ešte, čistou náhodou nie si, tak vítaj v cechu "Rytierov a milovníkov kelu"!
patroveckypitrs
@Mijaita (16.10.2017 19:33)

To zaleží od uhla pohľadu. Ja by som takto samotný ružičkový kel, ako máš na obrázku nejedol. Toto jedlo sa u nás bežne varí a nie že prekombinované. Teraz je najviac roboty, všetko pripraviť na zimu a nie ešte variť všetko zvlášť. Vďaka za komentár.
mijaita
Určitě tvůj privarok muze byt vyborny, ale napred bych ho musela ochutnat, nez bych ho takto pripravila. U me je to jednoduche, ja mam rada jidla jednodussi a kapusticky s maslem miluju. Ten privarok udelam jak jsem psala, je to recept - inspirace a to se take pocita :-)
alena45
Mne by chutil aj ako polievka, snáď v zime príde aj na tento recept rad.
alena45
keď si podrobne prečítam recept, veru, aj mne sa zdá, že robiť špeciálne kurací vývar do údeného vývaru (keďže sa to varí spolu s kilom údeného) je naozaj trochu moc. Možno by stačilo pridať pár bobkových listov a pár cesnakov priamo do toho eintopfu.
patroveckypitrs
@Alena45 (17.10.2017 09:44)

Ďakujem za komentár. Dodám len toľko, stačí aj polievka mäsová ak ostane, len teba v nej vyvariť tie koreniny. S tým vývarom to ma tu správu chuť. Preto ho tam dávam.
patroveckypitrs
@Mijaita (17.10.2017 09:30)

Vieš že si mi vnukla dobrú myšlienku. Ten ružičkový kel podusiť na masle a potom naplniť bravčovú krkovičku. Tu napokon dať upiecť do rúry. To môže byť dobrota plnená krkovička ružičkovým kelom. Vďaka za nápad.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia