PRITAMIN

vikulqa - fotkavikulqa, 30. augusta 2014
PRITAMIN
Foto: vikulqa

Tento recept mám od mojej babky, ako malé deti sme to stále vyjedali v špajzi aj čisté bez pečiva :P :D

13
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

4  kg
1  kg
1  kg
4-6  ks
2  hlávky
2 PL
1  ČL
1  dl
2  lístky
2  dl
3  ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé som začala krájať papriku. Odporúčam použiť rukavice ! ( do polnoci som nevedela zaspať a ruky som mala namočené v studenej vode, tak hrozne to štípalo ). Ako ďalšie boli na rade paradajky ( aj so šupkou ), feferónky, cibuľa. Všetko som nakrájala na drobno, pretože ešte nemám mlynček :P Očistila som si cesnak ( väčšinu strúčikov som nakrájala na drobno, no pár hlavičiek (asi 3-4 ) som si nechala vedľa CELÉ ).

  2. 2

    Do hrnca som dala nakrájanú papriku, paradajku, cibuľu. Počkala som kým sa to rozvarí. Pridala som nakrájaný cesnak. Tyčovým mixérom som zmes rozmixovala na kašu a varila ďalej aby sa odparila voda. Pridala som bobkový list. Zmes po 45 minútach začala hustnúť, vtedy som vybrala bobkový list a pridala nakrájané feferónky, pretlačené 3 strúčiky cesnaku ( ktoré som si predtým odložila bokom ), kryštálový cukor, soľ, ocot, olej. Nechala som to bublať ešte asi 15 minút.

  3. 3

    Nakoniec som naplnila fľaše, vysterilizovala a odložila do špajzičky :) Nevydržali sme s priateľom a hneď na druhý deň sme celú jednu fľašku zjedli :D Z tohto množstva mi vyšlo 13 fľaštičiek :)

Diskusia k receptu

kukulienka71
Ja si dovolím prirovnanie @vikulqa - šikulqa:-) dobre je vidieť mladého človeka zabávať sa v kuchyni. Ja som pochodila v tvojom veku rovnako s tými štipľavými rukami a raz som si nechtiac aj oko pretrela...:-) pekná farba pomazánky. Ja červenú papriku nedávam, asi zato ju mám bledšiu, robievam veľmi podobnú ale bez feferóniek.
alena45
škoda, že rajčiny tento rok tak rýchlo končia. Ale možno ešte pár pohárikov stíhnem spraviť. Dobrý recept !
altyn
Premýšľam na čo iné, ako na pečivo by sa to dalo použiť, lebo to vypadá veľmi dobre.Ak máš nejaké typy, bol by som ti za ne vďačný. A len tak trošku bokom, oprav si množstvo v bode 1.: ".. pár hlavičiek.." si oprav na " pár strúčikov"...:-)))
afataga
ja toto robievam uz asi 15 rokov, len to mam pod inym nazvom, v mojom rcp je 20 feferoniek, ja davam 40-50 :-), je to fajnotka
@altyn aj ku klobase alebo grilovanemu masu, niekto si to dava aj ku prazenici, podla vkusu kazdeho sudruha :-)
1x havino
brambora
my to doma volame pikant :D ale tusim tam ten ocot nedavame, uz si nespominam. ;) si velmi sikovna dievcina, len tak dalej.
@altyn presne ako @afi pisala, my to davame ku grilovanym kridielkam, udenemu kolenu... tam, kde sa dava kysla priloha. ale aj maslovy chlebik s tym potriet, hrianku... az mi slina ide :D
brambora
@vikulqa a inak odkial mate ten nazov? sa mi zda, ze tak sa vola madarska paprika taka gulato vlnkata, ci?
vikulqa
@brambora Ano vola sa tak cervena paprika ta gulata :) to som inak ani nevedela len som si to vygooglila :) moja babka to tak volala stále :) Ďakujem za pochvalu :)

@altyn ja to jem doslova ku všetkému, ked robim nejaku omačku k cestovinam, bud arabiata alebo obycajnu paradajkovu, stále tam primiešam pár lyžíc pritaminu :) a ďakujem opravííím si chybičky krásy :D:P
obor123
@afataga , ja Ťa obdivujem. Som človek, ktorého aj pikantné štípe . 50 ks.feferóniek do jednej dávky, Ty musíš byť drak a oheň chrliť.
vikulqa
@afataga Ja som mala feferonky od babky zo záhrady a tie sú také štipľavé, že som to radšej neriskovala s viacerými :P

@havino Odporóčam vyskúšať, zatiaľ to nikto neoľutoval :)
kimlo
Bol som na záhrade obrať paradajky aj papriky, zajtra pár pohárikov urobím...
peta5
práva končím boj so slivkami a mirabelami a už viem čo bude následovať,,, :) takéto ja môžem. má to krásnu farbu a pekne si to naaranžovala, palec hore :)
kimlo
Trocha som chutovo vyvazil pomer cukru a octu, a namiesto feferoniek pouzil Habanero a Fatalii...


paploska
Tak na toto sa chystam aj ja. Len musim navstivit svokru a nazbierat si z domacej urody. Dik za recept ide do kk.
radost
@kimlo
ty si chlap hodný obdivu..stačíš si sám..nepotrebuješ žiadnu kuchársku "divu"..
ja tiež pálivé rada..
no teba snád z úst aj oheň dračí šľahá..
:-)
vikulqa
@kimlo waw :) a z kade máš tie nálepky? :) Habanero milujem :) určite vyskušam ked budem robiť znova :)
@paploska nieje zaco :) ja som mala tiež z domácej úrody od babky, je to takto lepšie :) paradajky sú kyslejšie a paprika má aspoň chuť narozdiel od tej z obchodu :)
adkas
ja nestacim sledovat vsetko, co si tu nasukala, nieto este skusat....recept paci uz je v KK :)
vikulqa
Ja odpadnem normálne že si to nazval PRITAMIN :) jejjj to je pekne :)
kimlo
Poslal som ti do TS odkaz na tie nalepky.
evita1b
Ďakujem za inšpiráciu. Práve teraz ho vyrábam podľa vášho receptu. Kedysi som si ho často kupovala, no dnes ho už v obchodoch nevidieť, alebo ak aj, tak chuť je úplne iná. Je vinikajúci, ja som dala viac feferóniek a použila som len červenú papriku.
kukulienka71
Ja si dovolím prirovnanie @vikulqa - šikulqa:-) dobre je vidieť mladého človeka zabávať sa v kuchyni. Ja som pochodila v tvojom veku rovnako s tými štipľavými rukami a raz som si nechtiac aj oko pretrela...:-) pekná farba pomazánky. Ja červenú papriku nedávam, asi zato ju mám bledšiu, robievam veľmi podobnú ale bez feferóniek.
alena45
škoda, že rajčiny tento rok tak rýchlo končia. Ale možno ešte pár pohárikov stíhnem spraviť. Dobrý recept !
altyn
Premýšľam na čo iné, ako na pečivo by sa to dalo použiť, lebo to vypadá veľmi dobre.Ak máš nejaké typy, bol by som ti za ne vďačný. A len tak trošku bokom, oprav si množstvo v bode 1.: ".. pár hlavičiek.." si oprav na " pár strúčikov"...:-)))
afataga
ja toto robievam uz asi 15 rokov, len to mam pod inym nazvom, v mojom rcp je 20 feferoniek, ja davam 40-50 :-), je to fajnotka
@altyn aj ku klobase alebo grilovanemu masu, niekto si to dava aj ku prazenici, podla vkusu kazdeho sudruha :-)
1x havino
brambora
my to doma volame pikant :D ale tusim tam ten ocot nedavame, uz si nespominam. ;) si velmi sikovna dievcina, len tak dalej.
@altyn presne ako @afi pisala, my to davame ku grilovanym kridielkam, udenemu kolenu... tam, kde sa dava kysla priloha. ale aj maslovy chlebik s tym potriet, hrianku... az mi slina ide :D
brambora
@vikulqa a inak odkial mate ten nazov? sa mi zda, ze tak sa vola madarska paprika taka gulato vlnkata, ci?
vikulqa
@brambora Ano vola sa tak cervena paprika ta gulata :) to som inak ani nevedela len som si to vygooglila :) moja babka to tak volala stále :) Ďakujem za pochvalu :)

@altyn ja to jem doslova ku všetkému, ked robim nejaku omačku k cestovinam, bud arabiata alebo obycajnu paradajkovu, stále tam primiešam pár lyžíc pritaminu :) a ďakujem opravííím si chybičky krásy :D:P
obor123
@afataga , ja Ťa obdivujem. Som človek, ktorého aj pikantné štípe . 50 ks.feferóniek do jednej dávky, Ty musíš byť drak a oheň chrliť.
vikulqa
@afataga Ja som mala feferonky od babky zo záhrady a tie sú také štipľavé, že som to radšej neriskovala s viacerými :P

@havino Odporóčam vyskúšať, zatiaľ to nikto neoľutoval :)
kimlo
Bol som na záhrade obrať paradajky aj papriky, zajtra pár pohárikov urobím...
peta5
práva končím boj so slivkami a mirabelami a už viem čo bude následovať,,, :) takéto ja môžem. má to krásnu farbu a pekne si to naaranžovala, palec hore :)
kimlo
Trocha som chutovo vyvazil pomer cukru a octu, a namiesto feferoniek pouzil Habanero a Fatalii...


paploska
Tak na toto sa chystam aj ja. Len musim navstivit svokru a nazbierat si z domacej urody. Dik za recept ide do kk.
radost
@kimlo
ty si chlap hodný obdivu..stačíš si sám..nepotrebuješ žiadnu kuchársku "divu"..
ja tiež pálivé rada..
no teba snád z úst aj oheň dračí šľahá..
:-)
vikulqa
@kimlo waw :) a z kade máš tie nálepky? :) Habanero milujem :) určite vyskušam ked budem robiť znova :)
@paploska nieje zaco :) ja som mala tiež z domácej úrody od babky, je to takto lepšie :) paradajky sú kyslejšie a paprika má aspoň chuť narozdiel od tej z obchodu :)
adkas
ja nestacim sledovat vsetko, co si tu nasukala, nieto este skusat....recept paci uz je v KK :)
vikulqa
Ja odpadnem normálne že si to nazval PRITAMIN :) jejjj to je pekne :)
kimlo
Poslal som ti do TS odkaz na tie nalepky.
evita1b
Ďakujem za inšpiráciu. Práve teraz ho vyrábam podľa vášho receptu. Kedysi som si ho často kupovala, no dnes ho už v obchodoch nevidieť, alebo ak aj, tak chuť je úplne iná. Je vinikajúci, ja som dala viac feferóniek a použila som len červenú papriku.