Predjedlo z baklažánu - Meze

cesminazCesminaz, 33 ročná žena, madarsko, 13. júna 2013 14:28
Ďalšie jej recepty »

Predjedlo z baklažánu - MezeFoto: cesminaz

Je vlastne baklažán pripravený na spôsob studeného predjedla,alebo prílohy.Ponúkam vám "zdravšiu" verziu,kedže čo som jedla v tureckých reštauráciach je plné s olejom...Je to velmi chutné jedlo,ktoré je u nás velmi oblúbené.Najmä v letných mesiacoch,ked je vonku teplo,padne "takéto" na žalúdok naozaj ľahké jedlo velmi osviežujúco...;-DD

5-10 min
príprava
10-15 min
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
trocha
 1ks
podľa potreby na podliatie

Postup prípravy

  1. 1

    Baklažán si umyjeme,pozdľž prekrojíme a potom na doske nakrájame 5-8mm hrubé polmesiačiky.

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice dáme troška oleja asi 3PL(ja som mala teflonovu) a na rozpálený olej poukladáme baklažán tak šikmo,ako "vejár"...

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 2
  3. 3

    ..dobre posolíme a hned prikryjeme na také 2minutky.Odkryjeme a vidličkou pozreme jeden mesiačik či je už zospodu popečený,ak áno zalejeme ho 0,5 až 1dcl vody a znova rýchlo zakryjeme a necháme pár minutiek(asi 5) ...baklažán tú vodu popije,udusí sa v nej,zmäkne a zmení svoju farbu.

  4. 4

    ...ked už vidíme,že voda vyvrela a baklažán je ako udusený,ho takisto vejárovite pootáčame aby sa užlen narychlo popiekol aj zdruhej strany(olej nepridavajte,je tam dost).Niektorý baklažán je starší a bude možno potrebovat podliat vodu esteraz a znova zakryt.

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 4
  5. 5

    ..hotové popečené baklažány vybereme na tanier..vôbec si ztoho nič nerobte,ak sa vám tie mesiačiky trocha potrhajú :-)...mne osobne dokonca aj "vadí" ak sa mi troška nepotrhajú :-)))

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 5
  6. 6

    Podávam to ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsku,alebo k hociakemu pečenému mäsu,lahmacun,acma atd...Ale aj len tak samé ako "šalátik" s chlebíkom,poliate s cesnakovým jogurtom..mňaaam ;-)) Prajem dobrú chuť...

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 6
ohodnoť recept:
Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist