Prírodný ,,syr,, z gréckeho jogurtu s tymianom

sjuz - fotkasjuz, 7. augusta 2014
Prírodný ,,syr,, z gréckeho jogurtu s tymianom
Foto: sjuz

Nechala som sa inšpirovať na jednom blogu, recept sa mi veľmi zapáčil.

2 minúty minút
príprava

Suroviny

1 ks veľký




Postup

  1. 1

    Jogurt dáme na hustejšie sitko nad misku, a odložíme do chladničky odpočívať cez noc.

  2. 2

    Je dobré ho prikryť, aby nenapáchol chladničkou:)

  3. 3

    Sitko by nemalo byť ponorené v odtekajúcej srvátke.

  4. 4

    Hotový syr premiešame s troškou olivového oleja, osolíme podľa chuti a pridáme čerstvé bylinky. Samozrejme, fantázii v ochucovaní sa medze nekladú... :) Citrónová kôra, vňaťka, atď posunú túto pochúťku vždy inam. Ja som podávala s pikantným džemom z rajčín.

    Prírodný ,,syr,, z gréckeho jogurtu s tymianom - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
poznám ako stečený jogurt, aj ako domáce pomazánkové maslo, či domácu lučinu:-), vyskúšam aj s tymiánom, určite výborné!
tiginko
veru, už je to asi udomácnené vo veľa "varecháčskych" kuchyniach, ja túto nátierku robievam takmer každý týždeň, vždy s inou príchuťou. A najradšej ju mám s paradajkovo-bazalkovým džemom od @nazarboncuk
mijaita
Je to stejne jako arabsky labneh. S jakoukoliv bylinkou vyborne. S tymianem a cesnekem, s bazalkou, se susenymi rajcaty, limetkou a strouh kurou, s řeřichou. Vykapavam přes plátno.


hanak
No teda @sjuz , Tvoj syr vyzerá veľmi, veľmi lákavo. Veľmi by som si pochutnal, čo už sa nedá ale povedať o @mijaitinom labnehu. Sjuz, Tvoj prírodný syr z gréckeho jogurtu kedykoľvek, ale @mijaita - nie, ďakujem, neprosím si!
2x hanak a anna6
havino
ani u nás nie je týždeň, aby nebola, robím jogurt aj z 3 L mlieka a 7 dc pohár vždy ide na odtečenie
mijaita
@hanak aniz bych se citila dotcena, zajimalo by me jaky je rozdil mezi jogurtem a vykapanym jogurtem? jde o to jak moc je vykapany, myslim si ja. Jinak ze zakysane smetany ci reckeho jogurtu je jiste stejne dobre, pouze ridsi a netrva to tak dlouho. Napis, zajima me to !
daguska
Naozaj je to skvelá vec.Robievam velmi casto.S tým pikantným rajcinovým dzemom vyskúsam.
jozka2
Musim sa priklonit k verzii od @Mijaita ,lebneh nie je nic ine ako odkvapkany plnotucny jogurt alebo kysla smotana,roky to jedavame s pitta bread poliaty oliv olejom press za studena a cesnakom,z chlebika sa odtrhavaju kusky a kazdy si naberie na kusok pitty zo spolocneho taniera,toto je podavane samozrejme aj s inymi dobrotami ako prazenica s cesnakom,plnene baklazany orechami atd.fantazii sa madze nekladu,mozem potvrdit na akykolvek sposob je tento odteceny jogur vyborny,s dzemom ho robim ak mam chut na sladke,ale vynikajuci je aj s dzemikom a vianockou.Velmi dobre .ze si to tu pridala.
sovka62
@hanak , ak si už raz začala, mala si pokračovať. @mijaita sa ťa slušne spýtala, čo sa ti na jej recepte nepáči. Odpoveď "nemám záujem" je nefér. Takto by sme mohli zhodiť každý recept, ktorý sem bol pridaný. Pozrela som si jej recept, rozdiel je len v tom, že bylinky pridala už pred odtečením jogurtu a nechala ho odtiecť viac. Nemyslím si, že by to výsledok ovplyvnilo tak, aby to bolo nechutné.
staja
Toto tiež pravidelne robievam z jogurtu, rôzne dochucujem a používam aj miesto nátierkového masla.
Inak medzi tým, čo ponúkla @Sjuz , a @mijaita , vidím rozdiel len vo fotke. Nie je čo riešiť.
jujoska
@hanak ani ja som nepochopila tvoju kritiku @mijaita ved ide o takmer rovnaky recept! Akurat si ten steceny jogurt kazdy inak ochuti, ved to robime viaceri. Mam pocit ze ty a @megdesign musite rypat za kazdu cenu
1x safran
tatty
ufff..škoda, že sa Varecha takto zvrhla :-(, riešime komentáre, napádame sa, urážame. Oba recepty, autorkin i pridaný od mijaita sú dobré, robievam tak domácu "lučinu" a je výborná.
1x jozka2
hanak
@sovka , @jujoska , vidím, že ste ozaj nepochopili. @mijaitu si veľmi vážim, podľa mňa patrí tiež medzi TOP varecháčov, recept od @Sjuz a samozrejme aj od @mijatija s pridanim labanu sa mi úprimne páči ešte viac. S labanom /labneh/ mám veľa skúsenosti a nedám naň dopustiť. Môj "blbý" komentár bol len reakcia na komentár @mijatie , ktorý napísala k receptu Ivana Čorgáli, šéfkuchára. Link na tento recept som dal v predchádzajúcom komentári. Zaujímavé, že vtedy Vám skoro zhodný komentár od @mijaity neprekážal. Alebo, po šéfkuchároch voziť sa je dovolené? @mijaita iste pochopí, o čom je reč, a ak sa jej to dotklo, prosím o prepáčenie!
mariamka
tiez mame radi tento "vykapany jogurt, volam ho tak, lebo prvykrat som ho zazrela na ceskej stranke, a castejsie ho robim z kyslej smotany, ktoru mavame bezne doma, mam este co dohanat v tom dochuteni, variacie su doslova neobmedzene,, pekny recept @sjuz a p. @mijaita detto
1x jozka2
megdesign
@jujoska ja nikdy nerypem bezdovodne.... Ja ked rypem, tak len na jednom mieste /vieme vsetci kde/ a viem preco to robim ;)
zolik
@ sjuz zajtra idem do mojho oblubeneho tureckeho obchodu. Nie je skoro ziaden rozdiel medzi tureckym a greckym jogurtom a thymian mam na zahrade, tak vyskusam. Urcite sa to hodi ku vsetkemu moznemu, a aj len tak. Dakujem (KK+5)
1x sjuz
jozka2
zolik,nie je ziaden rozdiel,ja ho kupujem v tureckom,alebo syrskom obchode a mam ho este radsej ako doma robeny,oni su od fachu a nme sa nechce s tym stale babrat,ale dobrota to je a zdrava,niekedy,len prezem mladu cibulku s pita a salat a obed je hotovi pre mna/nie pre manzela,ten by asi odpadol z toho co mu ponukam na obed/.
sjuz
ja vám všetkým ďakujem za komentáre:), nemám v pláne tu s niekým súťažiť, odkladám si sem svoje recepty, aj keď viem, že tu už také sú - proste ich tu chcem mať:)) to je všetko.
mijaita
@hanak k labnehu zde, ke krenove pod jeji recept.
Rada si o labnehu vyslechnu cokoliv. Miluju ho, naucila me ho pani co zije v arabskem svete, tam jsem ho i take mela moznost ochutnat. Ja nedelam jogurt denne plnou misu jako Egyptane napr, ale pouzivam ruzne jogurty. Ano, sjuz ma jogurt, ja jsem jen pridala nazor, ze kdyz ma vykapavat pres sitko, ja ho kapu dyl a udelam si labneh. Ta fotka je jeden z mnoha, pridavam bylinky nekdy rovnou do kapani, jindy necham bily a poleju olejem a posypu bylinkama. A druhou cast treba zase jinyma, nebo pouziju jiny olej, ochuceny. A tak bych jedla s potesenim jeji jogurt, jim s radosti labneh, pouze husty jogurt bez sirovátky.
Diskuzi na to tema s potesenim prijmu, kazda malickost kterou se dozvim je pro me prinosna.
zuzanka1367
Ja ďakujem za výborný recept, nepoznala som ho, odskúšala a veľmi nám chutil, odporúčam !!! 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia