Praženica so strúhaným jablkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. novembra 2016
Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept)
Foto: sracz

Rokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som Zobraziť celý popisRokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som svoju technológiu obohatil o čerstvo postrúhané jablko, na záver vmiešané do praženice. Nezvyčajné použitie jablka som „odkopíroval“ z rcp. jednej z našich milých „Varešiek“, podľa ktorej ho už druhý rok pridávam do krupičnej kaše. Takto chutí mne, mojej krajšej a lepšej 1/2, potomkom a dokonca aj náhodným „kostovníkom“!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
7÷8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 PL
1 - 2 PL
10 - 12 halúzok
3 - 4 ks
podľa chuti g
podľa chuti g
1 ks (postrúhané)




Postup

  1. 1

    tak toto je všetko, čo budem potrebovať!

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takže z halúzok petržlenovej vňate otrhať lístky a holé konáriky pokrájať na „broky“, ktoré dám do studeného základu; umyť, rozkrojiť na ¼, zbaviť jadrovníkov a na hrubých „slzách“ nastrúhať jablko (tak akurát veľké).

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    studený základ v panvici tvorili: po PL rastlinný olej, pokrájaný krémový syr, „broky“ z konárikov petržlenovej vňate, „hoblinky“ masla, vajíčka a podľa chuti aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie (v skr. čMČK)

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    až teraz som pod panvicou zapol menej ako ½ ohrev a hneď od začiatku začal miešať budúcu praženicu; spočiatku po obvode, keď začala hustnúť a prichytávať sa o dno, miešanie som nahradil jemným zoškrabovaním, ale už pri vypnutom ohreve, lebo je potrebné rátať aj s pomaly ubudajúcim teplom špirály i dna panvice,

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    až som získal tú správnu konzistenciu.

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tak a ešte „nadstavba“ z postrúhaného jablka a lístkov petržlenovej vňate,

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    jemne nežne zmiešať

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a raňajkovú pochúťku, vďaka krémovému syru s hebkým „nádychom hodvábu“, som mohol vznešenej pani, ktorá ma pri sebe milostivo trpí a znáša, servírovať s krajcami bagety. P. S.: keby som mal údený oštiepok, s troškou nastrúhaného by som bol jednotlivé porcie ozdobil!

    Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kecemis
Mili juany priatelu, tvoja prazenica sa mi velmi prihovara. Verim v taketo kombinacie a ja bych si k tomu pridal troche toho stiplaveho, pretoze to pasuje ku sladkemu. Urcite tuto novu kombinaciu vyskusam a verim, ze sa u nas udomacni, ako nasa vlastna a dostane meno Sracz-Des prazenica. Uz sa tesim. Srdecne zdravim zo zamrznuteho a snehom zabudnuteho severu.
1x manya
kecemis
Prepac. Myslel som samozrejme Juzny.... To vsetko ta automaticka oprava.
mitzy
Odvazny recept zaujimava kombinacia, skusim cez vikend na ranajky muzovi ;)
Odo mna 5 uz len za fotopostup a popis
bembo
Toto vyzerá byť veľmi zaujímavá praženica.najbližšie vyskúšam.ja najradšej používam kombináciu cibuľa,paprika,šampiňóny,vajce
neposed
toto moze chutit naozaj velmi dobre,ale to cili by som tam prijala aj ja, mam rada taketo kombinacie chuti. Krasny den na druhy koniec sveta
janger
@sracz , iste by som ochutnala a verim, ze by mi to aj chutilo.

Nedavno tu bolo vase mesto v spravach (pripad s policajtami), tak som si hned na teba pomyslela. Aj ked sa nepozname, ale cestou Varechy sme tak trochu vsetci prepojeni. Teda aspon mnohi z nas...
patroveckypitrs
Kamarát @Sracz verím, že tvoja praženica je veľmi chutná. Hoci som ju ešte neskúsil. No čo nebolo bude zajtra. Mám tiež odskúšané, pridávať jablko do rôznych jedál a vždy mi to jedlo je potom stráviteľnejšie a chutnejšie. Letí na druhy koniec zemegule 5* nebeských.
stemar
Zaujímavá a odvážna kombinácia. Určite vyskúšam, ale ak sa neurazíš aj ja tam dám čili ako už tu písali "Varecháčky". Mám rád štipľavé. Palec hore a dávam "5". Pozdravujem do Iowi
monty469
Mily @Sracz tato kombinacia ma velmi zaujala. Urcite to vyskusam. Šak vajca s jablukom, to muši buc bizovňe prefajne, ľem ja sebe tam tyš prirucim ščipace ;-) Pozdravujem celu tvoju rodinku
1x isar
isar
Jablko je vhodné do mnohých jedál. Zvýrazní mäsovú chuť aj v sójových náhradách. Bežne ho pridávam aj do mletého, alebo do gulášu.
1x sracz
klukodvody
Příteli vzdálený moc Tebe a Tvoji rodinu zdravíme ze zamlžené a uplakané Moravy. Nikdy jsem něco podobného neviděl, nejedl a ani mně něco podobného nenapadlo. Ale docela si dovedu představit, že to může být prudce jedlé a určitě to vyzkouším. Tady jsem četl poznámku že největším nepřítelem kuchaře je jeho fantazie. Myslím, že opak je pravdou, kdyby byli kuchaři bez fantazie, tak mnoho kvalitních jídel nikdy nevzniklo. Myslím, že jídlo a kuchař bez fantazie je jako políbit milovanou ženu přes sklo. Ale to je jen můj názor a Tebe milí příteli za velkou louží moc pozdravujeme.
1x sracz
bubaya
Tiež robím praženicu zo studenej panvice, aj volské oko. A po troch štamprlíkoch by som si trúfla aj na jablkovú.
izabella929
@sracz , tvoje veľdielo určite vyskúšam, lebo už mám domáce vajíčka, aj keď zase mám jabĺčka z obchodu..nikdy to presne nepasuje, čo by sme chceli.-)
fcielkamaja
Vďaka Mr. Sracz, - konečne jeden chlap čo má fantáziu.
Myslím že tam v tej vyprahlej ďalekej krajine veľmi dobre padne kyslejšia než sladká chuť a "zaparené jablko" je jemne kyslasté.
Priznám sa že takúto kombináciu som ešte nejedla, tie kilá jabĺk čo mám zo záhrady úspešne "likvidujem" ako nastrúhanú zmes s cviklou, mrkvou, surovým zemiakom, černicovým kompótom, medom, sezamovými semienkami a ovsenými vločkami ako zdravú vegetariánsku raňajkovú poživeň temer každé ráno namiesto maslového chlebíka.
1x sracz
popoluska340
Dneska som mala prazenici podla tohto receptiku,a je vyborna taka jemna.Urcite budem robievat casto takto prazenicu,velmi mi chutila.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia