Predvianočná paštéta môjho otca fotorecept

amelie - fotkaamelie, 6. decembra 2013
Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept)
Foto: amelie

Hľadala som v maminých receptových zošitoch nejaké neokukané vianočné pečivo. A našla som recept na otcovu paštétu, ktorú sme mali veľmi radi, ale nejedli Zobraziť celý popisHľadala som v maminých receptových zošitoch nejaké neokukané vianočné pečivo. A našla som recept na otcovu paštétu, ktorú sme mali veľmi radi, ale nejedli sme ju, odkedy už otec nie je medzi nami... Tento objav ma veľmi potešil a dúfam, že aj vám bude paštéta chutiť:-)

Suroviny

1 kg
600 - 650 g
1 ks
4 strúčiky
2 ks
1 čl
 štipka
 (alebo oravská)
 ak nepoužijete slanú slaninu




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme zovrieť vodu. Z bôčika odrežeme kožu a kosti a pokrájame ho na kúsky asi 4x5 cm. Pečeň pokrájame na dlhšie kusy, ktoré sa vmestia do otvoru mlynčeka na mäso. Keď voda zovrie, vložíme do hrnca kúsky bôčika. Varíme asi 5 minút, potom do vody pridáme pečeň a varíme spolu ďaších 5 minút.

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme z ohňa a dierkovanou naberačkou vyberieme kúsky mäsa a pečene. Zomelieme spolu s cesnakom a cibuľou,

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme vajcia, čierne korenie, muškátový oriešok. Ak treba, trochu zriedime vývarom z bôčika a pečene.

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dno terinky alebo formy na biskupský chlebík vyložíme plátkami anglickej alebo oravskej slaniny a naplníme ju paštétovou zmesou. Navrch poukladáme stonky čerstvého tymianu a zakryjeme plátkami slaniny.

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplnenú formu vložíme do hlbokého plechu, do ktorého nalejeme vodu.

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vo vodnom kúpeli pečieme 25 - 35 minút pri teplote 160°C. Rúru nepredhrievame. Keď sa začnú plátky slaninky navrchu skrúcať, terinku s paštétou vyberieme zh rúry a necháme trochu vychladnúť na mriežke. Keď je slaninka navrchu teplá, ale nie horúca, priložíme na terinku podnos a preklopíme ju. A môžeme krájať:-)

    Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

eviana
No tak mňa by toto vianočné pečivo nesmierne potešilo ;) Krásna paštéta... veľmi chválim a jasných 5* dávam veľmi rada :)
amelie
ďakujem, @eviana , neboj, našla som aj recepty na pečivo:-) väčšina je ešte od praprababky, riadne staromódne... ale možno neznáme. či chutné, neviem, niečo vyberiem a upečiem, chuť a vkus ľudí sa stále mení...
katkat
vaaau, to musi byt riadna dobrota :) v dobrom zavidim :)
radost
@amelie
ja som túto paštetu-ked sme boli plná rodina-robievala a dávala do pohárikov a sterilizovala..a bola-až kým sa nezjedla..luxus-proti dnešným..porozmýšľam..možno urobím..má kto zjesť a veru-mám komu rozdať...
dobre si pripomenula..
pre môjho muža najkoláče-pečené mäso a takéto "zákusky"...:-)
sisok
No aj ja by som spravila, ale nemam mlyncek na maso ;( bisou
kimlo
Tak toto je najlepsie vianocne pecivo ake poznam...urcite vyskusam aj mimo vianoc..5*
mesiar50
@sisok
Dá sa to iste zvládnuť aj ponorným mixérom.
Ja som pečeňový syr robil práve s takým mixérom.
mesiar50
Tvoj ocino bol určite šikovný chlap.Nasvedčuje k tomu aj paštéta ktorá vyzerá naozaj vynikajúco.
Máš pekné recepty tak ti niečo prezradím čo málokto vie.Do pečeňových paštét sa podla normy pridáva aj škorica mletá bez cukru..Samozrejme z mierou na zjemnenie chuti.* * * * *
eviana
@mesiar50 , to o škorici som ani netušila... ďakujem za novú informáciu, samozrejme aj @amelie , ktorá svojim úžasným receptom dala priestor na rozširovanie vedomostí :)
amelie
@mesiar , ďakujem ti za prezradenie tajomstva:-) a ja som sa vždy čudovala, prečo Francúzi tlačia škoricu do mäsa:-) považovala som to za ich folklór:-) Otec nikdy neupiekol ani nepečený koláč, ale s mäsom si vedel poradiť.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
tak toto musi byt perfektne!!!!!!!!!!!!!!!!!!urcite vyskusam!!!!!!
hubata
Wááu, paštéta z časopisu Život. S troškou obmeny som ju tiež zavárala a mazala deťom na chlieb do školy. Vďaka za receptík, krásne foto a popis, skúsim vnučke urobiť zopár pohárov do školy na desiatu ......
manya
takúto nátierku sme robili na našu prvú dovolenku pri mori pred tridsiatimi rokmi ale do konzerv, potom som ju robievala keď bolo surovín z domácej zabíjačky, teraz už len v malom množstve ako je tvoj recept, s čerstvými paradajkami jednoducho delikatesa, nabudúce skúsim aj škoricu.
amelie
Recept som našla v maminom receptovom zošite s dátumom 1951-1953 pod názvom Jožkova dobrá paštika (Jožko bol môj otec). Ale všetky paštéty majú v podstate rovnaký základ, takže je dobre, ak niekto niečo zmení:-) U nás sa vždy piekla v rúre obložená slaninkou, možno by sa dala dať aj do pohárov, ale to sme nikdy neriešili: zmizla ešte predtým:-)
amelie
ďakujem všetkým za pekné komentáre:-)
pusta
@amelie , tento recept poznám, robila som ho už mnohokrát a zodpovedne môžem potvrdiť, že je vynikajúci :-)
zisťujem, že máme veľmi podobné kuchyne a to už dávnejšie :-)
nádherne sa ti vydarila paštéta tvojho dobrého otca!!!
5*****
denyany
Aj moji rodičia robievajú niečo podobné, máme radi takéto domáce výtvory. Objednám si, keď sa nabudúce ohlásim na návštevu.
sovka62
Môj otec vždy tvrdil, že najlepšie sú múčniky z bravčového mäsa. Toto by bolo niečo pre neho!
Ukladám, možno bude na Silvestra.
babidka
Hahaha, prave dnes sme robili zabijacku a ja stojim pred dilemou co s tolkou pecenou /u nas nie je velmi oblubena/ a ci vobec robit nejake "konzervy":-) Po otvoreni Varechy mi rozhodovanie trvalo iba asi 20 sekund ... vdaka tvojmu receptu:-) Zajtra sa "ide na vec" a uz sa na tu pastetu tesim !
babidka
Je mimoriadna dobra :-) Prosim ta , dopln v recepte do surovin sol :-) Uz som mala zmes hotovu a chcela som ju piect - ale som ju nastastie ochutnala .Nuz , musela som to posolit hoci v recepte sol nie je .Pre istotu som si pozrela vsetky recepty s pastetami na Vareche - ved co ak do pastety sol naozaj netreba ?:-) Pridala som aj tu skoricu ako radi @mesiar a pasteta naozaj chuti vyborne . Polovicu som upiekla a polovicu som dala do flasticiek a zasterilizovala/pre nas ta davka bola privelka/ a tak som sama zvedava na vysledok .Urcite som ju nerobila poslednykrat :-))))))))))))
amelie
@babidka , ja som soľ naozaj nepoužila, pretože slanina bola slaná, ale uznávam, že bez slaniny treba paštétu prisoliť:-) ďakujem za upozornenie, pokúsim sa to doplniť aspoň do receptu, aby som nerobila zmätok v ingredienciách. takže škorica to naozaj vylepšila, dobre vedieť:-)
babidka
Dakujem :-) Teraz uz lutujem , ze som ju /teda davku/neupiekla celu ...lebo jej uz niet ! No ale na druhej strane - aspon budem vediet , ako chuti zasterilizovana.
Dcere som dala ochutnat a ta ju vychvalila , ze je vyborne dochutena . Aj ta troska skorice naozaj urobila svoje . Obycajne nemam na pecenovych pastetach rada prave tu mierne nahorkastu chut a zrejme tou skoricou sa ta chut zmenila na nieco uplne ine , jemnejsie a pre mna ovela prijatelnejsie . Do celej davky som dala asi polovicu kavovej lyzicky skorice , zvysom presne podla receptu .
citroen
dnes som robil túto výbornú paštétu.Surovín bolo dosť,tak som to piekol v jednej väčšej hranatej a druhej na srnčí chrbát.Tiež som dal štipku škorice,chutí to výborne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia