Prekladané kysnuté cesto-makovník fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 12. februára 2011
Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept)
Foto: frezia68

Obyčajne pečiem makovník z bežného kysnutého cesta.Ale našla som tento recept v starom receptári,v ktorom vydavateľ praje všetkým pracujúcim,ktorí sa zaslúžili o hojnosť na Zobraziť celý popisObyčajne pečiem makovník z bežného kysnutého cesta.Ale našla som tento recept v starom receptári,v ktorom vydavateľ praje všetkým pracujúcim,ktorí sa zaslúžili o hojnosť na vianočnom stole spokojné sviatky vianočné,zaslúžilý oddych a veľa budovateľských úspechov v Novom roku a podpis : dedo Mráz. A tak len hádam r. 1950-1955 , lebo posledná strana chýba,ale je tam viac výborných receptov a s týmto sa podelím.

200 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

50 dkg
1/8 l vlažné
4 dkg
25 dkg /margarin/
3 ks
2 dkg čerstvé
štipka
trocha




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko,čo k pečeniu budeme potrebovať.

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z uvedeného množstva múky si odoberieme 10 dkg , spracujeme ju s maslom a necháme odpočívať.Pripravíme si kvások,ja pridávam do mlieka trocha medu k droždiu.Ostatnú múku s dvoma vajíčkami a ďaľším žltkom,cukrom a kváskom spracujeme na vláčne cesto a dáme asi na hodinu kysnúť.Do cesta postrúham aj trocha citrónovek kôry a pridávam lyžicu rumu-to už mimo receptu.Aj do plnky.

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí ho ešte raz premiesime a dáme na dosku ďalej kysnúť prikryté obrúskom asi 3O min.-každý uváži podľa vizáže,či dosť podrástlo. Potom ho rozvaľkáme,do prostriedka dáme do štvorca spracovaný tuk a prekladáme ako obálku.

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z každej strany cesto s tukom prikryjeme a ďalej prehneme,aby tuk bol kysnutým cestom preložený.

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto necháme ešte asi hodinu odpočívať prikryté v teple.Potom ho zasa rozvaľkáme a prekladáme ako maslové cesto.Ak je dostatočne znova vykysnuté,rozvaľkáme a plníme makovou( akou chcete) plnkou.Plnku nepridávam,je tu dosť receptov a poslednú výbornú pridávala @jerica.Tiež robím podobnú a každý má svoju obľúbenú.Závin preložím na pekáč a ešte nechám kysnúť asi 3O min.Natriem vyšľahaným bielkom,ktoré som ušetrila z tretieho vajíčka,popichám vidličkou,aby nepraskol a šup do rúry.

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prvých pár minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230°C,potom zmiernime na 200°C a podľa farby(ak veľmi pripeká) aj viac.Dopiekla som na 170°C,každý svoju rúru a jej finty pozná najlepšie.Makovník necháme vychladnúť a v žiadnom prípade nekrájame teplý,ako som urobila ja,lebo som chcela ihneď pridať fotku :-) Dobrú chuť!

    Prekladané kysnuté cesto-makovník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danculka
Ale si dala toho maku,mám rada koláč,čo má dostatok plnky...
jerica
cesto bezchybné, zaujímavé s tým tukom a prekladaním,stojí za vyskúšanie :-))
baculata
Myslím aj ja na plundrované cesto, zvyčajne používané na lekvarové a rozne šátočky,hrebienky.Velmi som rada tomuto receptu, v novších k.knihách som sa s ním nestretla.Určite niekedy skúsim.Mam podobny recept na moravské kysnuté ,tu sú inak suroviny.
alexdidi
Makové, to je moje...vyzerá úžasne, tiež mi pripomína plundrové cesto, ktoré je výborné...
orchidea
Veľmi pekne to vyzerá, ešte som nikdy takéto cesto nerobila, neviem či sa odvážim, ale páči sa mi ten tvoj makovník. Uložím si recept, veď čo ak raz ...
lolka04
Tak toto cesto mam vo vylepšenej podobe,Suroviny:1Kg hladkej múky,2kl soli,4Kl cukru,1 kocka droždia,8dcl vlažného mlieka a 1 Palmarín.Postup:Všetky suroviny okrem palmarínu zamiesim.Vykysnuté cesto rozvaľkame a postrúhame naň palmarín.Cesto poskladame zo štyroch strán na obálku.Necháme postať15-20min.Toto cesto použivam na rožky, záviny.Pečieme 20min na 170°-180°.Plníme makovou,jablkovou,orechovou plnkou.A aby som nezabudla pred pečením potrieť rozšľahaním žľtkom.
babkamt
@lolka04
chcem sa spýtať,do cesta nejdú žiadne vajíčka,alebo si ich zabudla pripísať
dandika1
@jerica pozeram si makovy kolac od frezia68 a ona tam uvadza ,ze Ty si pridala nejaku dobru plnku som na vareche nova ,kde ju mam hladat???Bud taka laskava a daj vediet.VDAKA:::